Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - Platforme blockchain si caracteristici (part. 3).

8. MultiChain

Multichain - un registru distribuit open source care ofera instrumente care, initial, au fost dezvoltate pentru Bitcoin, dar ceva mai convenabile. Cea mai importanta actualizare din aceasta versiune este functia Streams, care permite dezvoltatorilor sa stocheze si sa primeasca informatii despre momentul in care au fost inregistrate, in blockchain, datele si despre persoanele care au contribuit procedurii.

Alte caracteristici functionale importante:

  • procesul simplificat de implementare al unui blockchain nou si al nodurilor;
  • acreditari permise pentru utilizarea adreselor din blockchain (pentru trimiterea datelor de identificare);
  • sprijinul activelor fabricate, transferate si vandute;
  • Bitcoin-compatibil cu interfete de tranzactii programabile.
Fiind bazat pe Blockchain-ul Bitcoin si creat pentru prelucrarea tranzactiilor financiare cu diferite criptovalute, platforma ofera diferite niveluri de control al accesului si drepturilor si, de asemenea, face posibila implementarea rapida a solutiilor in care retelele virtuale pot fi localizate pe acelasi server in acelasi timp.
Aplicatia este prima de acest fel care utilizeaza open source.

MultiChain permite petrecerea a 1000 de tranzactii pe secunda - volumul revendicat de catre dezvoltatori si solicitat de clientii potentiali.

Astazi, programul de parteneriat MultiChain este alcatuit din doua parti: unul pentru dezvoltatorii de platforme care creeaza aplicatii pentru clienti terti si celalalt pentru cei care utilizeaza MultiChain pentru afacerile proprii.

MultiChain permite:
  • efectuarea a o mie de operatiuni de tranzactionare pe minut;
  • accesul la toate aplicatiile si bibliotecile utilizate anterior pentru a efectua operatiuni cu criptocurrency;
  • simplificarea executarii unui numar de sarcini datorita rgistrului distribuit.
Avantajele blockchain-ului:

Blockchain-ul privat, pe langa avantajele mentionate mai sus, mai are cateva:
  • este posibila adaugare blockchain-elor si nodurilor noi;
  • accepta orice moneda digital;
  • compatibilitate cu interfetele de tranzactionare variabile;
  • poate functiona cu diferite sisteme de operare - Mac OS, Windows, Linux.
Software-ul aplicatiei poate fi utilizat in mod eficient pentru lucrul cu orice criptocurrency, deoarece are capacitatea de a personaliza parametrii necesari pentru utilizator.

Functiile cheie ale Multichain includ:
  • suport valutar multiplu;
  • posibilitatea de microschimburi de active intre participanti;
  • gestionarea permisiunilor;
  • implementarea rapida;
  • posibilitatea de localizare simultana a mai multor retele pe un singur server;
  • capacitatea de a seta parametrii (tipurile de tranzactii valide, timpul de confirmare, numarul minim, viteza tranzactiei si limita de dimensiune);
  • mecanismul de consens: consens distribuit intre unitatile de validare identificate, precum cel al tolerantei bizantine cu un validator pe unitate, care opereaza intr-un stil de moda ciclic.
9. Quorum

Quorum este doar unul dintre numeroasele proiecte pe blockchain dezvoltate in ultimii ani de catre bancile mari, scopul proiectului fiind acela de a combina armonios blockchain-ele private cu cele deschise, precum si integrarea lor globala in domeniul bancar si al finantelor. Proiectul dezvolta o platforma blockchain specializata, menita sa imbunatateasca eficienta anumitor tipuri de operatiuni bancare, inclusiv compensarea si decontarea instrumentelor derivate, precum si platile transfrontaliere.

