Ultimele stiri
recent

Curs criptovalutar - de unde se ia?

Banii, de cand au fost inventati, au avut doar o singura destinatie - de a fi schimbati contra marfuri pretul carora ar fi echivalent costului valutei propuse, dar, odata cu aparitia mai multor nominale, a devenit utila si intrebarea legata de posibilitatea de a schimba aceste valute intre ele si rezolvarea a venit destul de ordinara pentru acele timpuri, dar a ramas drept unica solutie utila tocmai pana in 1971 cand s-a incheiat era standardului de aur. Din acest moment, valutele fiabile au pornit in flotare libera iar valoarea acestora devenind dependenta de cerere si oferta cu diferite modificari ai acestor indicatori care se datoreaza mai multor factori precum: situatia politica din tara emitenta, inflatie, somaj s.a....   
      
In cazul valutelor criptate, situatia devine ceva mai complicata si unul din cei mai importanti, devine faptul ca acesta este un sistem descentralizat in care toti participantii sunt egali avand drepturi egale, iar, deoarece nu exista nici un centru de emitere, mai aduc si la ceea ca aceste monede digitale au devenit, cu usurinta, si niste instrumente speculative perfecte. Comparativ cu valutele fiabile, putem spune cu plina siguranta ca - cursul real al preturilor criptomonedelor nu poate fi dependent de situatia politica din careva stat aparte sau de vre-un conflict militar, indiferent de faptul unde s-ar intampla acesta.
Necatand la cele spuse mai sus, totusi, exista careva factori meniti sa ne ajute in prezicerile miscarii preturilor criptovalutare:

Pump, dump si corectare…

La fel precum la valutele fiabile, cursul valutelor criptate se bazeaza pe cereri si oferte, insa, din  cauza ca cantitatile acestor valute, pe piata de schimb, sunt inca, relativ, mici, acesti factori pot fi influentati in mod artificial si o suficienta de capital permite aranjarea pompelor cu scopul imitarii cererilor mari pentru careva din valutele criptate creand motive de crestere dramatica a ratelor acesteia.

Dump-ul presupune procesul invers, avand la dispozitie un numar suficient de mare al criptomonedelor, putem reduce, in mod artificial, pretul acestora, pur si simplu lansandu-le pe piata de schimb. Sigur, pentru a efectua astfel de actiuni este nevoie de investitii semnificative care pot ajunge in numar de zeci de milioane de dolari si, de regula, comerciantii mari se aduna in grupuri grele prin intermediul carora le este cu mult mai usor sa influenteze ratele de schimb in favoarea uneia, sau alteia grupari de influenta.

La fel de siguri putem fi si atunci, cand, in  urma acestor salturi de valori anormale, putem astepta stabilizarea preturilor cu returnari la nivelurile anterioare: in consecinta - dupa pump preturile scad, dupa dump, dimpotriva, cresc. Acest proces se numeste corectie sau corectare.

Statutul juridic

Odata cu aparitia valutelor criptate pe piata monetara, o buna parte al statelor si-au dat o pozitie categorica impotriva raspandirii acestora iar bancile au demonstrat incapabilitatea de control si reglementare al monedelor, ceea ce, cu siguranta, a provocat nemultamiri in randurile autoritatilor. Acum, insa, odata cu scurgerea vremii si fixarea tot mai convingatoare al valutelor noi pe piata, sa schimbat si atarnamentul politicienilor fata de acest fenomen si, in ultimul timp, cei de pe arena politica, se dau tot mai des cu discutii despre posibilitatile tehnologiei blockcheyn si implicarea ei in diferite programe de stat, contractele inteligente al Ethereum, statutul monedei Bitcoin s.a.
Aceste momente, desigur, provoaca interes fata de aceste monede care, la randul sau, influenteaza ratele de curs.

Evazionistii

Pe langa comercianii cinstiti, in retea, mai opereaza si diferiti smecheri care cauta sa obtina acces la valorile banesti prin intermediul diferitor metode murdare precum ar fi: pseudo ICO, atacuri hacking s.a. provocand efecte negative asupra pretului de curs si, ca urmare, adeseaori urmarim dinamici negative in cotele acestora. Alt factor care poate influenta piata, este acela ca, dupa savarsirea furturilor, escrocii se grabesc sa schimbe  monedele sustrase contra valute fiabile si daca in mainile lor a nimerit, cu adevarat, o suma mare de monede, actiunile lor pot fi comparate cu cele de dumping.     

In plus, toate acestea, submineaza increderea populatiei in criptomonede in general, iar cea mai mare problemaconsta in faptul ca, adeseori, chiar si schimburile cu renume, refuza sa despagubeasca clientii sai impotriva unor astfel de atacuri, prin urmare, in cele mai multe cazuri, nu veti mai putea returna banii pierduti...

Ce se intampla cu preturile criptovalutelor?..

La inceputul anuui 2017, in jurul monedelor criptate s-a format un HYIP, urmat de o crestere brusca al preturilor acestora care, la randul sau, a starnit zvonuri intr-atat, ca astazi, poti auzi discutii despre Bitcoin sau Ethereum practic, in orice coada de pe strada si in cele mai neasteptate locuri, ceia ce, desigur, stimuleaza cresterea popularizarii criptovalutelor si poate fi considerat drept un lucru pozitiv, cat de paradoxal n-ar parea la inceput.

Odata cu debutul contractelor inteligente la Ethereum, mai multe companii s-au dat cu interesul cu privire la utilizarea acestora si desi, inca nu sunt studiate in suficienta, acest lucru a facut imediat ca acesta criptomoneda sa devina o parte integranta a vietii.

Cea mai mare problema a banilor virtuali o face lipsa stabilitatii preturilor de curs al acestora si daca e sa incercati sa studiati, cat de putin, istoria aparitiei si dezvoltarii oricareia din ele, veti putea observa si schimbarile valorilor acesteia pentru perioade destul de scurte de timp, iar acestea, la randul lor, descurajeaza investitiile. Cat va costa Bitcoin peste o luna? Daca, chiar si la aceasta intrebare, referitoare celei mai populare din monedele criptate, nu putem raspunde cu certitudine, ce am putea spune despre celelalte?.. Si iata ca aici, nu ne ramane decat sa ne dam cu ghicitul.

Cu toate acestea, putem spune cu siguranta ca valutele criptate au intrat in viata omenirii si, pe zi ce trece, tot mai multi sunt interesati de acest lucru - fapt care produce efecte pozitive asupra cererii de monede si, in ciuda tuturor cresterilor si scaderilor de pret, putem afirma cum ca Bitcoin, Ethereum, Litecoin si alte monede isi vor continua urcarea si vor costa mai mult decat costa astazi, iar problema ramane doar la capitolul venitului anual.
                                                               

RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.