Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - blockchain-ul Bitcoin si exemple de implimentare (part. 3)

6. Blockchain-ul Bitcoin - avantaje si dezagremente.

Avantaje:
Descentralizarea. Participantii la retea au drepturi egale si pot face schimburi de informatii direct unul cu altul, fara participarea intermediarilor.
Fiabilitatea. Probabilitatea de hacking sau de inlocuire al informatiilor in blockchain, datorita utilizarii cheilor criptate, este exclusa.
Transparenta. Blocurile lantului raman deschise pentru toti utilizatorii, iar tranzactiile sunt lesne de verificat.
Universalitatea. Blockchain-ul este o tehnologie unica care poate fi utilizata in diferite domenii.
Viteza. Tehnologia blockchain poate reduce timpul tranzactionarii pana la un minut.
Comisionul redus. Din cauza absentei comisioanelor, taxele pentru tranzactii sunt minime.

Dezagremente:
Nerambursarea. Operatiunile cu tranzactiile deja lansate in lant nu mai pot fi anulate.
Riscul de atac. Daca 51% din lantul Bitcoin va fi detinut de un singur utilizator, integritatea retelei va fi incalcata.
Scalabilitatea. Reiesind din dimensiunea actuala a blocului, sistemul este procesat pana la sapte operatiuni in 1 secunda. Odata cu cresterea numarului de utilizatori, acest indicator devine insuficient.
Incertitudinea statutului. Inca multe tari nu nu s-au determinat cu utilizarea tehnologiei, iar problema reglementarii monedelor criptografice este deschisa pana in prezent.

Cel mai important este sa deosebim tehnologia blockchain de valutele criptate, deoarece un sistem blockchain poate fi rulat si fara monede (token-uri), si, necatand la faptul ca poate fi destul de util in asigurarea securitatii sistemelor distribuite (si nu numai), acesta nu justifica structura fundamentala a tuturor valutelor.

7. Bitcoin și altcoin-ii. Prezentare generala al monedelor alternative

Altcoin - o abreviere care poate fi tradusa literalmente drept o moneda alternativa si descrie aproape toate valutele criptate existente, altele decat Bitcoin.

Singura exceptie dintre toti altcoin-ii este Litecoin, care a fost una dintre primele alternative Bitcoin si, afara de alt algoritm algoritm hash propus, diferit de cel al Bitcoin, in sistemul Litecoin sunt presupuse mult mai multe unitati monetare. Din acest motiv, acestea sunt numite drept "argint pentru aurul Bitcoin".

Reiesind din cele scrise mai sus ar trebui sa va fie de inteles ca Bitcoin, in primul rand, este o tehnologie si doar apoi - o criptomoneda, astfel, comparandu-l cu alti altcoini, ar trebui sa luati in considerare, in primul rand, diferenta blockchain-urilor acestora si BTC. Fiecare dintre ele ofera diferite solutii pentru rezolvarea problemelor existente in acest domeniu, dar,.. vor  funcÈ›iona sau nu, ne v-o arata doar timpul si ... dezvoltatorii...

Multe dintre inovatiile introduse pentru altcoini, nu sunt oferite de catre Bitcoin. De exemplu, o caracteristica Darkcoin (DASH) este de a oferi o platforma pentru tranzactii complet anonime, BitShares se descrie drept "o versiune mai echitata al Wall Street", iar fondatorii Ripple utilizeaza un protocol cu ​​posibilitati de plati cross-currency.

Necatand la numarul monedelor existente, cele mai multe dintre ele sunt copii slabe ale Bitcoin si nu merita o atentie speciala. Cu toate acestea, sunt unele care difera de „bunic“, si au suferit schimbari fundamentale, oferind comunitatii produse cu posibilitati de aplicare mult mai largi, devenind cele ce promoveaza procesul de descentralizare si transformandu-se intr-un un fel de baza de cercetari si experimente indraznete pentru crearea unor monede unice, cu proprietati inaccesibile pana nu demult si pentru provocarea concurentei decente per Bitcoin, stimuland dezvoltarea acestuia.

