Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - ICO si tokenizarea (part. 3)

Caracteristicile si valoarea tokenizarii.
  • Instante.
Odata cu primirea jetoanelor in proprietate, obtineti si anumite privilegii precum: utilizarea serviciilor sau a produselor companiei, posibilitatea de a participa la procesul de management al proiectului cu dreptul la vot si posibilitatea de a intra in segmentul de piata dorit, iar in unele cazuri acestea actioneaza si ca garant al dreptului la proprietate imobiliara, in ciuda faptului ca majoritatea organizatiilor refuza sa recunoasca acest privilegiu care il capatati odata cu procurarea tokenilor.
  • Schimb de valori.
Pe drept vorbind, tokenul, de la bun inceput, presupne posibilitatea schimbului de valori datorita careia, toti participantii la proces, pot efectua tranzactii direct in cadrul proiectului si char sa cheltuie banii castigati prin intermediul serviciilor interne. Afara de astea, in astfel de sisteme, utilizatorii fiselor pot primi si recompense pentru ambele tipuri de actiuni, active si pasive. Dezvoltarea acestor procese economice interne - este cel mai important indicator al tokenizarii, rezultatul careia trebuie mentinut pe termeni lungi.
  • Plata pentru serviciile prestate.
Uneori, jetoanele, pot fi utilizate in calitate de taxa pentru a folosi platforma si acest aspect devine foarte important atunci cand vorbim despre o tokenizare reusita, deoarece functioneaza ca o garantie cum ca utilizatorul este, cu adevrat, interesat sa se alature ecosistemului. Plata poate fi pentru implementarea unor contracte inteligente, o taxa de serviciu sau un angajament.
  • Functia.
Implicarea utilizatorilor poate creste si prin utilizarea jetoanelor, de exemplu, atunci cand se efectueaza anumite actiuni  cum ar fi: aderarea la sistem sau procesul de comunicare cu alti participanti. Tokenizarea este, de asemenea, justificata din punctul de vedere al unui instrument de stimulare, atunci cand utilizatorul isi primeste fisele in momentul inregistrarii pe platforma.
  • Unitatea monetara.
Tokenul este o metoda eficienta de plata atunci cand efectuati diverse tranzactii in cadrul platformei, deoarece, tehnologia blockchain ofera o oportunitate excelenta de a efectua plati fara a implica alti intermediari, reducand astfel semnificativ costurile tranzactiilor.
  • Venitul
Proiectele implementate pe baza tehnologiei blockchain pot asigura redistribuirea eficienta a valorilor dobandite in cadrul tokenizarii activelor. Veniturile primite, anumite beneficii, si alte surse de profit pot fi distribuite intre participantii la proiect, iar stabilitatea si popularitatea jetoanelor depind de numarul scenariilor de utilizare. In acelasi timp, companiile trebuie sa acorde mai multa atentie detaliilor creative pentru a dezvolta o modalitate inovatoare de utilizare eficienta al acestora iar fiecare posibilitate de utilizare trebuie sa fie scrupuloasa si critica.

In prezent, legislatia inca n-a adoptat legi care reglementeaza ICO, prin urmare, distributia primara a monedelor este legala, sub rezerva anumitor reguli de baza. Exista mai multe avantaje ale ICO:

1. Interesul investitorului in dezvoltarea proiectului si, prin urmare, in rata de crestere a token-ului.
2. Abilitatea de a testa si de a promova produsului retelei de catre participanii proiectului. 
3. Un dolar din cadrul ICO s-ar putea egala cu trei dolari care ar putea fi primiti de la fondul de capital de risc. Faptul este ca un proprietar de afaceri primeste nu numai bani, ci si resurse suplimentare precum: testere, promotori, consultanta.
4. Blockchain-ul descentralizat in care exista tokeni, parctic, nu poate fi spart.
5. Exista oportunitatea de a vinde investitia. Pentru a face acest lucru, jetoanele sunt listate pe diferite burse, in special, monedele create pe Waves apar automat pe schimbul descentralizat - DEX.

Obstacolele din calea tokenizarii.

Ca si orice alta tehnologie inovatoare, tokenizarea are o serie de probleme nerezolvate.
  • Identificarea digitala.
Merita mentionat faptul ca, in momentul de fata, problema identificarii este rezolvata prin utilizarea procedurii KYC ("cunoaste-ti clientul") in blockchain si unele proiecte, deja, petrc astfel de proceduri. 
Unele srate, precum Ucraina, Norvegia si Suedia deja creeaza standarde pentru identificarea utilizatorilor, iar directivele PSD2 si GDPR din Uniunea Europeana stimuleaza acest lucru.
  • Lipsa unor standarde uniforme de tokenizare.
Crearea unui token necesita doar 15% din intregul proces de tokenizare a unei afaceri, chiar de ar parea a fi un proces foarte laborios. Aceasta include urmatorii pasi:
  • administrarea si gestionarea rolului utilizatorilor;
  • mentinerea ciclului de viata al activelor;
  • garantarea securitatii sistemului;
  • implementarea sistemului KYC;
  • introducerea sistemelor de plata;
  • dezvoltarea aplicatiilor;
  • integrarea cu schimburile criptovalutare.
Platformele pentru tokenizarea afacerilor existente (Waves, Tokengo, Coinspot, Nxt, Ethereum) sunt oarecum similare, dar utilizeaza principii diferite de dezvoltare si intretinere a tokenizarii. In viitor, va deveni necesar sa se introduca standarde comune de raportare financiara, de exemplu, ca in contabilitate.
  • Accesibilitatea si deschiderea blockchain-ului.
Paradox, dar acest avantaj se transforma în dezavantaj, deoarece posibilitatea de a deschide conturi fara obstacole transfrontaliere se poate transforma in haos, din punctul de vedere al controlului reglementar, care mai devreme sau mai tarziu se va da de stire.

Spre exemplu, bancile din Europa nu coopereaza cu cetatenii americani doar din cauza ca o astfel de cooperare ar duce la ajustarea bancilor in conformitate cu legile americane. Lupta impotriva spalarii banilor, de multe ori, impiedic dezvoltarea pietei. Trebuie remarcat faptul ca eludarea legilor inconfortabile este posibila doar prin inregistrarea tokenilor conform regulamentelor, sau prin utilizarea serviciilor platformelor specializate in tokenizarea afacerilor.

In final, ar mai trebui sa remarcam si faptul ca tokenizarea sustine si ajuta intreprinderile sa atraga investitii si clienti. Odata cu realizarea legilor de guvernare al ICO si situația se poate schimba, in functie de natura si directia acestor legi.

Pentru a fi la curent cu cele mai proaspete opinii si analize, va puteti abona la canalele mele Telegram, Medium si Instagram


RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.