Ultimele stiri
recent

Blockchain ... Cum functioneaza, avantaje, aplicatii, perspective.


In ultimul timp, tot mai multi dintre noi se confrunta cu un astfel de concept precum - tehnoloia Blockchain dar prea putini au de inteles ce este acesta si ... "cu ce se mananca"... Desi are sanse foate promitatoare pentru dezvoltare si implimentarea in viata de zi cu zi, acesta tehnologie inca ramane a fi enigmatica pentru marea multime al utilizatorilor si, din aceasta cauza, vom incerca sa descriem acest fenomen prin cele mai simle cuvinte si cateva exemple de utilizare al acestuia, precum si avantajele si dezavantajele sale.


Blockchain este - ...


Tehnologia Blockchain s-a dat cu aparitia relativ nu chiar demult si, daca e sa nu ne implicam ininca in aspectele tehnice principale, putem spune ca aceasta este o baza de date clar structurata cu anumite reguli pentru construirea lanturilor de tranzactii si acces la informatii care exclud furtul de date, frauda, incalcarea drepturilor de proprietate etc.


Afara de astea, in lucrul cu aceasta tehnologie sun implicate doar doua parti, fara a avea nevoie de intermediari pentru a efectua tranzactii de orice tip. Daca e sa vorbim despre blockchain in termeni simpli, aceasta tehnologie poate fi comparata cu un fel de safeu sigur dar transparent, sa zicem, din sticla impenetrabila in care fiecare utilizator inregistrat poate pune ceva in asa fel, incat toti ceilalti pot vedea ce se pune dar pot lua doar atunci cand au anumite drepturi de acces, adica - o cheie cunoscuta doar persoanei pentru care este destinata.


Prin alte cuvinte, sistemul blockchain, poate fi comparat cu o anumita carte la nivel global in care se descriu, prin mijloace matematice, regulile de baza pentru stocarea si distribuirea informatiei cu exceptia accesului la aceasta di exterior, chiar si la nivel de client sau administrator care, de fapt, nici nu exista.


Cum functioneaza sistemul?


Principiul de baza al functionarii acestei tehnologii este transparenta tuturor tranzactiilor efectuate cu incapacitatea de a fi schimbate de catre persoanele care nu au acces autorizat la acestea. Fiind fondata de catre sistemul "Bitcoin" - o moneda criptata autoreglabila care nu necesita organizatii sau structuri financiare, aceata tehnologie a fost folosita pentru a tine cont de tranzactiile de orice tip. In mod similar funtioneaza si toate portofelele criptovalutare axate pe blockchain.


Pentru a intelege principiile de functionare ale unei baze de date globale, puteti utiliza exemplul unei structuri ADN care isi are propriul lant de unitati (tranzactii, plati etc.) iar dupa finalizarea si confirmarea oricarei operatiuni (conform regulilor matematice stabilite) i se adaoga o unitate (un bloc) noua care, precum celula ADN contine informatia despre toata reteaua. In asa mod, tehnologia blockchain, inca din start, determina imposibilitatea de a adaoga un bloc fals sau de a elimina unul existent deoarece acesta va fi vizibil, imediat, de tot sistemul. Datorita intercalarii transparente si reactiei sistemului la orice schimbare, toate activitatile frauda, interventie neautorizata sau piraterie sunt practic eliminate.


Sferele de aplicatie.


La etapa infiintarii sale, tehnologia Blockchain (eng. block chain) se folosea in exclusivitate doar in valutele criptate, insa ulterior a fost adoptata de unele structuri bancare, insa astazi,aceasta patrunde tot mai adanc in viata noastra de zi cu zi. Platformele pentru dezvoltarea aplicatiilor de afaceri bazate pe blockchain pot monitoriza chiar si respectarea dreptului de autor, urmari procesele de productie in conformitate cu standartele declarate fara sa mai mentionam si absolut toate tranzactiile financiare.


Platformele principale pentru dezvoltarea aplicatiilor de afaceri.


Printre cele mai avansate si ades folosite platforme pe baza carora se pot crea produse software pentru afaceri, se pot mentiona urmatoarele:
EmcSSH.  
EmcSSL.  
Emc InfoCard.  
EmcTTS.  
Emc DPO.  
Emc Atom.  
Emc DNS.  
Acum incercam sa le studiem pe fiecare din ele separat.


EmcSSH.


Din punctul de vedere al platformei EmcSSH, care este o extensie suplimentara al tehnologiei SSH pentru administrarea retelelor, blockchain este o magazie specializata de chei publice (parole) si liste ale utilizatorilor care au dreptul la acces autorizat.
De exemplu, un utilizator de retea are acces la mai multe masini, pentru a face acest lucru este utilizat un fisier cheie secret protejat prin parola si stocat in blockchain, care exclude atacurile de hackeri numite MIM ("omul in mijloc").  Daca se intampla imposibilul si fisierul este furat, utilizatorul il poate schimba imediat cu altul nou sau blocheaza accesul.


Aceasta metoda este cea mai eficienta atunci cand trebuie sa gestionati un numar mare de servere, o retea ATM, terminale distantate s.a. Cel mai interesant este faptul ca acest control global poate fi efectuat indiferent de locatia geografica cu aceiasi simplitate, precum intr-o retea locala obisnuita.



EmcSSL


Aceasta platforma este o extensie a protocolului SSL personalizat. Pentru el, blockchain-ul este locul in care sunt stocate asa numitele amprente digitale ale certificatelor de utilizatori sau organizatii individuale.  


