Ultimele stiri
recent

Bitcoin: separarea banilor de stat...

Odată cu apariția sa, Bitcoin a creat niște condiții în favoarea unei realizări cheie care predestinează o victorie uriașă pentru umanitate - separarea banilor de stat.

Astăzi, voi încerca să analizez calitățile care fac din  Bitcoin o valută È™i un fenomen unic È™i să vă împărtășesc viziunea mea despre faptul cum ar putea, această marfă digitală, sparge cătuÈ™ele monedelor naÈ›ionale. Voi încerca să vă povestesc despre evoluÈ›ia Bitcoin care a început de la o reÈ›ea simplă de plată, ca să ajungă până la statutul aurului digital, de ce este în esență un organism viu, adaptându-se la situaÈ›ii noi È™i depășind orice dificultăți care îi stau în cale È™i, în final, de ce are încă o modalitate de a cuceri întregul domeniu digital.

ÃŽncepând cu faza de pilot e-cash (2009-2015) È™i statutul său de monedă anonimă (2010-2018), Bitcoin continuă È™i astăzi să servească drept o reÈ›ea de plăți rentabilă (eventual prin intermediul reÈ›elei Lightning)  È™i să joace rolul unei monede durabile. Odată cu astea, nu putem afirma cu siguranță că aceste naraÈ›iuni vor dispărea la fel cum au dispărut È™i cele de „numerar electronic” È™i „moneda darknet”, sau vor trăi È™i se vor amesteca cu ideile despre o monedă de rezervă a criptosferei, o bază de date publică programabilă sau un activ financiar necorelat dar ...

Cu siguranță, Bitcoin a trebuit să evolueze semnificativ pentru a crește de la roluri umile, cum ar fi plățile ieftine sau moneda darknet, până la criptomoneda de rezervă globală și aur digital rezistent la cenzură.

Vreau să subliniez că, la un moment dat, comunitatea care susÈ›inea această tehnologie părea să „schimbe viteza” È™i a realizat că o simplă criptocurrency de probă este capabilă să schimbe paradigmele globale - încet, dar sigur.

Inventarea È™i, mai cu seamă, implementarea lucrurilor grozave necesită destul timp È™i dacă încercăm să găsim o sursă de inspiraÈ›ie în natură, atunci observăm că  unul dintre cele mai uimitoare organisme care trăiesc pe această planetă este miceliul - stratul de comunicare dintre ciuperci care le ajută să comunice pe distanÈ›e lungi pentru dezvoltarea căruia natura a avut nevoie de milioane de ani. AceiaÈ™i este È™i soarta oricărei tehnologii mari È™i fatidice - necesită timp pentru a fi creată È™i implementată, iar Bitcoin nu este deloc diferit de celelalte È™i calea sa către adopÈ›ia globală a fost destul de dureroasă, plină de neplăceri È™i încă mai există probabilități să mai întâmpine probleme precum bug-urile software critice È™i kink-urile de reglementare, prin urmare, ar fi bine să ne înarmăm cu răbdare È™i să să nu pierdem din vedere perspectiva dezvoltării pe un termen destul de îndelungat.

ÃŽnainte de a ne afunda în subiectul principal al acestui articol, aÈ™ dori să vă explic de ce Bitcoin este elementul care, de facto, poate schimba modelul de funcÈ›ionare al întregii lumi È™i nu doar al celei financiare È™i, afară de calitățile sale menÈ›ionate în partea de intro în care vorbeam despre concurenÈ›a sa incredibilă cu băncile centrale, nivelurile de decontare È™i alte instituÈ›ii de plată È™i financiare, Bitcoin a deschis uÈ™a către penuria digitală datorită căreia a devenit posibilă crearea activelor deflaÈ›ioniste cu proprietățile banilor grei. Acest  sistem are potenÈ›ialul de a deveni o valută virtuală cu drepturi depline, iar creÈ™terea reÈ›elei sale a fost determinată în principal de faptul că tranzacÈ›iile acestui activ sunt complet transparente, pe când regulile de protocol sunt destul de uÈ™or de aplicat È™i verificabile, dar în acelaÈ™i timp sunt extrem de costisitoare pentru a fi modificate. Dincolo de astea, Satoshi a mai introdus È™i o măsură antiinflaÈ›ionistă cunoscută drept ”halving” - o reducere la jumătate a recompensei pentru blocurile lansate, care apare la intervale de aproximativ patru ani.

