Bitcoin: separarea banilor de stat...

Odată cu apariția sa, Bitcoin a creat niște condiții în favoarea unei realizări cheie care predestinează o victorie uriașă pentru umanitate - separarea banilor de stat.

Astăzi, voi încerca să analizez calitățile care fac din  Bitcoin o valută și un fenomen unic și să vă împărtășesc viziunea mea despre faptul cum ar putea, această marfă digitală, sparge cătușele monedelor naționale. Voi încerca să vă povestesc despre evoluția Bitcoin care a început de la o rețea simplă de plată, ca să ajungă până la statutul aurului digital, de ce este în esență un organism viu, adaptându-se la situații noi și depășind orice dificultăți care îi stau în cale și, în final, de ce are încă o modalitate de a cuceri întregul domeniu digital.

Începând cu faza de pilot e-cash (2009-2015) și statutul său de monedă anonimă (2010-2018), Bitcoin continuă și astăzi să servească drept o rețea de plăți rentabilă (eventual prin intermediul rețelei Lightning)  și să joace rolul unei monede durabile. Odată cu astea, nu putem afirma cu siguranță că aceste narațiuni vor dispărea la fel cum au dispărut și cele de „numerar electronic” și „moneda darknet”, sau vor trăi și se vor amesteca cu ideile despre o monedă de rezervă a criptosferei, o bază de date publică programabilă sau un activ financiar necorelat dar ...

Cu siguranță, Bitcoin a trebuit să evolueze semnificativ pentru a crește de la roluri umile, cum ar fi plățile ieftine sau moneda darknet, până la criptomoneda de rezervă globală și aur digital rezistent la cenzură.

Vreau să subliniez că, la un moment dat, comunitatea care susținea această tehnologie părea să „schimbe viteza” și a realizat că o simplă criptocurrency de probă este capabilă să schimbe paradigmele globale - încet, dar sigur.

Inventarea și, mai cu seamă, implementarea lucrurilor grozave necesită destul timp și dacă încercăm să găsim o sursă de inspirație în natură, atunci observăm că  unul dintre cele mai uimitoare organisme care trăiesc pe această planetă este miceliul - stratul de comunicare dintre ciuperci care le ajută să comunice pe distanțe lungi pentru dezvoltarea căruia natura a avut nevoie de milioane de ani. Aceiași este și soarta oricărei tehnologii mari și fatidice - necesită timp pentru a fi creată și implementată, iar Bitcoin nu este deloc diferit de celelalte și calea sa către adopția globală a fost destul de dureroasă, plină de neplăceri și încă mai există probabilități să mai întâmpine probleme precum bug-urile software critice și kink-urile de reglementare, prin urmare, ar fi bine să ne înarmăm cu răbdare și să să nu pierdem din vedere perspectiva dezvoltării pe un termen destul de îndelungat.

Înainte de a ne afunda în subiectul principal al acestui articol, aș dori să vă explic de ce Bitcoin este elementul care, de facto, poate schimba modelul de funcționare al întregii lumi și nu doar al celei financiare și, afară de calitățile sale menționate în partea de intro în care vorbeam despre concurența sa incredibilă cu băncile centrale, nivelurile de decontare și alte instituții de plată și financiare, Bitcoin a deschis ușa către penuria digitală datorită căreia a devenit posibilă crearea activelor deflaționiste cu proprietățile banilor grei. Acest  sistem are potențialul de a deveni o valută virtuală cu drepturi depline, iar creșterea rețelei sale a fost determinată în principal de faptul că tranzacțiile acestui activ sunt complet transparente, pe când regulile de protocol sunt destul de ușor de aplicat și verificabile, dar în același timp sunt extrem de costisitoare pentru a fi modificate. Dincolo de astea, Satoshi a mai introdus și o măsură antiinflaționistă cunoscută drept ”halving” - o reducere la jumătate a recompensei pentru blocurile lansate, care apare la intervale de aproximativ patru ani.

