Ultimele stiri
recent

SCAM-uri in ICO determinare din prima etapa.

Popularitatea turbulenta al multiplelor ICO care se dau cu aparitia pe piata criptovalutara nu a putut fi omisa din cercul de interese al escrocilor de toate soirile si culorile si interdictia din partea autoritatilor Chinei nu s-a luat, nicidecum, din gol, ci tocmai din cauza cresterii abundente al proiectelor care sunt preocupate doar de colectarea banilor si dispar la fel de rapid, precum si au aparut...
Aici, vreau sa vin cu careva sfaturi utile care va vor ajuta sa intelegeti din start daca se merita sa investiti in ICO-ul care va atras atentia, sau acest proiect nu este altceva decat o inselatorie banala.

SCAM-ul ca fenomen.

Un proiect ICO nu este altceva decat plasarea initiala a jetoanelor (tokenurilor) cu scopul de a acumula resuse necesare pentru dezvoltarea si lansarea acestuia, iar sub notiunea de scam nu se ascunde altceva decat frauda deliberata. Acest fenomen, din cate intelegeti, nu este deloc nou si nu putea trece pe alaturi de ceia ce numim noi ICO datorita sutelor de milioane de dolari care circula in acesta sfera.                           

Tipurile SCAM-urilor.

Cei care sunt preocupati de inselatorii sun niste persoane destul de smechere si rareori folosesc unele si aceleasi scheme, in activitatea lor, modificandu-le mult mai des decat ar fi sa se para si vin cu diferite abordari proprii pentru fiecare situatie in parte in asa mod, incat este foarte dificil sa intelegeti care proiect merita, cu adevarat, sa fie atentionat si care va este propus de catre maiestrii escrocheriilor, cu toate acestea, exista si specialisti care sunt in stare sa identifice aceste proiecte si astazi, venim cu cateva sfaturi utile din partea acestora.                        
In primul rand, vom examina scamurile dupa complexitatea implimentarii.
Scamuri explicite - in cazul acestora, organizatorii nu se angajeaza sa elaboreze proiectul si mizeaza pe popularitatea ICO care ar atrage atentia si la creatura lor facand-ui pe cei mai creduli sa investeasca banii si in aceasta aventura. Potrivit statisticilor, sperantele lor sunt justificate si multi se lasa in ispita unui profit eventual turnandu-si averile in gol.
Insa acesta este doar varful aisbergului, in cea de-a doua versiune, lucrurile sunt ceva mai serioase. Aici nu exista doar o idee, ci și o descriere destul de tolerabila a acesteia si doar o analiza scrupuloasa va poate ajuta sa intelegeti ca aveti de-a face doar cu on proiect de colectare a banilor din buzunarele straine, iau unele afaceri de acest tip pot fi recunoscute cu greu chiar si de catre specialistii in domeniu.

La fel, scamurile pot fi diferentate si prin durata existentei lor astfel fiind distinse cele de termen scurt si cele cu o durata lunga de activitate in care primele se dau cu disparitia indata dupa colectarea surselor, iar celealte sunt capabile sa-si pacaleasca deponentii, atat cei reali cat si potentialil. Drept exemlu poate fi luat OneCoin despre care aproape toti au inteles ce reprezinta si il dau cu ocolul dar, uneori se mai gasesc si persoane credule care isi mai duc baii castigati cu sange si sudori in miinile escrocilor din acest proiect.

De asemenea, mai pot fi selectate si proiectele SCAM intentionate si neintentionate si daca, in situatia cu cele planuite, totul pare a fi clar, atunci situatia cu cele neintentionate este oarecum diferita si merita atentia respectiva deoarece aici, afacerile pot fi abordate cu seriozitate pana la un anumit moment ca apoi sa se risipeasca, iar motivele pot fi cele mai diferite: fie ca unii dinte organizatori s-au lasat coplesiti de lacomie si se ascund cu tot cu fondurile colectate, fie ca echipa, la un moment dat, s-a dezbinat in ideologia sa si proiectulul nu poate fi dus la capat, fie ca celora care au lansat proiectul nu le ajunge competenta pentru finisarea acestuia s.a. Acestea sunt tiporile baza ale inselaciunilor din ICO si acum vom trece la capitolul - cum sa le recunoastem.