Afară de astea, Bitcoin a mai dat naștere și fenomenului de contabilitate triplă și în cazul în care vă întrebați de ce contabilitatea triplă este mult mai bună decât cea dublă, vă pot răspunde pe scurt că înregistrarea contabilă dublă necesită ca fiecare participant al tranzacției să își păstreze registrul propriu, în același timp, pentru părțile terțe cum ar fi serviciul fiscal, contabilitatea triplă este mult mai ușor de verificat, deoarece tranzacțiile tuturor părților sunt stocate într-un registru public. Anume toate aceste dezvoltări unice au pus bazele finanțării descentralizate (scuze Ethereum, Bitcoin a fost primul DeFi).

Cu toate acestea, cea mai mare realizare vine în continuare...

Pentru a înțelege pe deplin diferite concepte precum moneda de tip open source, moneda digitală, DeFi sau posibilitatea de stocare a valorilor in spațiul digital fără implicarea unei entități centralizate care controlează fluxurile de tranzacții și/sau conturile de utilizator în sine, trebuie în primul rând să recunoaștem că banii și guvernul sunt sunt două entități separate.

Astăzi, valutele se crează, în principal, prin intermediul datoriilor È™i depozitelor. Practic, acest lucru înseamnă că fie băncile centrale emit monedă nouă, pe care administraÈ›iile locale le achiziÈ›ionează prin intermediul obligaÈ›iunilore monetare, fie cetățenii își stochează valutele în bănci sub formă de  depozite (sau datorii), ceea ce oferă, de asemenea, băncilor posibilitatea de a utiliza aceste rezerve pentru a crea monede noi (credite). De ce este atât de important? Deoarece această metodă de creare a monedelor este posibilă numai datorită acÈ›iunilor agenÈ›iilor guvernamentale, iar motivul principal pentru abolirea standardului de aur în 1971 este acelaÈ™i cu cel al ediÈ›iei din 1933 a decretului # 6102, care interzicea americanilor să deÈ›ină aur: să ofere guvernului dreptul de a tipări bani fără restricÈ›ii.

Cu toate acestea, banii sunt ceva mai mult decât doar monede.

Ideea pe care încerc să vi-o transmit este că banii grei precum aurul È™i bitcoin-ul își au existenÈ›a È™i nu pot fi pur È™i simplu tipăriÈ›i.  Producerea unei unități suplimentare a acestora necesită resurse semnificative, ceea ce înseamnă că este mult mai dificil, pentru băncile centrale, să utilizeze depozite pentru a crea „valori” „din nimic” È™i pentru ca guvernele să continue să-È™i creeze datorii publice.

Acum, pentru a încheia teza motivațională în care separarea banilor și statului ar fi cea mai uimitoare invenție a secolului iar modul în care Bitcoin permite umanității să ajungă la acest lucru, ar fi firesc să mai discutăm și despre unele dintre subiectele actuale cu privire la modul în care sunt produse monedele și despre problemele acestor structuri.

După cum explică Jimmy Song, dezvoltator bitcoin, profesor și autor, monedele fizice sunt un sistem autocratic în care guvernele sunt obligate să utilizeze valute specifice în limitele statului și una dintre problemele specifice al acestora este că ele pot provoca o inflație semnificativă, iar în unele cazuri, hiperinflație, în plus, odată cu acordarea dreptului de emitere unui cerc select de oameni, mai apare un șir întreg de alte probleme.

Politicile băncilor centrale din întreaga lume de  relaxare cantitativă, par a fi benefice doar pentru un cerc restrâns de oameni È™i nu pentru majoritatea cetățenilor, iar perioadele acestor relaxări sunt destul de corelate cu creÈ™terea pieÈ›elor de capitaluri proprii, în plus, acestea mai È™i generează manipularea preÈ›urilor valutare È™i a activelor de către băncile centrale. Până la urmă, puÈ›ine dintre companiile existente au capacitatea de a emite obligaÈ›iuni È™i de a sintetiza datoriile în produsele financiare, mai mult, astfel de companii sunt de obicei publice È™i folosesc bani ieftini „proaspăt tipăriÈ›i” pentru a intra pe piață È™i pentru a acumula valoarea propriilor acÈ›iuni prin rambursări.

