Ultimele stiri
recent

Sferele de aplicare a tehnologiei blockchain (part. 1).

Blockchain-ul este o tehnologie promitatoare cu multe avantaje pentru orice afacere, dar in primul rand, putem evidentia automatizarea si securitatea tranzactiilor.

In prezent, tema blockchain-ului este foarte populara, inclusiv perspectivele dezvoltarii tehnologiei, aplicarii sale si dezvoltarii solutiilor de tip blockchain.

Caracteristicile tehnologiei.
  • Descentralizarea - in blockchain nu exista autoritati centrale sau persoane care sa solicite aprobarea tranzactiilor, dimpotriva, acestea se petrec direct intre doua sau mai multe parti fara necesitateta de a recurge la seviciile intermediarilor. 
  • Transparenta - blockchain-ul functioneaza precum o baza de date comuna: informatiile nu sunt stocate intr-un singur loc si pot fi verificate de orice membru al retelei. Versiuni centralizate al sistemului nu exista, iar copiile sunt stocate pe milioane de computere concomitent.
  • Securitatea - blockchain-ul reprezinta o inregistrare de date permanenta si ireversibila, iar informatiile deja inregistrate nu pot fi modificate sau revizuite.
  • Criptografia - utilizarea algoritmilor criptografici asigura ca orice modificare, chiar si cea mai neinsemnata, a datelor de intrare va avea ca rezultat o valoare hash diferita, indicand astfel cum ca datele sunt compromise, sau pot fi compromise. Un alt factor important, este faptul ca tranzactiile sunt semnate cu chei private care le detin doar partile participante fara care, inregistrarile si modificarile in fisiere devin imposibile.
  • Automatizarea - tranzactiile duplicate nu sunt inregistrate in baza de date si se efectuiaza automat.
Utilizarea tehnologiei blockchain poate aduce diferite oportunitati companiilor si chiar poate schimba functionarea lor. In ciuda faptului ca multi asociaza blockchain-ul cu industria financiara, acesta poate fi utilizat pentru a inregistra nu numai tranzactiile financiare, ci, de fapt, tot ceea ce are valoare si se aplica în diferite domenii.

Invatamant.

Blockchain-ul poate fi folosit pentru inregistrarea diplomelor si certificatelor, astfel, acestea nu pot fi cumparate sau primite prin alte mijloace, deoarece informatia despre studii devine disponibila oricui. companiile vor putea angaja doar persoane care au absolvit, cu adevarat, institutiile de invatamant superior, iar investitorii in lucrarile de cercetare promitatoare le pot vedea in domeniul public. Exista mai multe moduri de aplicare practica a blockchain-ului in domeniul educational:
  • Datorita blockchain-ului, in cazul in care lantul blockchain este in masura sa salveze in siguranta si in permanenta orice inregistrari, puteti abandona definitiv hartia. Cu alte cuvinte, informatiile despre student vor fi disponibile oriunde si, pe baza acestora, va deveni posibila crearea unui sistem universal de evaluare care sa faca educatia accesibila tuturor.
  • Dispare necesitatea crearii autoritatilor de verificare al certificatelor deoarece, scolile nu ar mai trebui sa trimita documentele absolventilor companiilor pentru a confirma calificarea acestora. Diplomele vor fi disponibile tuturor si verificarea informatiilor va deveni mult mai usoara.
  • Economie - gestionarea datelor devine volatila, deoarece blockchain-ul, in sine, este implicat in acest lucru.
  • Pe baza blockchain-ului pot fi lansate monede cu ajutorul carora pot fi platite serviciile educative din institutii, platile catre studenti, diferite proiecte educationale si granturi.
Unele institutii de invatamant, deja, sunt pregatite sa utilizeze cryptocurrency, insa inainte de a pune in aplicare aceste planuri, trebuie sa fie dezvoltate standarde de utilizare al sistemelor pe blockchain, iar aceasta necesita munca si timp.

Alegeri.

Votarea este un proces in care securitatea datelor este de o importanta capitala. Alegerile necesita identificarea alegatorului, numararea corecta a voturilor si votarea corecta.

In cazul alegerilor, tehnologia blockchain poate fi folosita in scopul eliminarii fraudelor si falsificarilor si poate fi realizata prin inregistrarea voturilor in forma de tranzactii care sunt inscrise intr-un registru descentralizat si pot fi verificate de oricine, in orice moment. Astfel, blockchain-ul va ajuta la evitarea oricarui tip de frauda precum problemele asociate cu buletinele de vot distruse prin solutionarea uneia dintre principalele probleme ale sistemului de vot pe internet - anonimatul. In ceea ce priveste structura si functionarea sa, blockchain-ul poate garanta ca o persoana nu va putea vota mai mult de o singura data si, in plus, asigura confidentialitatea votului acesteia. Afara de astea, in lipsa autoritatilor centrale care ar putea gestiona voturile, devin imposibile si falsificarie acestora plus,creste semnificativ si viteza alegerilor si referendumurilor pe cand costisitatea procesului se reduce. 

Paternitate.

Autorii vor primi certificate digitale de autenticitate pentru fiecare dintre lucrarile lor, ceea ce ii va proteja de fraude, iar tranzactiile de vanzare vor fi efectuate in conformitate cu legile si drepturile curente.

Imobil

Aplicarea practica a blockchain-ului in viata reala este datorata faptului ca acesta permite utilizatorilor sa nu se ingrijoreze de dovada drepturilor de proprietate. Datorita acestei tehnologii se poate crea un jurnal special, care va contine informatii despre toate obiectele imobile, starea lor, proprietarii etc care ar elimina orice posibilitati de frauda, vanzare dubla sau alte probleme legate de proprietatile imobiiare.

Companiile imobiliare, precum si cele de constructii, se confrunta cu multe probleme, inclusiv necesitatea pastrarii si inregistrarii mai multor documente, lipsa transparentei tranzactiilor, a erorilor in munca, a fraudei etc. Introducerea tehnologiei blockchain poate ajuta la indeplinirea acestor sarcini prin inregistrare, controlul si automatizarea operatiunilor, cum ar fi leasingul si transferul de proprietate. In plus, datorita dezvoltatorilor de aplicatii de tip blockchain, este posibil sa se accelereze inchiderea tranzactiilor si sa se asigure securitatea datelor si operatiunilor cu acestea.

Leasing de proprietate și economie de colaborare.

Sistemul poate fi si mai complicat prin combinarea acestuia cu un contract de inchiriere inteligent.
De exemplu, daca sunteti proprietarul unui apartament sau al unei masini si doriti sa-l inchiriati, atunci puteti crea un contract inteligent in care stabiliti pretul de inchiriere pentru o anumita perioada de timp si il pastrati in blockchain. In momentul in care utilizatorul efectueaza o plata utilizand o tranzactie inregistrata pe blockchain, contractul inteligent va fi executat, permitand accesul pentru acest utilizator intr-un interval de timp prestabilit.

Pentru a fi la curent cu cele mai proaspete opinii si analize, va puteti abona la canalele mele Telegram, Medium si Instagram





RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.