Ultimele stiri
recent

Criptovalutele si legislativul mondial.

Odata cu expansiunea criptovalutelor pe intreaga planeta, vreau sa fac o notita despre legilativul diferitor state in privinta acestora. Oricum, odata fiind atrasi de acest “boom criptatat”, ar trebui sa ne si mai informam cam unde si cum am putea utiliza bunurile digitale obtinute...

Lista tarilor care au recunoscut existenta criptovalutelor (in special Bitcoin) fara reglamentare juridica:
  1. Africa de Sud
  2. Australia
  3. Belgia
  4. Brazilia
  5. China (pentru persoane fizice)
  6. Columbia
  7. Danemarca
  8. Estonia
  9. Filipine
  10. India
  11. Irlanda
  12. Italia (pentru persoane fizice)
  13. Marea Britanie
  14. Pakistan
  15. Republica Ceha
  16. Singapore
  17. Slovacia
  18. Slovenia
  19. Turcia
  20. Vietnam

Lista tarilor care au recunoscut existenta criptovalutelor (in special Bitcoin) si le-au egalat cu banii electronici:
  1. Argentina
  2. Bulgaria
  3. Canada (este reglementata de lege impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului)
  4. Croatia
  5. Hong Kong
  6. Islanda (sunt interzise transferurile transfrontaliere, a lansat criptovaluta — AuroraCoin)
  7. Noua Zeelanda (fara restrictii pentru persoanele fizice, in cazul in care schimbul nu se aplica contra valute fiabile — bancnote sau monede)
  8. SUA
  9. Finlanda
  10. Franta

Lista tarilor care au recunoscut existenta criptovalutelor (in special Bitcoin) si le-au primit drept marfa (mijloc de schimb):
  1. Canada (considerate drept patrimoniu non-fizic)
  2. Norvegia (supuse impozitelor)
  3. Spania (cumpararea de bunuri sau servicii raportata la tranzactiile barter)  
  4. Ucraina? (de genul "vrut", dar la nivel legislativ nu au fost aprobate)

Lista tarilor care au recunoscut existenta criptovalutelor (in special Bitcoin) si le-au primit drept surse valutare:
  1. Germania
  2. Japonia
  3. Luxemburg (guvernul este implicat activ in dezvoltarea blockchain)
  4. Suedia

Lista tarilor care au interzis utilizarea criptovalutelor (in special Bitcoin):
  1. Bangladesh (pedeapsa - inchisoare)
  2. Bolivia (interdictie de circulatie)
  3. China (interzicerea utilizarii de catre persoanele juridice)
  4. Ecuador (restrictii de circulatie mod similare altor valute electronice)
  5. Indonezia (nu sunt recunoscute drept instrument legal de plata)
  6. Kirgizstan (nu sunt recunoscute drept instrument legal de plata)
  7. Lituania (nu sunt recunoscute drept instrument legal de plata)

UE
Concluziile de baza a curtii de justitie al UE:
Scopul unic al criptovalutelor este cel de a le utiliza in calitate de mijloace de plata.
Criptovalutele sunt primite drept mijloace de plata "contractuale".
Operaеiunile de schimb al criptovalutelur sau invers, atunci cand schimburile marcheaza venituri la diferenta cursurilor, sunt recunoscute drept servicii oneroase. Prestarea serviciilor indicate mai sus sunt rcunoscute drept tranzactii si nu sunt supuse incasarilor TVA.

Germania
La sfarșitul lunii august 2015 Germania a facut o declaratie in care se rezuma cum ca Bitcoin nu poate fi calificat drept moneda straina sau electronica definitia sa cea mai potrivita fiind - definitia operatiunilor de compensare multilaterale.

Croatia
Banca Nationala a Croatiei legalizeaza moneda Bitcoin pe teritoriul tarii, insa nu o recunoaste drept valuta electronica. Criptovalutele pot fi utilizate in mod legal, dar nu sunt considerate drept mijloace de plata legale.

Danemarca
Intr-o declaratie EBA se mentioneaza cum ca valutele virtuale nu se afla sub acoperirea cadrului normativ existent in tara. Astfel, criptovalutele nu pot fi supuse standardelor situatiei financiare statale. Potrivit FSA, afacerile cu Bitcoin si alte criptovalute nu se califica drept emiterea monedelor electronice, servicii de schimb valutar, servicii de brokeraj sau servicii de depozit. Drept rezultat - antreprenorii care doresc sa-si construiasca afacerile axate pe criptovalute nu au nevoie de permisiune guvernamentala.

Suedia
Nu sunt interzise operatiunile de schimb sau transfer intre persoanele fizice sau juridice, in legislatia noua exista doar o singura mentiune - sunt interzise operatiuni criptovalutare pentru achizitionarea fierului vechi sau altor produse prelucrate.