La intrare, de exemplu, pe site-ul bancii si schimbul de informatii intre utilizator și Internet banking, autentificarea utilizatorului are loc tocmai pe baza unor astfel de certificate, ceea ce face imposibile incercarile de furt al parolelor, codurilor sau switch-urilor de catre partile terte. Atunci cand certificatul este pierdut procdura restabilirii se simplifica suficient, desi are unele dezavantaje in ceea ce priveste restrictiile impuse (serviciul de recuperare este contra plata, iar pentru efectuarea procedurii aveti nevoie de careva timp).


Emc InfoCard.


Aceasta se bazeaza pe un sistem de carti de vizita electronice, legate in mod inextricabil de certificatele SSL ale utilizatorilor. Spre deosebire de cele din urma, aceste carti de vizita sunt convenabile, deoarece informatiile ce le contin pot fi modificate.
O astfel de tehnologie este indispensabila in domeniul juridic atunci cand trebuie sa se  dovedeasca autenticitatea unui document, a unui contract, a brevetului sau chiar a publicarii dreptului de autor. Din momentul marcajului, puteti verifica cu usurinta nu numai data emiterii sau publicarii, ci si timpul pana la o secunda care, in jurisprudenta, uneori, poate juca un rol-cheie.


Spre exemplu, doua companii au incheiat un contract pentru furnizarea unor servicii.  Prima, dupa semnarea contractului, a facut publicarea acestuia folosind tehnologia TTS. A doua companie, nestiind despre aceasta publicare, peste un oarecare timp, incearca sa faca careva modificari in contract motivand cum ca si-a pierdut exemplarul, ba chiar si mentinand cum ca unele schimbari au fost inregistrate in prima redactie al contratului. Aici, datorita publicatiei facute anterior, este lesne de dovedit corectitudinea primei companii datorita amprentei temporare de tipar.


Emc DPO.


Sistemul DPO este o alta ramura a tehnologiei de baza folosite pentru a dovedi drepturile la orice proprietate in termeni fizici sau intelectuali.
Daca e s-o simplificam, la baza numerelor sau caracteristicilor unice unor astfel de tehnolgii se poate confirma dreptul la proprietate al automobilului, casei sau apartamentului, terenului, dezvoltarii software-ului etc. La fel, este posibila si utilizarea numerelor de inventar, certificatelor de inmatriculare, numerelor de serie, licentelor software iar in unele cazuri (pentru imobil) - locatia. Prin intermediul acestui sistem, chiar si re-inregistrarea drepturilor de propriaetate se poate face destul de simplu - este destul doar sa faceti o operatie de schimb de date in blockchain. Dupa cum ar trebuisa va fie clar, accesul la astfel de operatiuni il pot obtine doar persoane care au dreptul sa faca acest licru iar orice amestec "din afara" fiind exclus.


Emc Atom.


Atom - un sistem pentru tranzactii intre doua parti, fara implicarea unei pari terte.


Pentru a fi clar, in unele cazuri, la transferul drepturilor de proprietate sau incheierea contractelor, cele doua parti trebuie sa aplice serviciile notarilor, bancilor sau altor organizatii, pe cand, in cazul nostru, participarea acestora nu mai este necesara. In cazul inregistrarii unei tranzactii legata cu proprietatea, procedura primirii banilor de catre vanzator si re-inregistrarea dreptului de proprietate devin drept confirmare de legalitate al operatiunilor cu o verificare preliminara a proprietatiide catre vanzator si, in viitor - confirmarea dreptului de proprietate al noului proprietar. cu toate acestea, abordarea poate fi utilizata doar atunci cand ambele parti au incredere reciproca in mod neconditionat.  


Emc DNS.


In cele din urma, iata inca o platforma ce reprezinta un sistem alternativ de distribuire al numelor de domeniu in retea care impiedica infractorii ce practica atacurile asupra DNS. Se crede ca, odata cu utilizarea acestei tehnologii, orice retea distribuita legata la internet devine practic invulnerabila.


Tranzactii de viteza.


Acest tip de tehnologie este conceput pentru a efectua micropayamente cu costuri minime. Astfel de calcule pot avea sume extrem de mici.


Din moment ce toate operațiunile sunt efectuate de catre sistem virtual va permite sa eliminati orice limitare a vitezei in asa-numita metrica TPS, necatand la faptu ca fiecare operatiune isi are costul sau exprimat in echivalente banesti sau in resurse consumate.


Avantajele si dezavantajele teunologiei.


In cele din urma ramane sa spunem ca avantajele sistemului blockchain sunt exprimate in mod clar. Cel mai important lucru in tehnologie este fiabilitatea perfecta si, dupa cum se pretinde, siguranta absoluta. Cu toate acestea, astazi exista dezbateri active cu privire la oportunitatea introducerii pe scara larga a unei astfel de tehnologii.  De altfel, bancherii o folosesc incet din cauza vitezei reduse, care depinde initial de trafic, desi ei recunosc ca performanÈ›a are o prioritate mai mica in comparatie cu fiabilitatea si securitatea operatiunilor.  


Totodata, orice consumator care utilizeaza aceasta tehnologie poate verifica independent calitatea produsului achizitionat prin urmarirea intregului lant de producere si deplasare a marfii pentru a se asigura cum ca cumparatura corespunde standardelor specificate.


Cu toate acestea, este inca prea devreme sa vorbim introducerea la nivel mondial al acestei tehnologii, a carei aparitie, conform multor experti, este comparabila doar cu aparitia retele globale Internet. Aplicatiile create pe baza ei, ca sa nu mai vorbim despre organizatiile care o folosesc, nu sunt atat de multe pe cat am dori-o.  Cu toate acestea, majoritatea expertilor sunt dispusi sa creada cum ca blockchain-ul are un viitor mare. Asa e sau nu - timpul ne o va arata...

Pentru a fi la curent cu cele mai proaspete opinii si analize, va puteti abona la canalul meu Telegram.



RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.