Ultimele stiri
recent

Tehnologia Blockchain - notiuni generale.

 1. Definire

Revenind, din nou, pe paginile blogului abandonat de careva timp, incep o serie de postari in care voi incerca sa va explic ce inseamna blockchain, care-i sunt variatiile actuale si alternativele sale, si, evident, modalitatile si sferele de utilizare ale acestei tehnologii care, se pare, a intrat in viata noastra pentru totdeauna si pare a deveni o paradigma noua in etapa actuala al dezvoltarii tehnologice. Deci,..

Blockchain - tehnologia de stocare si coordonare intre participantii care nu au incredere reciproc, sau - o baza de date distribuita constand dintr-o multitudine de blocuri de informatii generate intr-o asemenea maniera incat modificarea lor neautorizată sau eliminarea este practic imposibila.

Laconic, blockchain este o platforma digitala pentru inregistrarea si verificarea tranzactiilor care sunt vizibile pentru toata lumea, dar modificarea acestora este imposibila.

Din punct de vedere tehnic, blockchain este un sistem de plati peer-to-peer anonim, nereglementat, bazat pe protocoale criptografice sigure, utilizand un registru public si o baza de date descentralizata care inregistreaza toate tranzactiile. Blocurile sunt conectate in circuit folosind algoritmi matematici complexe in care fiecare bloc nou se alatura celui anterior si are propria semnatura unica si timbru. Adaugarea in lant al fiacarui bloc nou este confirmata de fiecare participant al sistemului si duce la o actualizare automata al registrului. Astfel, orice modificare sau control din partea autoritatilor raman a fi imposibile.

Blockchain este o structura autosuficienta si extrem de deschisa, activitatea careia nu este dependenta de activitatea al carorva parti terte. Acesta fiind scopul urmarit de creatorii Bitcoin, atunci cand au inceput dezvoltarea unui protocol pentru transferuri criptovalutare de la utilizator la utilizator.

2. Stocarea distribuita

Marea majoritate a aplicațiilor si sistemelor necesită abilitatea de a opera un set mare de date si, astazi, există foarte multe moduri de a organiza o astfel de activitate. Bazele de date distribuite sau paralele difera prin faptul ca informatia, intr-o compozitie partiala sau completa, este stocata pe fiecare dispozitiv din retea.

O retea descentralizata peer-to-peer exclude capacitatea participantilor sau a grupurilor de participanti de a monitoriza infrastructura de baza sau de a destabiliza intregul sistem. Toti membrii retelei sunt egali fiind conectati la aceleasi protocoale. Participantii pot fi indivizi, structuri guvernamentale, organizatii sau asociatii de toate tipurile de participanți enumerate.

De fapt, sistemul inregistreaza ordinea cronologica a tranzactiilor cu toate nodurile retelei care si-au recunoscut validitatea prin intermediul modelului de consens ales, rezultatul fiind - tranzactiile convenite de catre toti participantii la retea in mod descentralizat, care nu pot fi anulate .
De exemplu: utilizatorii stabilesc conditiile (consensul) unui contract, dupa ce sistemul inteligent se angajeaza pentru a verifica treptat loialitatea conditiilor si, in cazul cand acestea corespund parametrelor prestabilite - le inregistreaza in lantul de blocuri, in ordine cronologica.

Diseminarea informatiilor fara copiere este deja numită noul Internet sau Internetul valorilor. Pentru a obtine o idee generala despre tehnologie, este suficient sa va imaginati o baza de date uriasa, dublata de mii de ori in retea si actualizata in mod regulat cand se adaugă blocuri noi. In acelasi timp, toate datele incorporate in retea raman transparente, iar informatiile despre toate operatiile sunt disponibile pentru fiecare utilizator.
De exemplu, pentru a vedea intreaga istorie al tranzactiilor bitcoin, este suficient sa accesati resursele BlockExplorer unde sunt stocate informatii despre toate tranzactiile si transferurile acestei valute.

RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.