Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - Evolutia si tipurile sistemelor blockchain (part.2).

4. Blockchain-urile publice (incluzive).

Blockchain-urile incluzive (eng. permissionless blockchain) reprezinta blockchaine in care nu exista restrictii privind identitatea procesatorilor tranzactiilor (adica utilizatorii care pot crea blocuri de tranzactii).

Registrele de acest tip reprezinta niste platforme descentralizate fara autoritate centrala. Utilizeazarea acestui tip blockchain necisita o atentie ridicata protectiei deoarece devin eventuale diverse tipuri de atacuri periculoase. Pentru preventia situatiilor nedorite sunt folosite diferite mecanisme de atingere a consensusului (Proof-of-Work, Proof-of-Stake, etc.), in care, drept recompensa pentru intretinerea operabilitatii retelei, sunt prevazute plati, in prealabil, cu valuta criptata, emisa de catre acelasi sistem.

Prioritatile de baza ale blockchain-elor incluzive (permissionless):
  • accesibilitatea datelor pentru toti doritorii
  • istoria completa a tuturor tranzactiilor
  • probabilitatea mare de atacuri
  • imutabilitatea datelor confirmate anterior
  • capacitatea limitata a tranzitarii.
Exemple de utilizare:

Time stamping. Utilizarea blockchain-ului de tip permissionless va oferi un mecanism pentru confirmarea aparitiei unui eveniment la un moment dat. Exemplu, un utilizator care doreste sa dovedeasca unui partener cum ca dispune de un fisier important, il poate introduce in blockchain drept o tranzactie. In mod similar, informatiile despre incheierea contractelor sau despre aparitia anumitor evenimente pot fi introduse intr-un sir de blocuri imuabil (permissionless-blockchain).

Industria energetica. In acest domeniu, blockchain-urile incluzive pot duce la o schimbare a modelului de afaceri ca atare, cu ajutorul carora pot fi inregistrate tranzactiile sistemelor de alimentare inteligente. Centralele electrice care produc o anumita cantitate de energie electrica vor putea inregistra certificate care confirma volumul produs. In prezent, aceste certificate sunt destul de greu de urmarit, ceea ce duce la dubla utilizare si la o crestere semnificativa a costurilor. Utilizarea blockchain-ului faciliteaza tranzactionarea energiei, iar transferurile certificatelor devin mai eficiente.

5. Blockchain-urile exclusive sau corporative (eng. permissioned blockchain) - reprezinta blockchain-ele in care procesarea tranzactiilor este efectuata de o anumita lista de subiecti cu persoane identificate.

Retineti - nu este deloc necesar ca un blockchain exclusiv sa fie inchis, deoarece, exista mai multe niveluri de acces la datele sale, de exemplu:
  • Accesul la citirea tranzactiilor poate avea anumite restrictii (de exemplu, clientul primeste acces doar la tranzactiile care il afecteaza);
  • Oferirea tranzactiilor pentru includerea in bloc;
  • Crearea blocurilor de tranzactii si adaugarea acestora in blockchain.
Desi cel de-al treilea nivel de acces in blockchain-urile exclusive este acordat unui cerc restrans de institutii (de exemplu, bancile care administreaza in comun blockchain-ul sau procesatorii de tranzactii licentiate), nu este necesar ca accesul sa se limiteze doar la aceste institutii, dimpotriva, institutiile financiare care administreaza un blockchain exclusiv pot:
  • să asigure accesul la citirea tranzactiilor si antetelor blocurilor (eventual limitate) pentru clienÈ›i, cu scopul de a oferi o modalitate tehnologica, transparenta si fiabila de verificare al fondurilor clientilor;
  • sa ofere un acces deplin la citirea datelor din blockchain pentru agentiile de reglementare (respectand legislativul);
  • sa ofere tuturor persoanelor si institutiilor accesul la datele protocolului din blockchain, care include o explicatie a interactiunilor posibile cu datele acetuia.
Acesti pasi pot facilita auditul independent si verificarea integritatii datelor din blockchain, de exemplu, de catre agentiile de reglementare. In ideal, protocoalele si modul de accesare a datelor ar trebui standardizate, ceea ce va facilita interactiunea cu clientii si integrarea blockchain-urilor intr-un ecosistem unic.

