Ultimele stiri
recent

Sferele de aplicare a tehnologiei blockchain (part. 2).

Blockchain-ul in sectorul financiar.

Odata cu ocolul transferurilor critice si incomode, tehnologia blockchain promite sa aduca in lumea finantelor o adevarata revolutie pentru utilizatorii care deja pot expedia bunuri banesti din orice colt al lumii rapid, platind comisii minime.

 Banci.

Necatand la faptul ca tehnologia este discutata in mod activ, majoritatea utilizatorilor sunt familiarizati cu ea destul de facil si, chiar daca am si descris deja cateva sfere in postarea precedenta, atunci cand intreb pe cineva despre blockchain si utilizarea sa, ptimul raspuns este - sfera financiara si ... bancile care, cu siguranta sunt plasate pe primele locuri intre institutiile care investesc in dezvoltarea acestei tehnologii.

Scopul organizatiilor financiare de credit este stocarea si transferul activelor cu valori mari, si primul garant al acestor operatiuni ramane a fi securitatea care poate deveni mult mai eficienta odata cu realizarea tehnologiei blockchain, ce propune cele mai eficiente functii si ofera posibilitatea de a economisi sume valoroase prin excluderea intermediarilor din sistemul de tranzactii.

Ideea de simbioza a industriei bancare si a blockchain-ului nu este noua si, deja, s-au facut destui pasi de succes in aceasta directie, iar drept exemple pot servi crearea criptobancii "Polibius" si a platformei Ripple cu propria-si criptocurrency si conversia automata a unei monede in alta, sustinuta de consortiul bancar R3 CEV.

Beneficiul crearii unor astfel de platforme este evident, deoarece utilizatorii pot transfera cu usurinta si primi transferuri financiare in doar cateva minute fara a fi legati de nicio moneda. Cu siguranta, aceste solutii, posibile doar datorita tehnologiei blockchain, sunt de natura unica si nu este deloc surprinzator faptul ca bancile sunt gata la orice, numai ca sa le poata folosi.

Reprezentand o tehnologie inovatoare cu perspective mari de dezvoltare, blockchain-ul atrage investitii uriase si astazi, exista multe previziuni privind integrarea tehnologiei de catre organizatiile bancare, iar potrivit analistilor, utilizarea acesteia va permite bancilor sa reduca costurile globale ale infrastructurii cu 20 de miliarde de dolari pe an.

Constientizand perspectivele de implementare al blockchain-ului, compania R3 CEV din New York, care dezvolta solutii de tip blockchain pentru industria bancara si financiara, a infiintat un consortiu format din 42 de banci care experimenteaza tehnologia blockchain in domeniul  automatizarii si securizarii tranzactiilor, precum si optimizarea diferitelor procese de afaceri.

Trading.

Deja de multi ani, societatile financiare depun eforturi in cautarea solutiilor de simplificare a procesului de tranzactionare al actiunilor la burse si, astazi, companiile FinTech introduc tehnologii pentru automatizarea acestui proces si sporirea eficientei sale. Solutiile blockchain au, de asemenea, un potential semnificativ de modificare a sistemului de emitere, vanzare si cumparare a valorilor mobiliare fara a fi nevoie de aprobare si de reglementare, distribuirea actiunilor ale companiilor publice sau integrarea aplicatiilor pentru procesarea rapida si sigura a platilor B2B.

Asigurare.

Utilizarea blockchain-ului permite companiilor de asigurari sa introduca modele de afaceri inovatoare, sa imbunatateasca serviciile si sa optimizeze diverse operatiuni. Drept exemplu, putem utiliza solutii de tip blockchain in care blockchain-ul actioneaza ca garant al unui imprumut intre doua parti.

Blockchain-ul va introduce securitatea si transparenta operatiilor ajutand companiile sa reduca preturile si sa automatizeze diverse operatiuni. Combinatia blockchain-ului cu contracte inteligente si IoT poate revolutiona complet sectorul asigurarilor si oferi utilizatorilor un sistem de management mai transparent, necontestat si extrem de responsabil.

Este suficient sa inregistrati orice acord in contractul inteligent si sa-l salvati in lantul de blocuri, astfel incat acesta sa fie lansat automat in anumite conditii stabilite anterior de ambele parti. 
Reiesind din astea si lasand la frau liber fantezia, putem prevedea ca, in curand, casele si masinile care, din ce ince, sunt tot mai pline de aparate si senzori conectati la internet pot detecta automat orice incident, evalua pagubele si efectua plata adecvata solicitantului in conformitate cu conditiile de asigurare semnate, chiar inainte ca partea vatamata sa inteleaga ce sa intamplat si chiar inaintea cererilor de despagubire.