Afară de astea, Bitcoin a mai dat naștere și fenomenului de contabilitate triplă și în cazul în care vă întrebați de ce contabilitatea triplă este mult mai bună decât cea dublă, vă pot răspunde pe scurt că înregistrarea contabilă dublă necesită ca fiecare participant al tranzacției să își păstreze registrul propriu, în același timp, pentru părțile terțe cum ar fi serviciul fiscal, contabilitatea triplă este mult mai ușor de verificat, deoarece tranzacțiile tuturor părților sunt stocate într-un registru public. Anume toate aceste dezvoltări unice au pus bazele finanțării descentralizate (scuze Ethereum, Bitcoin a fost primul DeFi).

Cu toate acestea, cea mai mare realizare vine în continuare...

Pentru a înțelege pe deplin diferite concepte precum moneda de tip open source, moneda digitală, DeFi sau posibilitatea de stocare a valorilor in spațiul digital fără implicarea unei entități centralizate care controlează fluxurile de tranzacții și/sau conturile de utilizator în sine, trebuie în primul rând să recunoaștem că banii și guvernul sunt sunt două entități separate.

Astăzi, valutele se crează, în principal, prin intermediul datoriilor și depozitelor. Practic, acest lucru înseamnă că fie băncile centrale emit monedă nouă, pe care administrațiile locale le achiziționează prin intermediul obligațiunilore monetare, fie cetățenii își stochează valutele în bănci sub formă de  depozite (sau datorii), ceea ce oferă, de asemenea, băncilor posibilitatea de a utiliza aceste rezerve pentru a crea monede noi (credite). De ce este atât de important? Deoarece această metodă de creare a monedelor este posibilă numai datorită acțiunilor agențiilor guvernamentale, iar motivul principal pentru abolirea standardului de aur în 1971 este același cu cel al ediției din 1933 a decretului # 6102, care interzicea americanilor să dețină aur: să ofere guvernului dreptul de a tipări bani fără restricții.

Cu toate acestea, banii sunt ceva mai mult decât doar monede.

Ideea pe care încerc să vi-o transmit este că banii grei precum aurul și bitcoin-ul își au existența și nu pot fi pur și simplu tipăriți.  Producerea unei unități suplimentare a acestora necesită resurse semnificative, ceea ce înseamnă că este mult mai dificil, pentru băncile centrale, să utilizeze depozite pentru a crea „valori” „din nimic” și pentru ca guvernele să continue să-și creeze datorii publice.

Acum, pentru a încheia teza motivațională în care separarea banilor și statului ar fi cea mai uimitoare invenție a secolului iar modul în care Bitcoin permite umanității să ajungă la acest lucru, ar fi firesc să mai discutăm și despre unele dintre subiectele actuale cu privire la modul în care sunt produse monedele și despre problemele acestor structuri.

După cum explică Jimmy Song, dezvoltator bitcoin, profesor și autor, monedele fizice sunt un sistem autocratic în care guvernele sunt obligate să utilizeze valute specifice în limitele statului și una dintre problemele specifice al acestora este că ele pot provoca o inflație semnificativă, iar în unele cazuri, hiperinflație, în plus, odată cu acordarea dreptului de emitere unui cerc select de oameni, mai apare un șir întreg de alte probleme.

Politicile băncilor centrale din întreaga lume de  relaxare cantitativă, par a fi benefice doar pentru un cerc restrâns de oameni și nu pentru majoritatea cetățenilor, iar perioadele acestor relaxări sunt destul de corelate cu creșterea piețelor de capitaluri proprii, în plus, acestea mai și generează manipularea prețurilor valutare și a activelor de către băncile centrale. Până la urmă, puține dintre companiile existente au capacitatea de a emite obligațiuni și de a sintetiza datoriile în produsele financiare, mai mult, astfel de companii sunt de obicei publice și folosesc bani ieftini „proaspăt tipăriți” pentru a intra pe piață și pentru a acumula valoarea propriilor acțiuni prin rambursări.

