Ultimele stiri
recent

Va mai intereseaza ICO?.. Primiti 11 sfaturi utile.

Initial Coin Offering (ICO) - vanzarea monedelor digitale (token-uri) cu scopul atragerii investitiilor este in voga.  Potrivit studiului celor de la Autonomy, doar in prima jumatate al anului 2017, companiile lansatoare de ICO, au atras, cu ajutorul acestora, investitii in suma de cca. 1,2 miliarde $. Odata cu acestea, este mare probabilitatea sa va confruntati cu escrocherii si fraude atunci cand incercati sa faceti si voi careva investigari in acest domeniu. Aici, vreau sa va aduc la cunostinta regulile de baza ale investitiilor in ICO care va vor ajuta sa va pastrati banii si  ... competenta…


Sectorul real sau start-up IT?


Mai intai de toate, un investor potential, ar trebui sa se hotarasca cu sectorul pentru demarajul investigarii. Este necesar sa intelegeti ca investitiile in companiile reale difera suficient de investitiile in companiile sectorului IT si daca nu doriti sa riscati, atunci, alegeti o afacere reala dar, trebue sa intelegeti, ca aici nu veti avea parte de careva profituri speciale, pentru start-upurile de tip IT randamentul este mai mare dar, aveti sa va confundati si cu riscuri mult mai serioase. Oricum, nu aveti decat sa alegeti doar ceea ce va este mai aproape dar, ca sa va fie mai inteles, iata cateva exemple: lansand un ICO pentru constructia unei uzine de zirconiu in Rusia, dezvoltatorii au mentionat din start in White Paper (documentatia de proiect) cum ca rata lunara va fi de aproximativ 5,5%, iar rascumpararea reoiectului va veni peste un an dupa lansarea constructiei, totodata, pentru comparatie, un start-up axat pe tehnologia blockcheyn (dezvoltarea unui open source messenger) a ridicat 112 milioane $ doar in cateva ore, iar la un moment, tokenurile acestuia aveau un pret de doua ori mai mare decat cel de pornire.


Cat de buna este idea?


Inainte de toate, ar trebui sa evaluati ideea, piata si potentialul proiectului. Astfel de platforme, precum sunt Ethereum sau EOS au o piata de dezvaluire imensa si, eventual, o capotalizare uriasa, insa exista si alte platforme, cu capitalizari mai mici, dar care abordeaza probleme urgente si au potentiale ridicate de crestere in care se merita sa va investiti banii. Aici imi permit sa ma repet si sa mentionez ca o evaluare corecta va permite sa faceti afaceri convenabile si fara gres.


Echipa, echipa si iar, … echipa!


Pentru a va asigura investitiile, trebuie sa atrageti atentie echipei dezvoltatorilor si nicidecum nu va incurca sa cunoasteti informatii despre alte cazuri de succes al acestora sau, de ce nu, cine sunt aceste persoane in realitate, deoarece nu sunt putine cazurile cand au fost inscrise persoane fictive care au disparut odata cu colectarea banilor. Ca sa nu se antample asa ceva si la dumneavoastra, ar trebui sa verificati profilurile acestora in retelele de socializare precum BitcoinTalk, LinkedIn sau Facebook, aflati informatii despre proiectele anterioare al organizatorilor ICO si succesul lor si, neaparat, cititi Cartea Alba (White Paper) al proiectului care ar trebui sa aiba o descriere complecta si intr-un limbaj de inteles, in cazul cand esenta este descrisa vag, ar trebui sa va feriti de acest proiect.


MVP-ul si planul de dezvoltare.


MVP reprezinta un produs minim viabil (minimum viable product ). Daca exista o schema primara a produsului, exista sanse mai mari cum ca acesta va functiona in viitor, simultan cu MVP, studiati foaia de parcurs (road map) evidentiind calitatea lucrarilor si orizontul de planificare, totodata vizand faptul cat de mult sunt legate de realitate cifrele anuntate si directionarea dezvoltarii produsului. La lansarea ICO pentru uzina de zirconiu, mentionata mai sus, autorii au prezentat toata tematica: pretul lansarii, termenii cand va deveni profitabila, cum si prin ce mijloace se vor rascumpara jetoanele de la proprietari etc. Disponibilitatea MVP-ului si a foii de parcurs este un plus care demonstreaza ca acest ICO merita atentia investorilor.


Cine sunt advizorii?


Advizorul este o parte terta al proiectului si in cazul cand un ICO anunta despre lansarea unei retele sociale noi, iar Mark Zuckerberg aproba acest proiect, este cert ca acesta merita sa se faca investitii in el, totodata, un proiect multilateral, ar trebui sa aiba si mai multi advizori, din diferite domenii. Personalitatile celora care se dau cu cuvantul in favoarea unora ICO pot fi, la fel, verificate in retelele sociale sau rapoartele mass-media cu privire la gradul de legatura cu tema proiectului si atunci cand acestia nu sunt experti in domeniu, probabil, pot fi si escroci.


Ce sunt token-urile?       


