Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - ICO si tokenizarea (part. 1).

Inainte de a analiza aceast moment, ar trebui sa ne clarificam, ce inseama ICO si ce reprezinta token-urile.

Token - activ digital care este repartizat investitorilor in schimbul unor fonduri (bani reali sau cryptocurrency). In esenta, acesta serveste drept o unitate contabila virtuala care contine informatii digitizate despre activele plasate in blockchain.

Este important sa intelegem diferenta dintre token si o cryptocurrency. In timp ce token-ul poate efectua orice functie implicata de dezvoltator, cryptocurrency este un mijloc intern de achitare intr-un blockchain public. Deci, token-ul poate fi cryptocurrency, pe cand cryptocurrency nu poate fi potrivita pentru toate tipurile de jetoane.

ICO sau Initial Coin Offering (oferta initiala a monedelor) - este eliberarea unor cupoane sau jetoane, de catre un proiect, destinate pentru plata serviciilor acestuia, in forma de criptocurrency.

In acelasi timp, spre deosebire de IPO, cumparatorii valutei nu primesc participatie in companie si nu pot influenta in niciun fel deciziile interne de gestiune. De fapt, ICO este o implementare a modelului crowdfunding, atunci cand participantii finanteaza dezvoltarea companiei acum pentru a obtine unele beneficii, de la aceasta, in viitor.

Probabil, ar fi posibila deducerea unei legi, la nivel mondial, care ar caracteriza ciclul de viata al activelor - fiecare activ tinde sa fie necesitat de catre cat mai multi oameni posibili si moare, atunci cand nimeni nu mai are nevoie de el, indiferent de faptul - ce fel de bun este: moneda, datoria companiei, imobiliare sau actiuni.

Reglementarea pietei pentru consumatorii finali a dus la aparitia unei cereri de democratizare a industriei, care s-a regasit, in mod neasteptat, pe piata criptovalutara. De indata ce lumea a inteles cum ca pe aceasta piata sunt posibile nu doar intrari, ci si iesiri, lichiditatea a demonstrat o crestere instantanee, iar valutele digitale si-au marit valorile de zeci de ori. Numarul de ICO a inceput sa depaseasca de sute pe luna si, in ciuda perioadei de euforie generala, urmata, de obicei, de frustrari dureroase atunci cand se fac investiri in active pe deplin nereglementate, devine evident faptul ca democratizarea comertului duce la o crestere accentuata a atractivitatii activelor si fiecare afacere sau guvern si-ar dori ca acest lucru sa aiba loc si in economia lor.

Nedorind sa-si piarda profiturile, lumea financiara, a inceput, deja, sa se miste si este gata sa elimine multimea mediatorilor care o blocheaza din toatte partile, bunaoara, bancile anseaza diferite servicii digitale, Comisia Europeana - standarte noi pentru sectorul financiar p2p bazat pe principiul datelor deschise si concurentei, iar furnizorii de carduri creeaza API-uri deschise. Drept rezultat, toate aceste actiuni, vor conduce, cu siguranta, la necesitatea rezolvarii problemelor de ordin superior cum ar fi: interactiunea interactiva al diferitor ecosisteme, securitatea demonstrabila, gestionarea comuna al activelor, auditurile matematice corecte si multe altele.

In mod ideal, tot ce se intampla in sistemul de contabilitate digitala ar trebui sa aiba forta juridica la fel, precum schimbarile din registrul imobiliar conduc la o schimbare a proprietarului terenului, deoarece, tokenizarea modifica paradigma managementului de active: in loc de gestionare prin comanda, acestea sunt gestionate direct printr-o semnatura digitala. Diferenta abordarii este usor explicabila utilizand exemplul diferentei dintre sistemul bancar si Bitcoin - in cazul unui cont bancar, clientul trimite ordinul catre banca unde este executat de cineva, iar el insasi se identifica prin datele de conectare, in cazul Bitcoin, initiatorul tranzactiei isi pune semnatura digitala, ceea ce constituie in sine o conditie suficienta pentru tranzactie. Este evident, ca nimic nu impiedica utilizarea aceluiasi mecanism si pentru gestionarea activelor tradiționale care va aduce beneficii sensibile precum: reducerea preturiluor (costurilor), crestera vitezei si securitatii tranzactiilor.

