Ultimele stiri
recent

Intro in lumea criptovalutelor...


In zilele noastre, cred ca nu a mai ramas cineva care sa nu fi auzit macar cu jumatate de ureche ceva despre criptovalute, Bitcoin s.a... Cu toate acestea, încă mulÈ›i nu înÈ›eleg pe deplin despre ce este vorba È™i in ce consta necesitatea acestora.  Nu aveti nici o idee despre ce se scrie acum si nici macar cum funcÈ›ionează?..  Aici v-oi incerca sa va ajut a va clarifica in detaliu si va v-oi explica silabic despre "cripto si valute" lamurind in detaliu toate Pro si Contra ca sa intelegeti cu usurinta aceasta intrebare care, de fapt, nu e chiar atit de dificila cum s-ar parea la prima vedere. Deci, ce este Criptomoneda si ce este acest cuvânt?

Dacă e sa ne adresam catre "atotstiutoarea" Wikipedia, gasim următoarea definiÈ›ie - „un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată“. Daca e sa zicem mai simplu, criptovaluta este - un fel de monedă digitală.

Apropo, fiecare din noi poate dezvolta o monedă similară.  Cum s-ar întâmplă acest lucru?  De fapt, destul de simplu.

În general, moneda digitala nu diferă prea mult de bine-cunoscutele coduri de computer cu ajutorul carora sunt criptati banii virtuali si chiar cei cu care suntem deja obisnuiti si care, de ceva timp, au intrat in viata de toate zilele. Faptul initial este acela ca moneda obișnuită ar trebui să fie lansata in rețea, pe cind criptomonedele se afla in ea din start. Criptovalutele nu au nici un centru de emisie cum ar fi bancile care pun in circulatie bancnote si monede reale...

In lumea criptografica nu exista taxe de transfer, iar in cazurile unde acestea mai sunt, atunci cad direct in portofelele programatorilor care au scris asa numitele programe-pungi.  Astfel devin complet inutile orice legături cu băncile È™i alÈ›i intermediari, cu excepÈ›ia schimburilor care se ocupă de transfer. Valutele criptate nu cunosc notiunea de inflatie iar numarul de monede in sistem este strict limitat. Dar cel mai important aici este faptul că aceste monede nu pot fi retrase atunci cand nu dispuneti de codul necesar pentru operatiune sau tranzactie. Pe linga astea, desigur, se regasesc si momente neconveniente, È™i anume pierderea codului atrage după sine o „ardere“ a tuturor fondurilor,  in plus, nu ar trebui sa excludem nici diferitele atacuri de hacking si, din pacate, nimeni nu poate fi asigurat de asa ceva…

Mai departe v-oi incerca sa enumar avantajele si dezavantajele monedelor criptovalutare.

Avantajele lor incontestabile sunt:
  • Aveti accesul la bani deschis in orice moment inghetarea contului fiind imposibila doar din simplul motiv ca nu sunt legati de sistemul bancar.
  • Validitatea tranzacÈ›iilor poate fi verificat in orice clipa, oricand si oriunde.
  • Va v-a fi destul de dificil sau chiar imposibil sa proiectati viteza necesara pentru dobandirea criptovalutei.
  • In cele mai multe cazuri, comisia pentru transferuri se ofera exclusiv in mod voluntar.
  • Emisia limitata. Aceasta restricÈ›ie a atras in mare masura atenÈ›iea investitorilor.
  • Nu sunt supuse inflaÈ›iei, dimpotriva, din cauza emisiei limitate criptomonedele sunt supuse deflaÈ›iei.
  • Nu există comisioane pentru transferurile de bani între țări.
Mentiunile pentru dezavantaje:

  • Complexitatea gestiunii transferurilor băneÈ™ti transfrontaliere.
  • Băncile È™i alte autorități de supraveghere sunt lipsite de proritatea de a elibera si controla miscarile criptovalutelor.
  • Lipsa oportunitatii de a revoca plata. Ar trebui sa ne amintim întotdeauna despre acest lucru, È™i sa fim atenti, pentru ca atunci cand aveti a va confrunta cu escrocherii - pierdeti banii si doar in cazuri foarte rare, exceptionale (cum ar fi, de exemplu, PPcoin) poate exista o limită de emisii.
  • Lipsa unui organizator autorizat, desigur, aduce dezavantaje suficiente si destabilizeaza increderea in criptovaluta.
  • Lipsa de disponibilitate. Exact acest lucru transforma orice criptomoneda intr-un instrument extrem de speculativ.
  • FluctuaÈ›iile cursului de schimb care sunt respondente oricaror factori.
  • Securitatea insuficienta. Istoria tuturor tranzacÈ›iilor in toate sistemurile sunt situate in domeniul public tocmai din motive de securitate, dar insasi aceste sisteme, din păcate, nu se pot mandri cu un nivel relativ de securitate.

Pe linga astea, avem si momente controversate cum ar fi:

  • Descentralizarea.
Controlarea emisiei si circulatiei criptovalutare este imposibila cat pentru persoane fizice, atat si pentru organele de stat, deoarece acesta este un proces programat.  
  • Anonimatul.
Acest lucru crește atractivitatea criptomonedelor dintr-o perspectivă fiscală si totuși, dacă luăm în considerare această problemă din unghiuri diferite, devine evident riscul de pierderi banesti in cazul falimentarii burselor su a schimburilor electronice, sau in urmarea atacurilor de hacking, si, desigur, acest lucru complică foarte mult managementul economiei la nivel de stat.
 
Am descris mai sus, in linii generale ceea ce sunt criptomonedele si am incercat sa examinam in detaliu argumentele pro si contra, și, de asemenea, partea cea mai controversată a utilizării acestora. Astfel, putem face următoarele concluzii:
  • Cea mai probabilă cauză a lipsei popularitatii  criptovalutelor constă tocmai în instabilitatea lor, aceasta este calitatea fundamentală a oricărei valute. Pentru mentinerea viabilitatii si eficientei al oricarui echivalent ar trebui sa fie legate doua puzzle recunostinta si lichiditatea.


RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.