Printre cei mai proeminenti reprezentanti ai monedelor alternative pot fi mentionate: Namecoin pe baza caruia a fost creat sistemul de nume de domeniu DNS, (nedisponibil pentru controlul de stat), Litecoin care se deosebeste printr-o o viteza mai mare de tranzactionare si dimensiunile reduse ale blocurilor, precum si Dogecoin, Ripple si altele.

Afara de cele de mai sus, trebuie remarcat faptul ca unii dintre alctoini sunt potriviti pentru pastrarea contabilitatii secrete. De exemplu, operatiile cu Dash sau Monero nu pot fi urmarite nici chiar prin blockchain, ceea ce, in unele cazuri, le face pur si simplu de neinlocuit. Ba chiar si insasi blockchain-ul este folosit pentru stocarea si transferul datelor, si nu doar pentru tranzactii, precum cred unii.
In plus, necesitatea crearii altcoin-urilor devenea tot mai actuala odata cu cresterea comunitatii Bitcoin extinderea careia marea si sarcina retelei multiplicand numarul celora nemultamiti de termenii de procesare al tranzactiilor si, in timp ce dezvoltatorii BTC erau in cautarea solutionarii problemei, unii utilizatori, in deosebi cei noi, isi indreptau atentia catre alte sisteme mai noi si mai avansate. 

Caracteristicile unora dintre altcoini:

Litecoin
Lansarea retelei a avut loc la 7 octombrie 2011.
Timpul generarii blocurilor - 2,5 minute
Algoritmul hash - Scrypt (ASIC)
Numarul maxim de monede - 84 milioane.

Dash
Reteaua a fost lansata la 18 ianuarie 2014
Timpul generarii blocurilor - 2,5 minute
Algoritmul hash - X11 (ASIC)
PrivateSend & InstantSend
Consens pe doua nivele
10% din monedele noi din fiecare bloc sunt utilizate pentru finantarea proiectului.
Nodurile principale voteaza pentru alocarea bugetului
Voturile sunt contorizate in blockchain si reteaua insasi plateste o remuneratie dezvoltatorilor pentru implementarea functionalitatilor noi.

Monero
Tranzactii private (Confidential Transactions)
Timpul generarii blocurilor - 2 minute
Algoritmul hash - CryptoNight (CPU&GPU)
Trafic anonim la nivel de retea
Dimensiunea blocului - dinamica.

Ethereum
Timpul generarii blocurilor - 10-20 secunde
Emisie - 18 milioane in fiecare an (5 monede / bloc)
Algoritmul hash - Ethash
Contracte inteligente programabile pentru gestionarea monedei de baza ETH.

Cardano
Ouroboros: A Provably Secure Proof-of-Stake (Proof-of-Stake Secure protocol Blockchain cu ​​stabilitate criptografica dovedita)
Blockchain based governance (gestionarea descentralizata bazat pe blockchain)
Volumul maxim al emisiei - 45 de miliarde de monede
25 de miliarde de monede au fost deja emise
Monedele sunt distribuite printr-un ICO reglabil
Contracte inteligente programabile.

Ripple / Stellar
Din 2011 ca OpenCoin (2013 Ripple)
Fork - Stellar in 2014
Acesta este pozitionat drept un sistem de plati cross-valutar in intreaga lume si comert descentralizat
Emisie al monedelor unica si centralizata
Serverele nu primesc comisioane
Validatori identificati
Arhitectura in doua niveluri (retea de plati p2p, retea al relatiilor de incredere)

Monedele alternative sunt un fenomen pozitiv, macar pentru faptul ca acestea creaza un mediu concurential pe piata monetara virtuala, ceea ce contribuie la promovarea și dezvoltarea acesteia, inclusiv la dezvoltarea Bitcoin.
Pentru a nu se pierde in sirul multor concurenti, fiecare echipa incearca sa iasa in evidenta, oferind monedelor sale functii unice si potential semnificativ, facilitand, astfel, accesul la blockchain.

Ma puteti urmari si pe Telegram, adresa: @ROBlockchain


RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.