Tehnologia Quorum permite efectuarea tranzactiilor inaccesibile pentru alti membri ai retelei atunci cand utilizati tehnologia blockchain-ului deschis. In calitatea codului de baza este utilizat cel de la Ethereum, lucru ce datoreaza mai multor beneficii foarte importante:
  • popularitatea Ethereum, datorita careia se dezvolta activ diferite imbunatatiri si solutii inovatoare, care pot fi incorporate, cu usurinta, si in Quorum;
  • "rezistenta inalta" al Ethereum care a rezistat contra numeroase atacuri hacker si poate garanta functionarea stabila;
  • de la bun inceput, Ethereum a fost conceput drept un proiect al carui scop este dezvoltarea tehnologiei contractelor inteligente.
De fapt, Quorum este un fork al Ethereum cu doar cateva schimbari fundamentale, principalele dintre acestea fiind:
  • gestionarea drepturilor de acces pentru noduri;
  • cresterea anonimatului tranzactiilor si al contractelor inteligente;
  • mecanismul de consens bazat pe principiul alegerii nodului lider,
  • scalabilitatea sporita si conductivitatea retelei.
Drepturile de acces.
Spre deosebire de Ethereum, proiectul Quorum este conceput astfel incat retelele folosite de acest produs sa nu fie accesibile tuturor, iar accesul la noduri este furnizat de un organism autorizat prin utilizarea protocoalelor de incredere si posibilitatea setarii diferitor nivele de acces. In faza incipienta a formarii retelei, utilizarea acestora presupune stabilirea manuala a accesului pentru nodurile verificate, in etapele ulterioare protocolul criptografic va respinge automat toate incercarile nodurilor necontrolate de a accesa informatii sau de a efectua anumite actiuni.

Anonimatul.
Introducand in blockchain tranzactiile publice si cele private, unde cele publice functioneaza precum in blockchain-ele obisnuite, iar cele private sunt confirmate de noduri (insa detaliile tranzactiilor nu sunt disponibile public), Quorum a rezolvat problema pseudo-anonimatului, care, intotdeauna, devine o problema, mai ales pentru companiile mari.

Mesageria securizata este realizata datorita sistemului Constellation - care ofera criptarea mesajelor atunci cand "comunica cu enclava", o baza de date cu tranzactii deja confirmate si un sistem de autentificare. In plus, Constellation este o solutie inovatoare pentru Quorum, fiind unul dintre instrumentele pentru realizarea unei scalabilitati ridicate a retelei.

Pe langa asigurarea anonimatului pentru tranzactii, dezvoltatorii proiectului Quorum au depus eforturi semnificative si la capitolul asigurarii anonimatului pentru contractele inteligente, care au devenit drept una dintre cele mai sensibile probleme pentru bancile care se tem de promulgarea informatiilor din motive de securitate.

Mecanismul de consens.
Mecanismul de consens al platformei este numit Raft, iar specificul sau este ca atribuie numar fiecarei tranzactii, determinand astfel gradul de relevanta al nodului. In sistemul de noduri exista intotdeauna un nod de varf (nod) si, daca un nod simplu (care nu este lider) nu primeste mesaje de la lider pentru o anumita perioada de timp, el depune cererea sa pentru pozitia liderului catre alte noduri care aleg liderul nou in procesul de votare. Daca liderul anterior este detectat si trimite un semnal "candidatului", atunci acesta isi retrage candidatura. Cu toate acestea, daca majoritatea nodurilor voteaza pentru "candidat", el va deveni liderul nou. Daca "candidatul" nu a primit sprijin din partea nodurilor, el poate trimite o cerere in alt moment si poate initia un alt vot nou. Votarea continua pana la alegerea unui lider nou. Fiecare nod poate da doar un singur vot la o sesiune de vot.

Liderul este responsabil pentru inscrierea corecta al adtelor in registrul distribuit, de asemenea, el marcheaza tranzactia ca fiind de succes, dupa ce majoritatea nodurilor o confirma in procesul de votare, utilizand numerele de tranzactie deja mentionate mai sus.

Scalabilitatea retelei.
Viteza de procesare a tranzactiilor in Quorum este semnificativ mai mare decat la Ethereum si Bitcoin, deoarece poate procesa cateva sute de tranzactii pe secunda. De aceea, Quorum este o solutie ideala pentru sectorul bancar.

Astfel de indici de conductivitate au fost atinsi de Quorum datorita mecanismului simplificat de consens, precum si tehnologiei Constellation deja descrisa mai sus. In plus, din cauza numarului mic de noduri, tranzactiile sunt confirmate mult mai repede decat in algoritmii Proof-of-Work si Poof-of-Stake pentru retelele care numara sute de mii de noduri.

Quorum este un proiect foarte interesant si promitator, deoarece ofera solutii inovatoare pentru sectorul bancar.

Pentru a fi la curent cu cele mai proaspete opinii si analize, va puteti abona la canalul meu Telegram.  


RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.