Ultimele stiri
recent

Zcash - o alternativa posibila pentru Bitcoin?..

De data aceasta, fara introductive, vreau sa vorbim despre sistemul de plata Zcash, care a aparut pe piata ceva mai putin de un an in urma, dar a reusit sa castige o popularitate la nivel mondial. Haideti sa vedem ce fel de crptomoneda mai e si asta, cu ce se mananca si daca se merita sa investiti in ea.


Prezentare generala:


Zcash sau Zerocash - criptomoneda cu open source, care a fost creata de cei de la Zerocoin Electric Coin Company care isi dau drept sarcina prima - intimitatea si transparenta selectiva al tranzactiilor. Lucrarile asupra acestei monede au inceput inca din 2014 cand a fost creat protocolul "Zerocash" cu ajutorul caruia puteti maximaliza anonimitatea sistemului de plata, avand posibilitatea de a ascunde si proevinenta tranzactiei, si valoarea ei.
Oficial, Proiectul Zcash, cu ticker-ul ZEC, a fost anuntat la 20 ianuarie 2016, iar mineritul a inceput la 28 octombrie 2016.
La fel, Zcash nu a fost lipsita de atentia mass-media fiind mentionata la astfel de resurse precum:
  • Economist;  
  • The New York Times;  
  • Bloomberg;  
  • Forbes si altele.


Primul succes Zcash:


Bitcoin atragea atentia asupra sa nu doar ca prima criptovaluta, dar si ca un sistem de asigurare al anonimatului in aplicarea operatiunilor de plata concurand, din start, cu Liberty Reserve care se bucura de popularitate printre utilizatorii segmentelor "intunecate" ale pietei datorita refuzului de a coopera cu serviciile secrete care, de fapt, a si dus la ceia ca, in 2013, fondatorii Liberty Reserve au fost arestati.


In mod firesc, utilizatorii au inceput sa caute alte sisteme de plata care le-ar permite sa pastreze anonimatul si, ca urmare, o parte buna din acestia si-au intors atentia catre Bitcoin, totodata provocand si cresterea cursului de schimb al monedei pe piata valutara. La acel moment, sistemul, cu adevarat, oferea anonimitate, dar astazi, situatia sa schimbat simtitor si serviciile speciale sau companiile care se specializeaza in tehnologia blockcheyn rezolva, cu usurinta, aceasta problema.
Drept exemplu putem lua compania Chainlysis care a dezvoltat algoritmul Reactor cu ajutorul caruia devine posibila analiza intregului lant de blocuri care va permite sa urmariti toata istoria monedelor, inclusiv si proevinenta acestora asa ca, atunci cand un Bitcoin nimereste pe piata "intunecata" - se afla imediat.


Pierderea anonimatului, in curand, a devenit punctul slab pentru Bitcoin si, reiesind din context, nu s-au lasat asteptate alte monede noi care propuneau anume aceasta oportunitate. Printre acestea pot fi mentionate:
  • Monero;  
  • Bytecoin;  
  • Dash;  
  • Zcash.  
Promovand ideea flexibilitatii operatiunilor de tranzactionare, proiectul Zcash a atras atentia investorilor ridicand, in prioada lansarii ICO,  2 milioane $ si lansand pe piata 131250 ZEC cu rata de schimb in valore de 15.24 $.


Inca pana a fi lansata pe piata, moneda a inceput sa demonstreze cresteri semnificative al preturilor de schimb, ceia ce a contribuit la sprijinul acesteia de catre bursele de valori, aparand, practic imediat, la astfel de locuri majore precum:
  • Kraken;  
  • Poloniex;  
  • Bitfinex.  
Iar printre randurile investitorilor pot fi distinse companiile:
  • Pantera Capital;
  • Digital Currency;
  • Fenbushi;
  • London Trust Media.
Aceasta excitatie exagerata a dus la faptul ca rata de schimb al Zcash a depasit, prin cresterea sa, rata Bitcoin avand un pret de cativa BTC contra 1ZEC dar, cu toate acestea, treptat, piata si-a calmat afluentele facand sa scada si ratele monedei Zcash.


Cum functioneaza Zcash:


Principiul de baza al functionarii Zcash este lipsa totala a divulgarii operatiuilor datorita protocolului zk-SNARK care, fiind o metoda de criptare inovatoare, permite verificarea platilor pastrand confidentialitatea participantilor ascunzand astfel de informatii precum:
  • informatii privind emitentul;  
  • date despre destinatar;  
  • suma de plata.


Inainte de a incepe utilizarea sistemului este de remarcat faptul ca exista doua tipuri de punga:
  • "z" - privat.  
  • "t" - public.  
Astfel, utilizatorii pot sa decida singuri tipul operatiunii primind 4 optiuni de tranzactii:
  • De la public catre public.  
  • De la public la privat.  
  • De la privat la public.  
  • De la privat la privat.


Avantajele si dezavantajele Zcash:


Fiind un sistem destul de controversat, Zcash nu ne poate da un raspuns ferm referitor la faptul de se merita sau nu, sa investiti in acasta moneda, dar incercand sa gasim toate avantajele si dezavantajele ei, cred ca vom putea determina potentialul acestei valute pentru viitor si aceasta ne va ajuta sa primim o hotarire.
Avantaje: ​​


ConfidenÈ›ialitatea.  
Spre deosebire de Bitcoin, Zcash ofera un nivel mai ridicat de securitate a datelor, in plus, utilizatorii au posibilitatea de a efectua plati publice atunci cand nu au nimic de ascuns.  


Viteza.  
Formarea unitatilor (blocurilor) Zcash necesita molt mai putin timp ceea ce inseamna ca tranzactiile se petrec mult mai repede decat in reteaua Bitcoin.


Mining.  
Minieritul Zcash este mult mai facil si mai rapid, in plus, o ferma de minerit Zcash este mult mai eftina decat una similara Bitcoin.


Dezavantaje


Printre dezavantajele Zcash fata de Bitcon care, de fapt, nu sunt chiar atat de multe putem enumera:


Caderea cursului.
Inainte de lansarea sa oficiala Zcash, a starnit idei cum ca ar putea inlocui Bitcoin dar,.. doar cateva zile de targuieli au aratat ca creatura lui Satoshi Nakamoto este inca in afara concurentei pe piata criptovalutara.


Suportul Linux.  
Dezvoltatorii Zcash accepta, in mod oficial, doar Linux declarand, anterior, ca nu vor sprijini alte sisteme de oerare desi, aceasta caracteristica a fost luata, deja, peste tert.


Concluzie


Zcash - ramane a fi o valuta care merita atentia investorilor, si daca la momentul lansarii ICO pretul unei monede era de cca. 15$, acum, acesta este de 10 ori mai mare, asa ca, cei care au investit in ea nu au avut de pierdut si cred ca nivelul care-l demonstreaza acum, nu este nici pe aproape cel mai analt pentru aceasta moneda.





RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.