Japonia
La 4 Martie 2016 Japan Times informa cum ca cabinetul guvernamental a aprobat o serie de legi, care extind gama de activitate al sectorului bancar in domeniul tehnologiilor informaționale. In terminologia noua, intersectiile bancilor cu tehnologiile informationale sunt numite - FinTech. Cabinetul guvernamental acorda o mare importanta criptovalutelor, iar pacetul de legi nou-elaborat le include in circulatia valutara. Japonia este tara care a recunoscut criptovalutele in mod oficial.


Australia
In martie 2016, guvernul australian a lansat un pachet multilateral de legi privind reglementarea monedelor virtuale. Printre elementele pachetului de legi este prezentata o declaraÈ›ie de la Australian Treasury, care prevede necesitatea de a gasi modalitati de a reduce taxa pe bunuri si servicii.  In prezent, utilizatorii Bitcoin sunt supusi acestui impozit de doua ori:  prima data cand achizitioneaza moneda virtuala, iar al doilea - atunci cand face cumparaturi contra Bitcoin.  Guvernul a publicat un articol cu ​​privire la rezultatele dezbaterilor si solutionarea posibila al acestei intrebari.  Una dintre obtiunile posibile, potrivit guvernului, este de a elabora o metoda de impozitare criptovalutara drept un „activ fiscal introductiv“, in acelasi mod cum se face pentru tranzactionarea titlurilor de valoare si de creditare.

Franta
Banca centrala al acestui stat considera ca comerciantii ar trebui sa fie mai prudenti atunci cand cumpara valute criptate si trebuie sa-si asume toate riscurile in ceia ce priveste convertibilitatea acestora, care nu poate fi garantata. In cazuri cand utilizatorul este pacalit, nu poate fi protejat in instanta de judecata.

India
India a declarat ca se fac incercari de elaborare a unei pozitii unice in ceia ce priveste criptovalutele si avertizeaza utilizatorii cu privire la riscurile marite legate de operatiunile cu monedele criptate din cauza volatilitatii excesive. Interdictii oficiale nu sunt.

Emiratele Arabe Unite
In ianuarie 2017, Banca Centrala a Emiratelor Arabe Unite a publicat o baza normativ-juridica noua cu un set de reguli noi directionat catre companiile ce ofera depunerea și retragerea fondurilor de plata, emitentii de carduri de debit și carduri de credit, precum si serviciile de transfer de fonduri si plati P2P. Insasi criptovalutele, sunt definite drept "orice forma a monedei digitale, unitate utilizata ca mijloc de schimb pentru crearea unui cont sau depozitarea valorilor". In pofida faptului ca regulile noi interzic furnizorilor serviciilor de plata sa efectueze tranzactii in valute digitale, reprezentantii industriei locale considera ca textul documentului lasa spatiu pentru interpretari din partea Bancii Centrale.
Dupa careva timp, Banca Centrală a Emiratelor Arabe Unite, a comentat baza normativ-juridica noua a pietei financiare a tarii publicata in ianuarie explicand ca restrictiile introduse pentru utilizarea valutelor virtuale nu se aplica pentru bitcoin.
In prezent, Guvernul emiratelor Arabe Unite examineaza chestiunea privind formarea cadrului normativ-juridic, care se va concentra pe crearea conditiilor pentru inlesnirea utilizarii Bitcoin si al operatiunilor de schimb valutar digital.

SUA
In rapoartele oficiale ale Bancii Mondiale FBI  Bitcoin este considerat drept "monedă virtuală". Conform clasificarii comisiei pentru infractiunile financiare de pe linga ministerul finantelor SUA Bitcoin se refera la "valutele virtuale decentralizate".
La 25 martie 2014, Serviciul de venituri interne din SUA a lansat un ghid de impozitare a operatiunilor cu Bitcoin si alte monede virtuale. Pentru obiectivele de plata al impozitelor federale Bitcoin este considerat drept proprietate, adica cei ce cumpara aceasta moneda ca un instrument de investitii, atunci cand o vand, obtin profit de la "capital" si nu profit de la "diferenta de curs". Prin realizarea de produse si prestarea serviciilor contra Bitcoin, contribuabilul primeste un profit care se calculeaza la cursul monedei fata de dolarul SUA la ziua platii. Prin achizitionarea bunurilor si serviciilor contra Bitcoin, contribuabilul va suporta cheltuieli, care, de asemenea, pot fi luate in considerare la calcularea bazei de impozitare (pentru a calcula, de asemenea, este utilizat cursul valutei fata de dolarul SUA in ziua platii). Profitul obtinut in rezultatul generarii criptovalutei, la fel, este supus impozitarii. Volatilitatea ridicata a cursului Bitcoin poate implica obligatii fiscale pentru cei, care utilizeaza moneda pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor (in special, obligatia de a plati impozitul pe castigurile de capital).


RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.