Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - transparenta si mitologie.

1. Transparenta. 

Odata cu efectuarea unei tranzactii, toate datele acesteia devin publice, in timp ce numele expeditorului si al destinatarului raman un secret. In acelasi timp, informatiile despre tranzactie sunt disponibile tuturor utilizatorilor aflati in legatura cu aceasta, ceea ce face posibila stabilirea unor relatii de afaceri pe baza transparentei in pofida negocierilor.
Acesta este unul dintre motivele cheie pentru care introducerea tehnologie blockchain in afaceri se va dovedi a fi una dintre cele mai potrivite solutii.

Disponibilitatea publica va face posibila urmarirea productiei oricarui produs, pana la materiile prime din care a fost facuta, iar structura descentralizata a jurnalului va face imposibila deainerea oricareia dintre parti si folosirea acestuia pentru beneficiile personale. De asemenea, caracterul criptografic si continuu al tranzactiilor va face aproape imposibila interferarea cu activitatea din afara.

Blockchain-ul are potentialul de a transforma lanturile de aprovizionare si de a schimba modul in care fabricam, vindem, cumparam si consumam produse. Cresterea transparentei, trasabilitatii si a securitatii lanturilor de aprovizionare poate deveni un progres in stabilirea unei economii sigure si mult mai fiabile, prin promovarea increderii si a onestitatii, prevenind utilizarea practicilor discutabile.

2. Mituri despre blockchain

Datorita hype-ului masiv din jurul criptovalutelor, tehnologia blockchain ramanea afi neobservata, fapt, datorita caruia sa potrivit cu o multime de mituri care schimba prezentarea tehnologiei in sine, prioritatile si domeniile de actiune. Iata cateva dintre acestea:

2.1 Exista doar un singur blockchain - in realitate, exista diferite blockchain-urii care pot fi deschise si publice, deținute de intreprinderi si persoane fizice etc.
2.2 Este asociat exclusiv de domeniul finantelor - fiind utilizat prima data, pentru Bitcoin, tehnologia blockchain a fost atribuita, in mod automat, domeniului finantelor, pe cand potentialul sau merge mult dincolo de aceasta sfera de activitate umana. In prezent, blockchain-ul este folosit pentru servicii bazate pe contracte inteligente, solutii de identificare digitala, stocare in cloud, sisteme de vot si chiar in securitate aeronavelor. Sistemului nu-i pasa datele care sunt stocate in el, deoarece acesta este doar modul de a le organiza.
2.3 Blockchain si Bitcoin sunt una aceeasi - in primul rand, trebuie sa intelegeti ca Bitcoin (precum si alte monede criptate) - se fundamenteaza pe blockchain si nu are nimic de a face cu tehnologia in sine.
Exista multe alte blockchain-uri precum: Ethereum, Waves sau Ripple, fiecare dintre ele urmarindu-si un scop specific, iar Bitcoin a venit drept prima criptomoneda pe baza acestei tehnologii. Oricum - tehnologia blockchain si criptocurrecy sun lucruri absolut diferite.
2.4 Tehnologia blockchain rezolva problema furturilor si spargerilor - din cauza structurarii blocurilor in lant, orice atacator va trebui sa se ocupe de inregistrarile stocate intr-un numar mare de calculatoare avand nevoie de o putere de calcul foarte mare pentru a crea o ramura noua, ce este extrem de dificil de realizat, dar nu poate fi un panaceu de tot si toate. Tehnologia este, in continuare, vulnerabila la atacurile DOS si atacurile de 51% (captarea controlului asupra a 51% din puterea hash a retelei).
2.5 Blockchain-ul poate fi utilizat doar de catre companiile mari - nimic nu poate impiedica persoanele fizice sau companiile mici sa beneficieze de aceasta tehnologie. O proprietate importanta al blockchain-ului este capacitatea acestuia de a se extinde in conformitate cu cerintele utilizatorului, astfel incat acesta sa poata fi utilizat de o mare varietate de organizatii si asociatii, atat comerciale, cat si non-comerciale.
2.6 Puteti stoca documente pe blockchain - multi se lasa amagiti cum ca ar putea stoca documente si acte in sistem, pe cand, de fapt este vorba doar de informatii, despre existenta anumitor conditii si parametrii acestor documente in codul digital.
2.7 Blockchain - inseamna public - in ciuda faptului ca multe dintre cele mai cunoscute blockchain-uri sunt publice, acestea pot fi, de asemenea, private sau semi-publice, in plus, puteti crea un blockchain inchis pe langa unul public.
2.8 In blockchain datele personale sun deschise - acesta este un mit care a fost abordat partial la tema transparentei, cu toate acestea - informatiile puse la dispozitia publicului sunt doar - valoarea tranzactiei si hash-ul ei, adica o serie obtinuta din datele tranzactiei utilizand o functie speciala.

Ma puteti urmari si pe Telegram, adresa: @ROBlockchain
RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.