Aici, dacă putem concluziona că monedele nu sunt distribuite în mod echitabil, deoarece doar un număr restrâns de persoane și companii sunt deținătorii unor poziții privilegiate, atunci cum am putea fi soluționă această problemă?  Există o modalitate prin care Bitcoin ar veni drept o rezolvare pentru ea?

Răspunsul scurt este - da.  Bitcoin o rezolvă cu adevărat.

Aici vă atrag atenția asupra faptului că numărul de adrese Bitcoin care conțin mai mult de 1000 BTC este într-o decadență semnificativă în comparație cu numărul adreselor care conțin cantități mici (de la 0,1 la 1 BTC) și aceste date prezintă o imagine destul de impresionantă deoarece procentul total de adrese ce dețin mai puțin de 1 BTC pare să crească în comparație cu cele ce dețin mai mult de 1000 BTC ceia ce ne arată tendința Bitcoin de a fi distribuit cât mai uniform.

Deci, din cauza că nimeni nu poate diminua valorile poziționale prin creșterea sau descreșterea activelor, se pare că efectul Cantillon asupra rețelei Bitcoin este exact opusul rețelelor valutare tradiționale iar bitcoin-ii dvs. nu-și pierd valoarea deoarece, în rețeaua Bitcoin, devine imposibilă capacitatea alocării monedelor suplementare cu scopul emisiei și transferului acestora către un număr limitat de persoane sau companii. Emiterea monedelor în rețeaua Bitcoin are loc doar prin furnizarea unei dovezi valabile a muncii (PoW).

În esență, cea mai mare inovație a Bitcoin a fost separarea completă a banilor de băncile centrale, guverne sau alte autorități centralizate și se pare că aceasta este una dintre principalele realizări al secolului.

În încheiere, aș dori să vă atrag atenția asupra unui punct cheie exprimat recent de Ray Dalio, CEO al companiei de investiții Bridgewater Associates, în care acesta menționează un aspect pe care majoritatea oamenilor tind să-l uite: tehnologiile se modifică mult mai repede decât comportamentul uman, moralitatea și valorile. De aici, devine aparent și timpul necesar pentru adoptarea și răspândirea masivă a Bitcoin. Amintiți-vă tehnologiile dezvoltate până în prezent.

De fapt, abia atunci când a fost separată biserica de stat și inventarea tiparului, omenirea a reușit să declanșeze secole de iluminare, deoarece până atunci, știința practic nu exista, iar lucrările publicate erau dominate completa de către slujitorii clericali.

Aceeași logică poate fi extinsă și pentru monede - atâta timp cât acestea sunt legate de autoritățile centrale, capacitatea omenirii de a obține libertatea adevărată va fi limitată și doar atunci când vom recunoaște cu toții cum că finanțele necesită descentralizarea vom putea miza la o libertate financiară și la posibilitatea acumulării bunurilor mult mai facilitată.  

Fiind un activ digital cu proprietăți de bani grei, Bitcoin, poate rezolva această problemă privând guvernele și autoritățile centrale de capacitatea de a manipula populația prin diminuarea posibilității de cumpărare a monedelor locale și acest lucru vorbește destul de evident despre nașterea efectivă a aurului digital.

Care este rostul păstrării averii într-o monedă inflaționistă atunci când există un activ digital cu proprietăți de bani grei la doar câteva click-uri distanță, care este cel mai probabil să-ți protejeze banii câștigați din greu pe termen lung?.. În umila mea părere, există șanse ca Bitcoin să fie scânteia care va aprinde flacăra luptei împotriva monedelor controlate de stat.  În fiecare an, cu fiecare test trecut cu succes, fie că este vorba de o eroare, hacking, fraudă sau chiar reglementare, probabilitatea ca Bitcoin își va continua răspândirea rămâne a fi în creștere, iar de aici rezultă cum că și probabilitatea ă acestuia de a deveni, în viitor, motorul principal al formării unei economii globale al banilor grei rămâne a fi destul de mare.




RusRabii

RusRabii

Asemanatoare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.