Analizati proiectele ICO.

Inainte de a cumpăra jetoanele unui proiect anume, acesta ar trebui studiat cu atentie deoarece, o examinare rapida nu va poate informa totalmente despre proiect si nu va ajuta sa scapati de capcanele afaceristilor. MENTINETI - ESTE NECESARA O ANALIZA PROFUNDA!!!. Expertii recomanda sa impartiti proiectul in mai multe componente si fiecare sa fie dezasamblata separart. Abordarea clasica implica analiza a celor patru "T": Tema (conceptul), Tehnologia, Echipa (Team), Tokenul.  

Conceptul.

Pentru a inÈ›telege cat de viabil si util din punct de vedere economic este proiectul, intelegerea conceptului acestuia este o conditie indispensabila.  Adesea, o astfel de analiza nu se realizeaza nici chiar de organizatorii insisi, bazandu-se pe posibilitatile echipei sau pe increderea in posibilitatile sale, sau, in cele din urma, pe "genialitateta" ideii acestia au toate sansele sa duca proiectul la un esec eventual anume din cauza lipsei realizarii ideii de concept. Primul lucru care ar trebui sa-l faceti, este sa cititi descrierea proiectului, sa-i studiati Foaia de parcurs si Cartea alba si atunci cand totul va este extrem de clar si de inteles, dati un plus acestui indicator. Daca, dupa ce ati citit cele enumerate, vau aparut intrebari - aveti ocazia sa examinati proiectul mai atent si sa nu va grabiti cu cumpararea jetoanelor acestui ICO.

De asemenea, merita sa atentionati si cazurile cand aveti in fata o descriere cu perspective prea luminoase si sa va alertati atunci cand vedeti promisiuni despre un timp nerealist de punere in aplicare a ideilor sau promisiuni prea tari.

Tehnologia.

Evaluarea si intelegerea modului prin care va fi pusa in aplicare realizarea tehnologiei proiectului propus este o sarcina destul de complicita si nu pote fi accesibila fiecaruia, doar daca nu sunteti specialist in domeniu. Cu toate acestea, nimeni nu va interzice sa va consultati cu cineva din cei care sun pregatiti in aceasta chestiune si deseori, oamenii sunt gata sa va ajute absolut gratuit si aci sunt potrivite si forumurile specializate, diversele chat-uri sau Telegram.             
In cele din urma, va puteti adresa intrebarile interesante echipei de proiect si deca acestia nu sunt escroci, atunci va vor raspunde cu pricepere, in caz contrar, veti avea raspunsuri neclare si vagi si va devine clar cu cine aveti de a face.

Echipa.


Intrebarea cu echipa ar merita sa fie pusa pe primul loc deoarece, chiar si cea mai magnifica idee poate fi distrusa datorita incompetentei banale iar analiza echipei si creatorilor proiectului este una dintre cele mai importante. Ar trebui sa cautati cat mai multa informatie despre acestia si aici va pot ajuta retelele de socializare precum Facebook, Twitter sau alte servicii similare. Atentionati modul in care acestia sunt implicati in viata publica, cati prieteni au, in ce discutii participa, poate au date comentarii pe forumuri sau bloguri, studiati unde si cu cine au lucrat, care este durata lucrului si abilitatile profesionale etc.

Ar trebui sa verificati si toate contactele gasite precum numerele de telefon sau adresele casutelor postale. Aceasta se face in modul cel mai trivial - prin cautarea pe net cu ajutorul serviciilor de cautare (bunaoara Google) si aici puteti gasi multa informatie interesanta precum ar fi anunturile vechi, recentiile lasate de persoanele care au avut de contactat cu cei despre care va informati, astfel ati putea afla multe lucruri interesante din trecutul indepartat al persoanelor ce va intereseaza.

Atunci cand in jurul proiectului exista deja o comunitate de oameni reali, aveti un indicator cum ca acest proiect se dezvolta si ca ideile sale sunt testate si au valoare. Daca e sa luati o companie de succes, atunci vedeti ca inital, in jurul majoritatii existau adepti dedicati.

