Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - Tranzactiile on-chain si off-chain.

Tranzactiile on-chain.

On-chain - tranzactiile petrecute direct in blockchain si sunt inregistrate si verificate prin mecanismele sale, fiind considerate incheiate doar dupa modificarea corespunzatoare al lantului de blocuri.

La un moment dat, orice tranzactie devine ireversibila - fie ca urmare a unui numar suficient de confirmari din partea participantilor la retea, fie prin utilizarea unui algoritm special pentru atingerea consensului. De asemenea, acesta poate fi anulata doar in cazul unui consens al participantilor ce detin majoritatea puterii hash a retelei.

Teoretic, in blockchain, toate tranzactiile ar trebui sa fie efectuate in timp real - sa fie sigure, verificabile, transparente si instantanee, dar, reiesind din practica, acest lucru se intampla foarte rar.

Din pacate, operatiunile din blockchain sunt departe de a fi intotdeauna instantanee, deoarece este nevoie de ceva timp pentru confirmarea tranzactilor, adica, pentru a acumula un numar suficient de confirmari din partea participantilor, iar in cazul lansarii unui numar mare de tranzactii, poate aparea si o coada.

In plus, tranzactiile nu sunt gratuite, iar minerii achizitioneaza remunerari pentru furnizarea serviciilor de verificare si autentificare pentru a confirma tranzactia cat mai curand posibil si, uneori, aceste taxe pot fi prea ridicate.

Utilizarea acestui principiu sa confruntat cu problema capacitatii retelei, din cauza numarului mare de tranzactii, minerii nu reusesc sa confirme toate tranzactiile efectuate, fapt, care a fortat dezvoltatorii din intreaga lume sa se gandeasca la rezolvarea acestei probleme, si una din solutiile propuse a fost introducerea tranzactiilor off-chain. 

Tranzactiile off-chain.

Operatiunile in afara lantului au loc in reteaua criptovalutara, dar in afara blockchain-ului, sunt foarte ieftine si, din cauza acestui lucru, castiga tot mai multa popularitate in retele mari.

Esenta utilizarii este de a face blockchain-ul mai scalabil si mai anonim, iar tranzactiile din cadrul retelei - cat mai posibil rapide. In ceea ce priveste punctul de vedere tehnic, toate operatiunile (tranzactiile) se efectueaza in cadrul retelei, dar in afara blockchain-ului principal. Aceasta abordare implica inscrierea in blockchain doar a rezultatului initial si final al tranzactiei, pe cand toate celelalte actiuni de confirmare au loc in afara sa.

Problema principala in implementarea acestui principiu, este alegerea metodei de confirmare a tranzactiilor. In prezent, exista cateva solutii care permit operatiuni in afara blockchain-ului:
  • Intre partile implicate in tranzactie poate exista un acord privind transferul valorii.
  • La tranzactie poate fi implicata o parte terta sau un garant - astfel functioneaza sistemele de plati, exemplu - PayPal.
  • Utilizarea cupoanelor: un participant cumpara cupoane in schimbul jetoanelor (token-ilor) si transmite codul celeilalte parti, care le poate incasa - in aceeasi, sau alta criptocurrency.
Alta, si una dintre cele mai eficiente solutii, este tehnologia Lightning Network care ofera tranzactiilor off-chain cateva avantaje:
  • Spre deosebire de tranzactiile din blockchain, pot fi executate instantaneu.
  • Sunt, de obicei, gratuite, deoarece confirmarea lor nu necesita munca minerilor, ceea ce inseamna ca nu apar probleme si pentru microtranzactii.
  • Tranzactiile off-chain ofera securitate si anonimitate sporita, deoarece detaliile operatiunii nu sunt difuzate pe tot cuprinsul retelei.
Unde sunt folosite.

Fiecare moneda care utilizeaza blockchain-ul clasic, efectueaza tranzactii on-chain, dar in curand pot trece la utilizarea celuilalt principiu, deoarece problema scalabilitatii retelei ramane deschisa.
Utilizarea tranzactiilor off-chain a inceput sa apara, din ce in ce, in mai multe proiecte noi, scopul principal al carora este de a furniza functionalitati similare cu liderii pietei, dar cu aspecte de performanta.

Dupa cum am scris mai sus, cea mai populara solutie pentru utilizarea tranzactiilor off-chain este tehnologia Lightning Network care, in prezent, este implementata, pe deplin, in Litecoin, dar mai exista inca o solutie menita sa rezolve problema descrisa mai sus - utilizarea asa-numitelor sidechain-uri (lanturi laterale) pe care le-am discutat in capitolul "Evolutia si tipurile sistemelor blockchain (part.3)".

Pentru a fi la curent cu cele mai proaspete opinii si analize, va puteti abona la canalul meu Telegram.  

RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.