Tokenizarea presupune o integrare mult mai eficienta al componentelor oricarei structuri comerciale precum: depozitarul (contabilitatea activelor), schimbul (procesul de tranzactionare), centrul de compensare (platile), software-ul clientului s.a., iar utilizarea tehnologiei blockchain permte descentralizarea intregiii infrastructuri, distribuind functiile de stocare si prelucrare al tranzactiilor intre toate partile implicate.

Luand in cont influenta tehnologiilor deschise asupra acestei industrii, putem considera ca tokenizarea reprezinta pasul urmator in evolutia sectorului financiar, care, primind atentie si dezvoltare corespunzatoare, va facilita accesul la finantarea intreprinderilor mici si proiectelor promitatoare, organizatiilor caritabile si non-profit care nu sunt interesante pentru fondurile de capital mari si investitorilor institutionali.  Aceasta finantare va fi ca un suflu de aer proaspat capabil sa combine posibilitatile de finantare prin fonduri de investitii si fonduri de capital de risc la fel, cum a fost in cazul Microsoft, Google si OpenSource.

Ca rezultat, putem distinge trei piloni de baza al tokenizarii:
 1. Utilizarea criptografiei pentru gestionarea conturilor;
 2. Interactiunea dintre componentele sistemului prin API-uri deschise;
 3. Descentralizarea auditului si deciziilor.

Aceste modificari al infrastructurii vor aduce o serie de schimbari pozitive, precum: in contextul functionalitatii sistemului - vor aparea plugin-uri de logica de afaceri si contracte inteligente; in ceea ce priveste securitatea - posibilitatea unui audit transparent, in timp real cu accesul la rezultate pentru toate partile, precum si sincronizarea garantata a datelor intre participanti; in contextul managementului - posibilitatea gestionarii colective al activelor fara pretentii la incredere; in contextul vitezei - calcule de cateva secunde, in loc de zile; in termeni de convenienta - capacitatea de lucru pentru orice software cu orice platforma de tranzactionare.

Pe langa faptul ca tranzițiile digitale permit cresterea suficienta a vitezei, sigurantei si comoditatii operatiunilor, acestea, de asemenea, reduc necesitatea intermediarilor, permitand obtinerea unor efecte neasteptate, printre care se enumara si adaogarea unor proprietati, al activelor, care, initial, nu sunt inerente acestora precum: capacitatea de a dovedi istoricul proprietatii, abilitatea de a se imparti in cele mai mici fractiuni, capacitatea de a integra principiile de management in bunul insusi (de exemplu, votarea mai multor proprietari de imobil pentru reparatia acestuia).

În plus, un activ tokenizat va avea pretul mai ridicat decat contrapartida sa fizica, lucru care poate fi demonstrat în următorul exemplu: "O pastila necunoscuta de pe tejgheaua unei farmacii, despre calitatile careia nu stiti nimic, nu poate fi intrebuintata fara instructiuni, certificatul de la producator si reteta de la medic. Iar daca, (imaginati-va aceasta posibilitate) ati putea testa independent compozitia ei chimica, ca sa va asigurati ca aceasta coincide cu inscriptia de pe ambalaj si prescriptia medicala? Sau va puteti asigura cum ca compozitia chimica a pilulei este potrivita pentru organismul dumneavoastra si acest lucru este confirmat de studiile clinice?  Ar fi o tableta mult mai valoroasa - nu?  Bineinteles, valoarea sa va creste in functie de calitatea si amploarea informatiilor disponibile, dar, cel mai interesant fapt e acela, ca odata cu toate astea, proprietatile pastilei raman neschimbate!.."

 Pentru a fi la curent cu cele mai proaspete opinii si analize, va puteti abona la canalele mele Telegram si Medium.
RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.