Ultimele stiri
recent

Si totusi - criptorevolutie?!

De ce, totusi, se socoate ca viitorul apartine criptomonedelor?.. De ce unii spun cum ca acestea au de inlocuit valutele nationale inclusiv euro si dolarul?

Se presupune cum ca primii bani de hartie au aparut drept o inovatie al unor forme de incasari ale comerciantilor in timpul domniei dinastiei Tang (618-907 I. Hr) in China la care, stattul a reactionat destul de repede, propunand comerciantilor sa-si plaseze banii metalici in trezoraria statului in schimbul chitantelor "Fey-thsian" ("Bani zburatori")

Mai tarziu, in timpul dinastiei Song (960-1279) un boom economic din Sichuan a dus la o lipsa al banilor metalici (de cupru), iar depasirea acesteia venise din nou prin emiterea, de catre comercianti, ale unor incasari care presupuneau o acoperire al rezervelor de monede si sare, iar mai tarziu - de aur si argint. Ulterior, aceste venituri au fost declarate drept mijloace legale de plata si in 1024 a fost introdus primul monopol de stat cu privire la emiterea banilor de hartie, iar pe timpil domniei dinastiei mongoleze Yuan (1271-1368), acesti bani au devenit singurul mijloc de polata legal.

In Europa, primele descrieri ale banilor de hartie le gasim datate cu secolul XVII-lea, cand apar in forma unor note (chitante) ale primilor "protobancheri" - bijutierilor britanici ca mai apoi, sa fie, de asemenea, "inrobititi" de catre stat care, nu s-a lasat prea mult asteptat in ceia ce priveste monopolizarea emiterii banilor de hartie.
Treptat, evolutia financiara a dus la formarea banilor fiabili (negarantati), cand guvernele au au renuntat la obligatiunea de a schimba banii contra metale pretioase.  

Dar,.. consecintele negative, din punct de vedere economic, ale monopolului sunt destul de cunoscute - bunurile si serviciile produse de catre monopol sunt mai scumpe decat cele produse intr-un mediu de concurenta, desicur, avand drept conditie - lipsa unui plafon artificial al preturilor. Prin urmare, monopolistul, producand o cantitate mica de bunuri publice, primeste mult mai mult pentru acestea decat ar fi obtinut producatorii din mediul de conurenta.
          
Dar,.. cum se intampla sa se faca evidenta aparitia monopolului in sfera de circulatie a banilor si de ce costurile sociale ale cursurilor de schimb sunt ridicate atat de neeficient?.. Si iata ca aici, trebuie sa recunoastem ca atribuirea seniorajului de catre stat, existenta unor costuri exagerate de tranzactionare, manifestate prin comisioane bancare mari, precum si abuzarea drepturilor de emitere, din partea autoritatilor duc la aceea ca, de fapt, insasi statele sunt implicate in actele de coruptie ale monedelor nationale care duc spre o inflatie ridicata si devalorizarea acestora, consecintele carora nu se lasa asteptate prin diferite forme ale crizelor economice si chiar ale "razboaielor valutare"...

Barierele initiate de catre statalitate in calea circulatiei monetare reduc eficienta economiei. Indeosebi, aceste bariere sunt evidentiate in domeniul transferurilor transfrontaliere manifestandu-se prin comisioane inalte si prin durata lunga al transferurilor internationale, in plus, statele impun restrictii privind canalele de circulatie ale banilor care, ca urmare, au dus la monopolizarea acestor canale din partea sistemului bancar.

Odata cu toate astea, economia a raspuns la problemele monetare, care rezulta din monopolul de stat in domeniul emisiunii, printr-o inovatie revolutionara - inventia monedelor criptate. Avantajul principal al criptovalutelor se manifesta prin costurile mai mici al tranzactiilor si costurile distributiei acestora redus la zero sau cu un comision foarte scazut, iar tranzactiile transfrontaliere avand o durata mult mai mica decat cele ale monedelor conventionale.

Ca urmare a extinderii valutelor criptate, statul isi poate pierde unul din atributele sale de baza - dreptul de a emite valuta nationala si este mult prea posibil ca, in viitorul apropiat, aceasta va ajunge sa devina un atavism, iar bancile si-ar putea pierde puterea asupra canalelor de circulatie monetara datorita dezvoltarii tehnologiei blockchein care poate duce, in general, la disparitia intregului sistem bancar.                           

In conditiile actuale de inasprire al sanctiunilor, valutele criptate au o caracteristica foarte utila - permit ocolirea sanctiunilor care vizeaza limitarea tranzactiilor in numerar cu anumite tari. Spre exemplu, in cazul cand Federatia Rusa va fi deconectata de la sistemul bancar SWIFT, utlizarea monedelor criptate face posibile platile internationale cu aceasta tara.

Pe linga astea, sigur, criptovalutele au si unele dezavantaje precum ar fi umflarea exagerata al pietei criptovalutare urmata de o crestere record al pretului de schimb pentru Bitcoin care, inevitabil ar trebui sa urmeze cu o scadere simtitoare astfel, demonstrand instabilitate si volatilitate care, la randul lor sunt legate de lipsa unui centru de emisie unic interesat de stabilizarea cursului de schimb precum ar fi Banca Centrala, in cazul monedelor nationale care prevede efecte de stabilizare chiar si in cazul politicii de flotare libera.

Al doilea dezavantaj este cel de separare al monedelor criptate, spre exemplu - de la 1 august, Bitcoin sa divizat in doua valute separate: Bitcoin (BTC) si Bitcoin numerar (BCH), doar din cauza opiniilor opuse ale dezvoltatorilor acesteia in ceea ce priveste unele probleme de caracter tehnologic dar ... probabil ca aceste provocari vor fi depasite in viitorul apropiat si valutele criptate, totusi, vor inlocui in circulatia monetara valutele nationale.


RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.