Inregistrarea si verificarea datelor.

Exact in acelasi fel precum stocarea tranzactiilor, tehnologia blockchain permite si depozitarea oricaror alte tipuri de informatie in forma nemodificata, creand un registru imuabil de distributie mult mai sigur decat bazele de date traditionale gestionate de o parte terta si aceste posibilitati sunt enorme atat in ​​afaceri, cat si in sfera publica.

De exemplu:
In clinici si spitale: sa creeze jurnale unice cu datele si istoricul pacientilor.
In inregistrarea proprietății: pentru crearea revistelor unice cu indiciile proprietarilor edificiilor, terenurilor s.a., cu toate tranzactiile de vanzare, cu ajutorul carora pot fi evitate orice feluri de frauda sau manipulare.
Pentru inregistrarea vehiculelor.
Protejarea proprietatii intelectuale si crearea produselor digitale: muzica, fotografii, carti electronice etc. Autorii, avand originalele operelor, le pot cripta in format digital ca sa le salveze in forma de tranzactii in blockchain astfel, inregistrand-usi numele si data inregistrarii. Deja exista companii care ofera acest tip de serviciu.
Adeverinte de nastere, casatorie, deces etc. Guvernul Estoniei, deja, a introdus acest aspect al tehnologiei care permite cetatenilor cu identitate digitala sa-si inregistreze casatoriile si sa-si elibereze certificate de nastere direct in blockchain. Avantajul acestor sisteme consta in faptul ca, in viitor, aceste acte vor putea fi folosite drept dovezi juridice la nivel international.
Crearea cazierelor judiciare internationale.
Exemple de utilizare la nivel privat: toate inregistrarile activitatii comerciale ale companiilor cum ar fi: urmarirea comenzilor, de la momentul achizitiei pana la primirea acestora de catre utilizator; crearea revistelor de audit, platilor de asigurare fiabile etc., pot fi stocate direct in blockchain.

Registrul tuturor cetatenilor este eficient in utilizare in mai multe sectoare, precum ar fi: educatia, ingrijirea sanatatii, cadastru, imprumuturi etc., deoarece toate informatiile de acest tip devin disponibile diferitor organizatii. De exemplu, va deveni imposibila falsificarea istoricului bolii sau vanzarea imobilului de catre persoane straine. Toate informatiile despre cetateni si operatiunile acestora vor fi puse la dispozitia agentiilor guvernamentale.

China, deja utilizeaza, in mod activ, astfel de baze de date si fiecare cetatean are ratingul sau individual, cu cat persoana este mai potrivita cu legea si cu mai mare onestitate, cu atat este mai mare ratingul care prevede si mai multe beneficii: rate de imprumut scazute, suma asigurarii marita, servicii medicale gratuite, ba chiar si inchirierea bicicletelor fara gaj. Cei cu un rating mai mic (D), sunt considerati drept persoane nestabile si nu pot fi angajati nici macar de catre serviciile de taxi, acelasi principiu se aplica si organizatiilor.

In domeniul aplicarii tehnologiei blockchain exista si posibilitatea utilizarii procesului de identificare al cetatenilor si pentru aceasta este suficienta doar inregistrarea pasapoartelor cibernetice cu datele personale. Avantajul utilizarii acestora este acela ca se echivaleaza cu semnaturile electronice, filigranele etc. ceea ce face mai convenabila urmarirea tranzactiilor din numele propriu, precum si stocarea materialelor legate de munca si activitatea cetatenilor, iar cea mai importanta caracteristica al unui astfel de pasaport este acea, ca spargerea si furtul datelor din ele devin imposibile.

Tehnologia Blockchain permite utilizatorilor sa-si creeze propriul test de identificare digitala, potrivit expertilor, acesta este un fel de IDENTIFIER (ID), bazat pe blockchain care va inlocui, in curand, numele si parolele utilizatorilor online.

Blockchain-ul va ajuta nu doar la crearea bazelor de date in care nu v-or putea fi sterse sau modificate orice documente, ci si a unei runde noi in lupta impotriva coruptiei, cryptocurrency este usor de marcat, si orice utilizator va putea urmari deplasarile acesteia in sistem.

Pentru a fi la curent cu cele mai proaspete opinii si analize, va puteti abona la canalele mele Telegram, Medium si InstagramRusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.