In unele proiecte exista asa-numitii consilieri personalitatile carora, deasemenea ar trebui sa fie verificate. Puteti chiar sa le scrieti sau sa-i apelati pentru a va convinge cum ca sunt, cu adevarat, implicati in acest proiect. O alta optiune excelenta ar fi cea cand cel putin, unul din fondatori are deja o experienta de succes in crearea unei companii sau, chiar detine un ICO, sau invers, in rezultatul studiului aflati ca organizatorii au fost concediati din cauza esuarii proiectelor in care au participat.

Tokenurile (jetoanele).

Desi nu necesita o analiza destul de ampla, jetoanele unui ICO ar trebui sa fie desemnate in toata documentatia de proiect. Trebuie sa atentionati sectiunea economiei simetrice si a modelului jetonului precum si modul cum este proiectat. Trebuie sa stiti cite monede sunt emise, ce indicatori economici sunt in spatele lor, care este potentialul de crestere a valori acestuia, daca exista o achizitie inversa al monedelor si daca organizatorii ofera careva bonusuri proprietarilor.

Site si domeniu.

Atentionati cand a fost inregistrat domeniul, la urma urmei, orice idee nu apare de la zero si rezolvarea unei probleme necesita careva timp, iar atunci cand domeniul nu are decat cateva luni de la momentul inregistrarii, pare cel putin ciudat. De asemenea, verificam ce a fost mai inainte pe arhiva de pe domeniu, vedeti dacă exista backlink la acesta, verificati datele de la serviciul who.is.  

Site-ul - acesta poate fi examinat vizual: cat de placut si unic este design-ul, cat de organizate sunt paginile etc. Acesti parametri va vor da de inteles daca site-ul a fost facut pe genunchi sau i sa acordat destula atentie si profesionalism.

Analiza domeniului si site-lui nu va vor ajuta in cazul unui SCAM calitativ, dar va poate salva de o inselaciune primitiva.

Altele.

Toate cele enumerate mai sus sunt momente globale, care, in primul rand, ar trebui studiate cu atenție, dar exista, de asemenea, detalii mai mici care va pot face sa va hotarati la invetire sau sa renuntati la idea de a va implica in ICO. Acordarea atentiei fiecarei discrepante poate juca un rol decisiv in luarea deciziei.

Alternativ, va puteti dezvolta propriul sistem de analizare punanduva o scara de 10 sau chiar 100 de puncte, iar proiectului analizat ii atribuiti initial 100% si apoi incepeti sa scadeti sau sa adaugati punctaj la diferite categorii si in cazul cand proiectul se opreste la, sau sub 50% aveti conditii semnificative pentru suspiciuni, daca aveti 75% sau mai mult, investitia are sens.

Merita sa mai mentionam si careva ce evidentiaza favorabil proiectul pe fundalul altora similare:
1. Semnatura multipla.
2. Contractele inteligente in conformitate cu care, la confluenta anumitor circumstante, banii investiti vor fi rambursati investitorilor.
3. organizatorii au format un fond de stabilizare cu ajutorul caruia, in caz de forta majora, vor fi acoperite pierderile.

Concluzie.

Inainte de a numi un careva proiect drept SCAM, trebuie sa intelegeti ca exista afaceri cu adevarat frauduloase, dar mai exista si aceia care pur si simplu nu pot "trage" pentru un motiv sau altul. Ca sa-i identificati pe cei dintai ar trebui sa depuneti eforturi maxime, cu ceilalti - va lasati in voia Mariei Sale "NOROCUL"...
In general, inainte de a investi in proiecte ICO, ar trebui sa ințelegeti ca aceastea sunt, in orice caz, investitii cu un grad ridicat de risc. Prin urmare, regula de baza al oricarui investor este cea ca trebuie sa investiti doar sursele libere care vau ramas dupa acoperirea tuturor cheltuielilor. Cautati proiecte cu principii de functionare usor de inteles si obiective apropiate de dvs., si ... asigurati-va ca ati diversificat portofoliul. Succes!!!


RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.