Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - Evolutia si tipurile sistemelor blockchain (part.3).

6. Sidechain-ele

Sidechain-ul (lantul lateral) - reprezinta o tehnologie, in stadiul dezvoltarii, care permite folosirea in siguranta a jetoanelor si a altor active digitale ale unui blockchain in altul si apoi (daca este necesar) sa fie returnate in cel original, sau - o modalitate de a controla parametrii unui singur canal sau dispozitiv folosind un alt dispozitiv sau semnal.

Acesta reprezinta un blockchain separat, cu legare bidimensionala la blocul parental, fapt care asigura interschimbabilitatea activelor cu o anumita intensitate. Blockchain-ul initial (parental) este numit, de obicei - "lantul principal", iar lanturile suplimentare  sidechain-uri.

De fapt, aceste lanturi laterale, permit posibilitatea de trecere al criptovalutelor dintr-un sistem (blockchain) in altul unde pot fi sustinute de functii noi: sporirea confidentialitatii sau contractele inteligente.

Conversia valutei în lantul lateral se realizeaza in cateva etape: in primul rand, monedele sunt trimise la o adresa special creata, ajungand la aceasta, ele sunt supuse "inghetatarii" si pot fi "eliberate" doar de catre proptietar, care va dovedi cum ca fondurile blocate nu mai sunt folosite altundeva.

Dupa confirmarea tranzactiei de blocare, se trimite un mesaj catre blockchain-ul tinta in care se ataseaza, dovada ca monedele au ajuns la adresa speciala si confirmarea expeditorului. Dupa astea, in cel de-al doilea blockchain, se genereaza un numar similar de jetoane care pot fi controlate de catre expeditorul monedelor "inghetate".
Operatiunea pare sa arate drept un transfer obisnuit al monedelor dintr-un blockchain in altul dupa care le puteti utiliza pentru efectuarea diferitor operatiuni in cel de-al doilea blockchain conform regulilor sale.
Pentru a retrage fondurile inapoi, in blockchain-ul principal, se efectueaza aceleasi operațiuni - se creeaza o tranzactie speciala, apoi, monedele din lantul lateral, "se ingheata" si se generaza in in blockchain-ul principal.

Operațiunile de transferare a monedelor de la un blockchain la altul sau invers se numesc fixari duble (two-way peg). Există mai multe metode de implementare al acestora si, mai jos, v-om incerca sa le definim:

Metoda cu un custode.

Valuta este trimisa unui custode in blockchain-ul principal, in timp ce fondurile sunt active in lantul lateral. Problema solutiei este centralizarea, practic, aceasta abordare difera foarte putin de transferul de fonduri catre bancile criptovalutare precum Xapo sau Coinbase, care pot fi considerate drept sidechain-e.

Metoda federatiei.

Federatia - un grup de operatori care actioneaza ca intermediari intre lantul principal si unul din lanturile sale laterale. Federatia stabileste cand v-or fi blocate si cand pot fi cheltuite monedele utilizatorilor. 

Utilizatorul blockchainului parental trebuie sa-si trimită monedele, mai intai, catre adresa de iesire, unde sunt "inghetate" de catre participantii la federatie, ale caror membri pot fi alesi de creatorul lantului lateral, in scopul excluderii oricarei posibilitati de a le cheltui in alta parte. La finalizarea tranzactiei, participantii acesteia primesc o confirmare, cu toate acestea, pentru o securitate suplimentara, acest lucru are loc dupa o anumita perioada de asteptare, dupa aceea, cantitatea echivalenta de monede este transferata in lantul lateral, iar utilizatorul primeste posibilitatea sa-i cheltuiasca. In operatiunea de transferare al monedelor din sidechain in blockchain-ul parental are loc o procedura similara.

Avantajele metodei single-keeper si ale metodei de federalizare sunt acelea, ca ele nu necesita modificari in protocolul blockchain-ului principal. Dezavantajul - prezenta unui strat suplimentar intre lantul principal si cel lateral, iar drept consecinta - riscurile de centralizare.

Sidechain-ele SPV (eng. special purpose vehicle)(cu destinatie speciala).

Acesta este un concept care se bazeaza pe o fixare descentralizata two-way peg dubla. Pentru transferul monedelor in sidechain si inapoi, acest tip de comitet utilizeaza dovezi SPV care demonstreaza existenta unei tranzactii intr-un bloc utilizand un set de date special.

SPV transfera monedele intre blockchain-ul principal si lantul lateral dupa ce afla ca tranzactia semnal dintre lanturi a fost plasata in bloc.

Spre deosebire de alte optiuni de fixare dubla, lanturile laterale SPV nu ofera custodelui controlul direct asupra fondurilor din blockchain-ul principal, iar capacitatea minerilor de a forma dovezi frauduloase SPV le da un control indirect asupra monedelor, insa, actual, se depun eforturi pentru rezolvarea aceastei probleme.

Drivechain-ele

Drivechain - o dezvoltare a ideii sidechain in care starea actuala a blockchain-ului este raportata de catre mineri. Cu alte cuvinte, minerii sunt custozi ai fondurilor si sunt capabili sa "dezghete" monedele utilizatorilor care doresc sa le transfere in blockchain-ul principal.  Axioma centrala al acestui concept este acea, ca minerii sunt cei mai putin "problematici" custozi, din punctul de vedere al teoriei jocurilor.

Tehnologiile hibride

Afara de cele de mai sus, sunt posibile si metode hibride, care sunt o combinatie a metodelor descrise anterior.

O alta idee asemanatoare conceptului sidechain este cea al blocurilor extinse. Aceste blocuri permit utilizatorilor sa se alature blocurilor de tranzactii cu diferite reguli de confirmare. Diferenta principala al acesteia este acea, ca nodurile complete si actualizate confirma tranzactiile intr-un bloc extins. Cu toate acestea, si aici apar dificultati, deoarece limitele dintre blocurile extinse si retea sunt neclare, prin urmare problemele din blocurile extinse pot provoca probleme in intregul blockchain.

Sidechain-ele sunt lipsite de aceasta "problema", deoarece blockchain-ul principal este protejat de defectiunile din lantul lateral. Prin urmare, produsele experimentale, cum ar fi RSK, vor fi implementate (cel mai probabil) folosind mai degraba un lant lateral decat un bloc extins.

Sidechain-ele sunt responsabile pentru propria lor securitate. In absenta unei capacitati miniere suficiente, pentru asigurarea sigurantei, lantul lateral poate fi spart. Din cauza ca fiecare lant lateral este independent, atunci cand unul este spart sau compromis, daunele raman in acest lant si nu afecteaza blockchain-ul principal. In consecinta, in cazul in care blockchain-ul principal este compromis, lantul lateral va continua sa functioneze, dar legatura sa cu lantul parental se va deprecia.

La fel, precum si blockchain-ele principale, sidechain-ele au nevoie de mineri proprii, care pot fi stimulati de "mineritul combinat", adica extractia simultana a doua valute pe baza aceluiasi algoritm de consens.

Tehnologia Sidechain permite implementarea unor lucruri destul de interesante in blockchain, de exemplu, puteti implementa un lant lateral, care este exploatat doar de catre angajatii unei singuri companii. Acest sidechain va fi un fel de implementare a unui portofel de companie cu tranzactii deschise. De asemenea, un lant lateral poate fi minerit de catre sute de companii federalizate - un astfel blockchain va fi mai putin cenzurat, in timp ce tehnologia pastreaza astfel de avantaje, cum ar fi securitatea descentralizata si transparenta tranzactiilor.


Ma puteti urmari si pe Telegram, adresa: @ROBlockchain
RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.