Aici, dacă putem concluziona că monedele nu sunt distribuite în mod echitabil, deoarece doar un număr restrâns de persoane È™i companii sunt deÈ›inătorii unor poziÈ›ii privilegiate, atunci cum am putea fi soluÈ›ionă această problemă?  Există o modalitate prin care Bitcoin ar veni drept o rezolvare pentru ea?

Răspunsul scurt este - da.  Bitcoin o rezolvă cu adevărat.

Aici vă atrag atenția asupra faptului că numărul de adrese Bitcoin care conțin mai mult de 1000 BTC este într-o decadență semnificativă în comparație cu numărul adreselor care conțin cantități mici (de la 0,1 la 1 BTC) și aceste date prezintă o imagine destul de impresionantă deoarece procentul total de adrese ce dețin mai puțin de 1 BTC pare să crească în comparație cu cele ce dețin mai mult de 1000 BTC ceia ce ne arată tendința Bitcoin de a fi distribuit cât mai uniform.

Deci, din cauza că nimeni nu poate diminua valorile poziționale prin creșterea sau descreșterea activelor, se pare că efectul Cantillon asupra rețelei Bitcoin este exact opusul rețelelor valutare tradiționale iar bitcoin-ii dvs. nu-și pierd valoarea deoarece, în rețeaua Bitcoin, devine imposibilă capacitatea alocării monedelor suplementare cu scopul emisiei și transferului acestora către un număr limitat de persoane sau companii. Emiterea monedelor în rețeaua Bitcoin are loc doar prin furnizarea unei dovezi valabile a muncii (PoW).

În esență, cea mai mare inovație a Bitcoin a fost separarea completă a banilor de băncile centrale, guverne sau alte autorități centralizate și se pare că aceasta este una dintre principalele realizări al secolului.

În încheiere, aș dori să vă atrag atenția asupra unui punct cheie exprimat recent de Ray Dalio, CEO al companiei de investiții Bridgewater Associates, în care acesta menționează un aspect pe care majoritatea oamenilor tind să-l uite: tehnologiile se modifică mult mai repede decât comportamentul uman, moralitatea și valorile. De aici, devine aparent și timpul necesar pentru adoptarea și răspândirea masivă a Bitcoin. Amintiți-vă tehnologiile dezvoltate până în prezent.

De fapt, abia atunci când a fost separată biserica de stat și inventarea tiparului, omenirea a reușit să declanșeze secole de iluminare, deoarece până atunci, știința practic nu exista, iar lucrările publicate erau dominate completa de către slujitorii clericali.

AceeaÈ™i logică poate fi extinsă È™i pentru monede - atâta timp cât acestea sunt legate de autoritățile centrale, capacitatea omenirii de a obÈ›ine libertatea adevărată va fi limitată È™i doar atunci când vom recunoaÈ™te cu toÈ›ii cum că finanÈ›ele necesită descentralizarea vom putea miza la o libertate financiară È™i la posibilitatea acumulării bunurilor mult mai facilitată.  

Fiind un activ digital cu proprietăți de bani grei, Bitcoin, poate rezolva această problemă privând guvernele și autoritățile centrale de capacitatea de a manipula populația prin diminuarea posibilității de cumpărare a monedelor locale și acest lucru vorbește destul de evident despre nașterea efectivă a aurului digital.

Care este rostul păstrării averii într-o monedă inflaÈ›ionistă atunci când există un activ digital cu proprietăți de bani grei la doar câteva click-uri distanță, care este cel mai probabil să-È›i protejeze banii câștigaÈ›i din greu pe termen lung?.. ÃŽn umila mea părere, există È™anse ca Bitcoin să fie scânteia care va aprinde flacăra luptei împotriva monedelor controlate de stat.  ÃŽn fiecare an, cu fiecare test trecut cu succes, fie că este vorba de o eroare, hacking, fraudă sau chiar reglementare, probabilitatea ca Bitcoin își va continua răspândirea rămâne a fi în creÈ™tere, iar de aici rezultă cum că È™i probabilitatea ă acestuia de a deveni, în viitor, motorul principal al formării unei economii globale al banilor grei rămâne a fi destul de mare.




RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.