Ultimele stiri
recent

Numarare inversa pentru startul SegWit: datele cheie. (Partea 1)

Escalarea problemelor preocupate de dimensionarea Bitcoin intra intr-o faza decisiva. Astazi, exista doua planuri de scalare al acestuia - BIP148 si SegWit2x, ambele fiind concepute pentru a activa SegWit in termen de o luna, lucru care inseamna ca actualizarea protocolului poate dura doar timp de doua luni.

In acelasi timp, dupa cum mentionasem in articolul precedent, exista un risc real de risipire al Bitcoin si divizarea sa in doua parti diferite, BIP148 si SegWit2x pot diferi de protocolul curent BTC, iar asta, la randul sau, poate duce la divizarea monedei.

Aici, vin cu o lista de date pentru lunile iulie, august si altele carora ar trebui sa le acordati o atentie deosebita.

Rezumat: activarea Segregated Witness

Va prezint o descriere scurta al Segregated Witness si metodele posibile de activre al acestuia.

SegWit - este un protocol de actualizare compatibil, propus initial de un grup de dezvoltatori Bitcoin Core. Acest protocol, fiind propus in decembrie 2015, a devenit elementul principal al foii de parcurs pentru scalare si a fost implementat in mai multe noduri active al retelei Bitcoin. SegWit, de asemenea, face parte din „Acordul de la New York“ - o foaie de parcurs alternativa pentru scalare adoptata de un numar semnificativ de companii si mineri, iar propunerea de a actualiza BIP148 - softfork utilizator (uASF), programata pentru 1 august este proiectata pentru a activa SegWit.

Diferenta consta in modul in care ar trebui sa aiba loc activarea. Prima versiune, care, de fapt, este cea originala, a fost propusa de un grup de dezvoltatori Bitcoin Core.  Codul SegWit propus de acestia, un acord specific BIP141, poate fi activat in cazul in care 95% din puterea hash pentru „o perioada de dificultate“ (= doua saptamani) indica disponibilitatea pana la 15 noiembrie, presupunand ca minerii care au semnalat disponibilitate, de fapt, sunt gata sa sprijine o astfel de actualizare. In acest caz, riscurile divizarii in blockcheyn-ul monedei v-a fi redus la minim.

Cu toate acestea, in prezent, doar 40-45% di puterile hash semnaleaza diponibilitate pentru BIP141, de aceea, o parte dintre utilizatorii Bitcoin intentioneaza sa activeze SegWit cu BIP148 UASF. Incepand cu 1 august, componentele lor vor respinge toate blocurile care nu au aratat pregatire pentru BIP141. Daca aceasta propunere va fi sprijinita de majoritatea minerilor (pentru hash-putere), acestia vor putea pretinde la cel mai lung lant care trebuie sa activeze SegWit pentru toti Bitcoin-clientii gata pentru a face upgrade astfel, evitand ruptura. Daca aceasta propunere va fi sustinuta de doar o minoritate de mineri -  lanÈ›ul BIP148 va fi capabil sa se separe de protocolul actual.

Acordul de la New York, de asemenea, numit „Acordul Silbert» sau «SegWit2x», intentioneaza activarea SegWit prin BIP91 la care, precum BIP148, toate nodurile trebuie sa respinga orice blocuri care nu au aratat pregatire pentru BIP141, dar, spre deosebire de BIP148, BIP91 va face acest lucru numai dupa ce 80% din semnalele hash vor sprijini BIP91 timp de doua zile. Acest lucru ar trebui, de asemenea, sa reduca la minim posibilitatea unei divizari.

Cu toate acestea, partea a doua al acordului de la New York contine o strategie dura in ceea ce priveste dublarea dimensiunilor blocului de baza al Bitcoin si aceasta actualizare, spre deosebire de insusi SegWit, nu dispune de compatibilitate intoarsa si, prin urmare, poate duce la divizare.

Vorbele despre minerii care semnaleaza intentii de a sprijini acordul de la New York, practic, sunt lipsite de orice sens si nu vor fi luate in considerare in acest articol.  

Acum, datele ...

14 iulie: Implementarea BTC1
Acest client software, care este, de fapt, rezultatul acordului de la New York, este o furca a bazei de cod Bitcoin Core - BTC1 versiunea beta a careia a fost lansata pe 30 iunie, dar, in conformitate cu foaia de parcurs SegWit2x, 14 iulie - este ziua in care semnatarii acordului de la New York ar trebui sa instaleze versiunea beta BTC1 si sa o testeze.  
Acest lucru, printre altele, nu ar trebui să vizeze utilizatorii simpli sau mineri.

21 iulie: semnalul startarii BIP91
Echipa de dezvoltare SegWit2x isi propune ca ziua de 21 iulie sa devina momentul cand unitatile BTC1 vor fi deja in functiune si, ce e important, in aceasta zi ar trebui sa inceapa semnalarile de la mineri.
Aceatsta, de asemenea, nu trebuie sa afecteze utilizatorii simpli.
Daca esti miner, poti ajuta la activarea SegWit indicand ca esti gata pentru BIP91.  (Acest lucru se face prin blocurile de minerit „bit 4“, de exemplu, prin intermediul mineritului cu software BTC1 sau Bitcoin care includ programul BIP91).

