Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - Tranzactionarea intre blockchain-e (Atomic Swap).

Atomic Swaps sau tranzactionarea intre blockchain-e, sunt tranzactii descentralizate intre doi utilizatori de cryptocurrency diferite care pot fi executate instantaneu fara a fi nevoie de servicii terte pentru a facilita schimbul si fara riscul de neplata. Este o tehnologie relativ noua, care urmareste sa transforme interactiunea oamenilor si companiilor pe piete fiind conceputa pentru a revolutiona tranzactiile.

Swap-urile atomice folosesc asa-numitele contracte hash time-locked (HTLC) sau "contracte blocate in timp" si necesita existenta canalelor de plata interconectate intre blockchain-ele de tranzactionare. Acest lucru se face prin reteaua Lightning Network - o solutie de scalare, destinata initial, utilizarii in reteaua Bitcoin. La fel, cum swap-urile atomice leaga efectiv blockchain-ele, reteaua Lightning conecteaza canalele de plata. Cu toate acestea, pentru conectarea blockchain-elor prin reteaua Lightning, acestea trebuie sa utilizeze acelasi algoritm hash, deci, Bitcoin poate fi conectat prin Lightning doar cu altcoini care au algoritmul SHA-256 - exemplu, Litecoin sau Zcash. De asemenea, ambele blockchain-e ar trebui sa sustina contractele de blocare temporara a fondurilor.

Cum functioneaza?

Spre exemplu, utilizatorii A si B decid sa schimbe intre ei doua cryptocurrency diferite, A are 57 LTC ​​si vrea sa obtina 1 BTC, iar B are 1 BTC si doreste 57 LTC, dar nici unul dintre ei nu doreste sa-si trimita banii primul, din cauza riscului de a fi inselat. De asemenea, acestia,nu doresc sa foloseasca nici serviciile escrow (un alt exemplu intermediar de incredere), care ar executa afacerea. Drept alternativa, acesti utilizatori, au posibilitatea utilizarii swap-urilor atomice prin care pot efectua o tranzactie fara a recurge la serviciile partilor terte.

Pentru a face acest lucru, hashlock utilizeaza un algoritm criptografic care permite utilizatorilor sa acceseze fonduri numai dupa ce ambele parti si-au semnat tranzactiile, iar timelock este similar cu polita de asigurare care garanteaza ca ambii utilizatori vor primi banii inapoi daca tranzactia nu este finalizata la anumite momente de timp.

In practica, un swap atomic arata astfel:
  • Utilizatorii A si B deschid reciproc canalele de plata pentru schimbul de 57 LTC ​​pentru 1 BTC.
  • Initiatorul tranzactiei - utilizatorul A trebuie sa creeze o adresa a contractului care sa functioneze ca un safeu sigur si creand-o, A plasează 57 LTC ​​si primeÈ™te o valoare (un sir de date secrete care functioneaza ca o cheie) hash-ul careia il trimite utilizatorului B.
  • Utilizatorul B, primind hash-ul, creeaza o adresa similara creandu-si propriul contract, unde pune 1 BTC. (Adresa contractului avand aceeasi cheie, precum la utilizatorul A)
  • Astfel, utilizatorul A, ca sa-È™i ridice 1 BTC,, trebuie sa semneze o tranzactie pentru adresa contului B, iar B, ca sa poata lua cei 57 LTC, trebuie sa semneze tranzactia pentru adresa A.
  • Pentru a face acest lucru, utilizatorul A semneaza adresa contractului B utilizand valoarea (cheia) necesara pentru crearea hash-ului folosita de utilizatorul B pentru contractul sau.
  • Utilizatorul A deschide seiful cu fondurile sale si da aceasta cheie si utilizatorului B care, primind cheia, poate semna contractul A si-si ridica 1 BTC. 
Atunci, cand utilizatorul A creeaza o adresa de contract, pune banii si elaboreaza o valoare pentru aceasta, el trimite hash-ul utilizatorului B de pentru a spune: "Daca doriti sa primiti 57 LTC, trebuie sa redati cheia hash". Apoi, utilizatorul B isi creeaza propria adresa de contract cu acest hash si spune: "OK, dar nu pot folosi cheia pana cand nu mi-o dati, deci folositi-o pentru a debloca 1 BTC ca, apoi, sa-mi pot debloca 57 LTC“.

Este important de retinut ca swap-urile atomice pot efectua atat functii intranet cat si cele din afara retelei. Swapurile atomice on-chain au loc in blockchain, pe cand cele off-chain permit schimburi valutare in afara lui, la al doilea nivel de noduri, si sunt extensii al retelei Lightning Network.

Tehnologia poate inlocui schimburile de cryptocurrency atunci cand acestea sunt folosite, in mod specific, pentru a primi alte monede si poate fi utilizata atunci cand doua parti trebuie sa schimbe sume foarte mari, sau invers, foarte modeste.

Pentru a fi la curent cu cele mai proaspete opinii si analize, va puteti abona la canalele mele Telegram si Medium.

RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.