Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - Lightning Network.

Lightning Network - un protocol de plata care opereaza pe blockchain (utilizat de obicei de Bitcoin) si permite tranzactii instantanee intre nodurile participante.

Reteaua Lightning consta din noduri si canale de plata bidirectionale care se stabilesc intre doua noduri de retea. Fiecare dintre cele două noduri ale canalului de plati blocheaza in blockchain, folosind contracte hash de blocare temporara (contracte inteligente care asigura ca beneficiarul va primi fondurile atunci cand vor fi îndeplinite anumite conditii criptografice), o anumita suma de fonduri pentru canal. In viitor, capacitatea canalului va fi egalata cu suma fondurilor blocate de noduri.

Atunci, cand ciclul de viata al canalului, se va incheia, un algoritm special va recalcula toate tranzactiile si va returna fiecare parte a sumei datorate. Chiar daca unul dintre participantii la canal il abandoneaza, isi primeste din nou fondurile care i-au fost alocate, iar functionarea fondurilor este inregistrata, apoi inscrisa in blockchain.

In ciuda complexitatii mecanismului, LN nu permite activitati frauduloase, cum ar fi furtul, si, prin urmare, utilizatorul este protejat de pierderea banilor, deoarece el va trimite intotdeauna fonduri impreuna cu anumite conditii care vor ramane "inghetate" pana cand, cea de-a doua parte nu va semna obligatia de returnare. Daca aceasta conditie nu va fi indeplinita si nu va exista nicio semnatura, atunci fondurile se vor intoarce la expeditor.

Activitatea retelei Lightning utilizeaza concepte precum:
  • Deschiderea canalului - blocarea fondurilor in blockchain, care vor fi transferate catre conducerea noului canal de retea Lightning.
  • Inchiderea canalului - inchiderea canalului si transferarea fondurilor sub controlul blockchain-ului.
  • Depletia canalelor - un proces reversibil, in rezultatul caruia canalul poate functiona, de fapt, doar intr-o singura directie. Daca primul nod a transferat toate fondurile din canal catre cel de-al doilea nod, atunci directia transferului de fonduri de la primul nod la al doilea va deveni imposibila pana cand al doilea nod va transfera o parte din fonduri catre primul, sau ambele noduri trebuie sa deschida un canal de plata nou.
Caracteristicile retelei Lightning Network:
  • Viteza! Platile rapide vor inlocui tranzactiile lente, iar viteza tranzactiei va fi masurata in milisecunde.
  • Comisia! Tranzactiile din afara blockchain-ului vor avea comisioane reduse sau nu le vor avea deloc.
  • Scalabilitatea! Cresterea capacitatii retelei va aduce beneficii intregii comunitati.
  • Swap-uri atomare (atomic swap)! Operatiunile de schimb intre diferite valute criptate vor fi simplificate sensibil.
  • Securitate si anonimitate! Cele mai multe valute nu sunt anonime, ci, dimpotriva, blockchain-ele lor sunt deja monitorizate. In reteaua Lightning Network, aproape toate platile depasesc blockchain-ul, astfel incat urmarirea microtransactiilor pare aproape imposibila.
  • Semnaturile mutiple (multisignature)! Reteaua Lightning Network va functiona doar cu portofelele care utilizeaza functia multisignature, prin urmare, pierderea banilor fara stirea dvs. devine imposibila.
Posibilitatile si ideile acestei tehnologii sunt pur si simplu enorme si, desi aceasta este inca in curs de dezvoltare, este deja clar ca se arata a fi una dintre cele mai promitatoare solutii pentru descarcarea retelei.

Pentru a fi la curent cu cele mai proaspete opinii si analize, va puteti abona la canalul meu Telegram.  
RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.