Indicativele de pret al jetoanelor sun depndente de popularitatea platformei, spre exemplu - token-urile Ethereum va ofera posibilitatea de a face tranzactii si a plati contractele inteligente, deaceia pretul acestora a crescut de la 9$, la inceput de an, pina la 400$, momentul de varf al pretului Ethereum. Pe piata exista si analogi al IPO cand puteti cumpara o parte din monedele digitale emise de acestea ca sa puteti primi, mai apoi, o parte din viitorul companiei in proprietate, dar procentul acestora este destul de mic. O alta cale - este cea de vanzare de token-uri cu promisiunea de a fi rascumparate inapoi mai tarziu si alta varianta este acea, cand proprietarii jetoanelor sunt asigurati cu dividende stabile in viitor. Sigur, cea mai certa metoda este cea cand ati putea obtine o parte a companiei, in special cand aceasta se bazeaza in Singapore sau Japonia, deoarece, in alte tari, chiar si un simbol procurat in schimbul participarii in companie nu va ofera o garantie absoluta iar decizia ar trebui sa fie luata la baza unui set intreg de indicatori.


Suma colectarii planificata.


Este important sa atentionati la ceea ce priveste incat cantitatea dorita a taxei este legata de obiectivele de afaceri. Spre exemplu produsul SONM (Supercomputer Organized by Network Mining) a ridicat 42 milioane $, dar pentru ce au ei nevoie de atatia bani in cazul cand nu trebuie sa investeasca in marketing si sunt preocupati doar de dezvoltarea proiectului?.. Drept rezultat, preturile de tranzactionare al jetoanelor acestuia sun mai joase decat preturile de la lansarea ICO si investorii sunt in pierdere, deaceia - nu merita sa investiti in proiecte care intentioneaza sa colecteze mai mult decat au nevoie in realitate. Afara de astea, este de dorit ca numarul de token-uri sa fie mai mic decat numarul participantilor potentiali la ICO pentru ca, doar atunci, acestea vor putea fi vandute la bursele de valori, iar preturile lor vor fi in crestere si, deaceia, ar trebui sa atentionati si intentiile dezvoltatorilor referitor la raspandirea jetoanelor. Aici, exista un exemplu de pornire al celor de la Tezos care au avut incasari de 200 mln.$ si n-au prezentat jetoane in comertul deschis dar, deoarece ei rezolva o problema de scalare al retelei Ethereum, este eventuala posibilitatea ca, in viitor, capitalizarea acestora se va ridica la miliarde de dolari si investorii vor avea de beneficiat.


Numarul jetoanelor rezervate de catre echipa.


In cazul cand echipa start-upului isi rezerveaza mai mult de 40% din jetoanele emise, cel mai probabil, este faptul ca ei isi doresc sa tina sub controlul sau situatia, iar acest lucru este contrar insasi ideii de blockcheyn si descentralizare. In cazul cand echipa isi lasa un numar mic de token-uri, indiferent de faptul daca acestia cred, sau nu in viitorul proiectului nu exista raspunsuri convingatoare, deoarece piata este inca prea tanara dar, pentru comoditate, va puteti concentra la cifrele de 10-20%.


Prezenta acordului de garantie (escrow).


Escrow - persoane sau servicii care participa drept garantii la tranzactiile dintre vanzator si cumparator. Acestia controleaza toate retragerile dupa finalizarea ICO si atunci cand nu sunt convinsi de transparenta afacerilor, banii sunt inghetati temporar astfel, asigurand participantii afacerilor contra conditiilor abuzive. Cu toate acestea, in unele cazuri, aceste servicii (sau persoane) doar franeaza afacerile incurcand dezvoltarii proiectelor. De aici rezulta ca - serviciile escrou sunt un plus, dar nu intotdeauna necesar...


Prezenta pe GitHub, pentru proiectele IT.


Atunci cand proiectul face parte din domeniul open source, trebuie sa stabileasca, in mod necesar, codul open source (conditie obligatorie pentru blockcheyn) pe GitHub (serviciu de hosting si colaborare in domeniul IT) avand un contract inteligent si actualizari regulate. Daca se anunta lansarea ICO al unui proiect IT iar codul acestuia nu se actualizeaza, sau este captusit cu tot felul de "gunoi", nu merita sa riscati cu banii investind in el. ca sa intelegeti toate acestea, nu este necesar sa fiti expert in domeniu, e deajuns, doar, sa urmariti calitatea feedback, in plus, majoritatea proiectelor sunt intotdeauna discutate pe net.


The DAO.


Decentralized Autonomous Organization - o organizatie la codul de nor, care se administreaza, in mod colectiv, de catre toti investitorii sai. DAO permite tuturor doritorilor din intreaga lume sa gestioneze fondul comun si, deja, exista proiecte care, in viitor, ar trebui sa fie gestionate cu ajutorul DAO, ceea ce este un semnal foarte bun pentru investitori. Totusi, acest format nu se potriveste pentru toate proiectele si, in unele cazuri, acesta se poate interfera cu managementul.
                           
                   

RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.