Daca baza de date este complet netransparenta pentru clienti (adica clientii nu au acces la date), securitatea blockchain-ului se reduce. In timp ce sistemul ramane protejat impotriva atacurilor asupra bazei de date in sine, interactiunea cu clientii devine vulnerabila.

Intrucat protocolul de autorizare al tranzactiilor este unul din punctele-cheie ale tehnologiei blockchain, ignorarea acestuia in favoarea solutiilor centralizate poate afecta negativ securitatea sistemului. In plus, deoarece tranzactiile, in acest caz, sunt disponibile unui numar limitat de computere, exista riscul interferentelor umane in functionarea acestor computere, iar clientii nu vor putea identifica aceasta interventie. Astfel, designul opac al blockchain-ului submineaza doua aspecte-cheie ale tehnologiei:
  • descentralizrea si lipsa punctelor singulare de respingere;
  • neincrederea (eng. trustlessness) si miza pe regulile algoritmice stabilite pentru procesarea tranzactiilor fara interventiile umane.
In general, orice interactiune cu datele in ocolul protocolului introduce vulnerabilitati in sistem.

Natura exclusiva a blockchain-elor pentru aplicatiile comerciale poate constitui un compromis necesar, in perspectiva medie, datorita legilor si altor factori. In acelasi timp, accesul la citirea datelor din blockchain, impreuna cu un protocol deschis, elimina majoritatea vulnerabilitatilor asociate arhitecturii blockchain-elor inchise si poate fi mai atractiv pentru clientii institutiilor care proceseaza tranzactiile. Dupa cum arata Bitcoin, software-ul care functioneaza pe baza confirmarii simplificate a platii poate oferi acces direct la datele blockchain-ului care este, in acelasi timp, in siguranta si nu necesita o multime de resurse.

Blockcain-ele exclusive ofera un control mai drastic al sistemului de catre companie. Esenta consta in faptul ca astfel de retele permit, de exemplu, actualizarea rapida a functionalitatii. Prin urmare, utilizarea acestora este cea mai justificata in institutiile care lucreaza cu registrele si sistemele contabile - blockchain-ele exclusive formeaza un mediu mai controlabil, in comparatie cu cele disponibile publicului.

Un alt caracteristic a blockchain-elor exclusive consta intr-o structura de management transparenta, care ofera, de asemenea, o flexibilitate si o adaptabilitate mai mare, in comparatie cu infrastructura celor deschise, care permite blockchain-elor exclusive sa gaseasca aplicatii in rezolvarea problemelor de afaceri foarte specifice - managementul proprietatii, jurnalismul, sistemul electoral etc.

Desi, in blockchain-ele exclusive, nu este necesara utilizarea dovezii muncii (proof-of-work), acest protocol, totusi, poate fi conectat. Aceasta abordare simplifica auditul si ridica nivelul securitatii, precum si controlul sistemului de catre utilizatorii finali. De fapt, aceasta transfera increderea in blockchain dintr-o stare subiectiva, csnd increderea in sistem este echivalenta cu increderea in organizatia sa de control, in una obiectiva - in care nivelul de incredere este construit pe baza legilor matematice si a costului economic ridicat al atacurilor asupra sistemului.

Exemple de utilizare:

Sistemul bancar. Imaginati-va un grup de banci care doresc sa creeze o retea pentru schimb de informatii despre tranzactiile in curs. Cerintele de protectie a vietii private nu permit utilizarea unui blockchain public, pe cand unul permissioned poate fi solutia cea mai buna.

Lantul de aprovizionari. Inregistrarea fiecarui produs in diferite etape ale lantului de aprovizionare va duce la o gestionare mai eficienta si la pierderi mai mici. Consumatorul final va primi doar informatiile necesare pentru el personal.

Asistenta medicala. Circulatia documentelor, inregistrari ale tratamentului, diagnostice preliminare - toate acestea fac parte integranta din terapia noastra, dar de obicei, raman "in spatele scenei". Permissioned-blockchain va va permite sa evitati inregistrarea evenimentelor false, in retea, fara a restrictiona accesul la acestea de catre participantii la proces.


Ma puteti urmari si pe Telegram, adresa: @ROBlockchain
RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.