23 iulie (fara amanari!): Sincronizarea BIP91
Pragul exact de activare al BIP91 impune ca intr-o serie predeterminata din 336 de unitati trebuie sa-si semnaleze disponibilitatea 269 de unitati. Aceasta este o capacitate de aproximativ 80% din puterile hash si de distribuire in decurs de 2 zile. Prin urmare, conform SegWit2x, BIP91 poate fi sincronizat, cel putin la 23 iulie.  
Din nou, acest lucru nu ar trebui sa afecteze utilizatorii simpli.
Daca esti miner si activezi BIP91, ai la dispozitie doar 2 zile pentru sincronizarea cu furca BIP91. In cazul cand nu reusesti, ai toate sansele sa dai de blocuri nevalidate...

25 iulie (fara amanari!): Activarea BIP91
Dupa sincronizarea BIP91, dar nu mai devreme de 25 iulie pot intra in vigoare inca 336 de blocuri insa, orice blocuri care n-au demonstrat disponibilitatea pentru Segregated Witness (printr-un acord - BIP141) vor fi respinse.  
De asemenea, nu ar trebui sa afecteze utilizatorii simpli.  
Daca esti miner, ar trebui doar sa procesezi blocuri si numai prin controlul acestora vei semnala disponibilitatea pentru SegWit (BIP141). In plus, exista riscul ca blocurile vor fi respinse de majoritatea capacitatilor de hash.
29 iulie: termenul limita pentru BIP91
In cazul cand minerii Bitcoin ar dori sa evite divizarea acestei monede, atunci ziua de 29 iulie este cea cu primul termen limitat.
Pentru activarea BIP91 intr-un timp util pentru compatibilitate cu BIP148, acesta trebuie sa fie sincronizat in aceasta zi, cel putin pana la 08:00 UTC (04:00 pe Coasta de Est). Dar, cu cat mai devreme se va antampla, cu atat va fi mai bine va fi, deoarece apropierea de ora limitei de sincronizare al BIP91 mareste riscul ca acesta nu se va activa la momentul respectiv.  
In cazul cand BIP91 nu va fi activat in termenii dati, Bitcoin are sansa sa se divizeze.  Daca se antampla acest lucru, iar tu esti unul din utilizatorii acestui sistem si nu esti pregatit pentru aceasta divizare potentiala, atunci ai la dispozitia ta doar doua zile cand, chiar ar trebui s-o faci si v-oi incerca sa-ti explic, in acest articol, cum ai putea-o. Atunci cand  BIP91 nu va fi activat pana la 29 iulie, ai doua zile pentru a decide pe care circuit vrei sa faci mining mai departe, incepand cu 01 august: lantul original (legasy), sau lantul BIP148.

31 iulie: Ultimul termen pentru BIP141
Din punct de vedere tehnic, 31 iulie - este a doua zi cu termen limitat pentru evitarea divizarii.
In aceasta zi, sau va fi activat BIP91, sau - blocat BIP141. Cu alte cuvinte, in cazul in care BIP91 nu este stabilit la timp, atunci, incepe o "perioada de dificultati" (doua saptamani) in care 95%  din capacitatile hash trebuie sa semnaleze sprijinul sau pentru SegWit.  
De fapt, nu este cert ca data de 31 iulie coincide cu ziua inciderii acestei "perioade de dificultati" si chiar de se antampla, este putin probabil ca situatia se va clarifica in aceasta zi cu cele 95%.
Astfel, dupa cum se explica mai sus, toate pregatirile pentru o divizare posibila trebuiau sa fie facute pana in 29 iulie, pe cand ziua de 31 iulie, este, cu adevarat, ziua ultimei sanse.

01 august: Activarea BIP148
In aceasta zi se va activa BIP148 si ea va fi a treia si ultima limita pentru mineri - in sansa de a evita divizarea.
La 01 august, la ora 00:00 UTC (retineti ca in SUA va fi inca 31 iulie), toate nodurile BIP148 v-or respinge orice blocuri care nu semnaleaza pregatirea pentru SegWit (pentru BIP141). Daca BIP141 Bitcoin Core sau BIP91 BTC1 sunt sincronizate / activat la timp, divizarea ar trebui sa fie evitata.  
Daca nici unul dintre acestea nu se va intampla, majoritatea minerilor au ultima sansa pentru a evita sciziunea prin sprijin propriu al BIP148. Acest lucru asigura ca minerii vor fi intotdeauna in masura de a opta pentru cel mai lung lant (in baza tuturor nodurilor curente Bitcoin) si de a activa SegWit prin BIP141.

Daca, totusi, BIP141, BIP91 si BIP148 v-or fi in stare sa atraga capacitati hash suficiente pana la 01 august, iar BIP148 incepe cu adevarat, divizarea se poate intampla chiar in aceiasi zi.  Daca se intampla acest lucru, vor exista doua tipuri de Bitcoin - "BTC148" ( protocolul BIP148), precum È™i "legacy BTC" de cealalta parte.  (Aceasta divizare poate fi, in cele din urma, rezolvata daca Bitcoin 148 va recupera candva cel mai lung lant, dar, aceasta este tema ltei povesti).  
Daca aveti monede Bitcoin (cheile private pentru acestea), la momentul scindarii, trebuie sa detineti in mod automat "BTC148" precum si "legacy BTC" desi, pentru a avea accesul catre ambele tipuri , probabil va trebui sa descarcati un software nou. Cu toate acestea, daca esti un utilizator de rand, ar fi, probabil, mult mai bine sa stopezi orice tranzactie pana cind situatia va deveni mai clara. Nerespectarea acestui moment ar putea sa te bata la buzunar...

Urmeaza...




RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.