Ultimele stiri
recent

Alternativele blockchain-ului (part. 2).

DAG.

DAG (directed acyclic graph) - graf orientat, in care nu exista cicluri directionate, dar pot exista cai "paralele" care pornesc de la acelasi nod, insa ajung la nodul final in moduri diferite.

Informatiile din sistemul DAG nu sunt organizate in blocuri, ci ca un grafic sau un arbore directionat, pe care toate operatiunile noi sunt legate de cele anterioare, continand hash-urile acestora si fiind confirmata de una sau mai multe operatii efectuate dupa ea. O astfel de organizare ofera o rata mai mare de validare al operatiunilor, deoarece numarul confirmarilor necesare este mai mic, dar ofera o securitate mai sporita. In sistemul DAG, rolul utilizatorilor creste, deoarece acestia sunt implicati activ in atingerea consensului.

O alta diferenta fata de blockchain este faptul ca blockchain-ul colecteaza mai multe tranzactii intr-un bloc, adaugandu-le in lant dupa confirmare, in timp ce DAG adaoga in "chain", fiecare inregistrare imediat, desi ... cuvintul "lant", in acest caz, nu va fi chiar corect deoarece, inregistrarile sunt generate simultan si adaugate in mod asincron si, prin urmare, istoricul inregistrarilor din DAG arata ca un grafic aciclic directionat.

De asemenea, spre deosebire de blockchain, atunci cand un utilizator trimite o tranzactie in retea, trebuie sa confirme mai intai cel putin una, dar mai des alte doua tranzactii, astfel servind reteaua de fiecare data cand efectuiaza o operatiune noua. Prin urmare, in DAG nu exista mineri sau masternode, ci participanti care trebue sa determine ordinea tuturor inregistrarilor, deoarece altfel, devine posibil atacul cheltuielilor duble (double spending). Prezenta acestor participanti si procesul de validare al tranzactiilor de catre utilizatori, formeaza algoritmul de consens privind inregistrarile in retelele DAG.

Domenii de aplicare:

  • In aplicatii care necesita scalabilitate si capacitate inalta.
  • In Internetul Lucrurilor.
Deja se aplica in:
  • IOTA - un cryptocurrency optimizat pentru industria internetului obiectelor (Internet-of-things, IoT). IOTA utilizeaza tehnologia Tangle, care, la randul sau, se bazeaza pe DAG.
  • Byteball - un sistem descentralizat care permite stocarea sigura a datelor arbitrare, inclusiv a datelor care reprezinta valoarea transferata, cum ar fi drepturile de proprietate, datoriile, participarea la capital etc.
  • IoT Chain - un proiect chinez care poate efectua pana la 10 mii de tranzactii pe secunda.
  • Dagcoin - o schema piramidala de atragere a investitorilor.
Tangle.

Tangle (tangle, plex) este tehnologia care sta la baza unor cryptocurrency fara blockchain, in special IOTA. Tangle este in mod inerent legata si de DAG, dar diferenta dintre DAG care sta la baza DagCoin si DAG in IOTA este numarul minim de tranzactii care trebuie confirmate intr-o tranzactie noua. Astfel, in DagCoin fiecare tranzactie trebuie sa aiba cel putin o tranzactie parentiala, iar in IOTA trebuie sa existe cel putin doua tranzactii de acest tip, adica fiecare tranzactie noua aproba cel putin una in DagCoin si doua in IOTA. De asemenea, diferenta fata de valutele care utilizeaza blockchain-ul la este usurinta revendicata de dezvoltatori, deoarece IOTA a fost proiectata pentru microtransactii intre dispozitivele Internetului obiectelor. In comparatie cu tehnologia blockchain, in care microtranzactiile sunt procesate in acelasi timp precum si tranzactiile regulate, IOTA cu Tangle va permite sa accelerati acest proces si sa procesati mult mai rapid microtransactiile si, de asemenea, sa evitati taxele de comision, deoarece in reteaua IOTA comisioanele sunt excluse.

Caracteristicile Tangle:
  • Lipsa comisioanelor - in Tangle nu exista nici o separare intre mineri si utilizatori, ceea ce face posibila efectuarea oricaror plati fara comisioane, adica inainte de a efectua o tranzactie noua, dispozitivul utilizatorului trebuie sa confirme altele doua. Datorita lipsei minerilor, nu exista nici conflicte de interese intre acestia si utilizatori, astfel se realizeaza o descentralizare maxima a sistemului si comisioanele nule.
  • Scalabilitatea infinita - Pentru a efectua o tranzactie, expeditorul trebuie sa confirme alte doua astfel, odata cu cresterea numarului de utilizatori creste si numarul tranzactiilor verificate, deci - reteaua Tangle creste infinit proportional cu cresterea numarului utilizatorilor si tranzactiilor. 
  • Tranzactii instantanee - Timpul necesar pentru finalizarea tranzactiilor scade proportional cu numarul acestora - odata cu cresterea numarului de tranzactii, timpul pentru confirmarea celor anterioare scade, iar viteza tranzactiilor se va apropia de scalabilitatea retelei. Calculele asincrone din sistem elimina restrictiile temporare privind viteza tranzactiei.
  • Micro-platile - Arhitectura protocolului Tangle face posibila efectuarea platilor micro si nano fara cheltuieli si costuri suplimentare, astfel fiind un instrument inovator pentru crearea aplicatiilor pentru internetul obiectelor.
  • Schimbul de date - Sistemul ofera o serie de optiuni care stabilesc canale de comunicare sigure si confirmate intre mecanisme, senzori si dispozitive. Exista sugestii cum ca, in urmatorii 10 ani, sute de milioane de dispozitive electronice vor fi combinate in IoT si acestea trebuie sa asigure interactiunea stabila si schimbul de date. Toate datele care trec prin Tangle sunt autentificate si protejate impotriva accesului neautorizat, ceea ce face ca atacurile sa fie imposibile.
  • Mesajele mascate (IOTA MAM) - protectia cuantica Tangle permite nodurilor sa petreaca schimburi de informatii codate folosind mesaje mascate (MAM) cu un numar nelimitat de parti.
Platformele Blockchain 3.0

Afara de tehnologiile enumerate mai sus, mai exista companii care ofera dezvoltare bazata pe tehnologia blockchain din generatia a treia (Blockchain 3.0), care implica unificarea si colaborarea intre dispozitive cu blockchain-uri diferite. Iata cateva dintre acestea:
  • ICON - o platforma revoluÈ›ionara care conecteaza diferite retele blockchain intre ele prin intermediul contractelor inteligente.
  • Wanchain - la fel ca toate celelalte proiecte ale generatiei noi axate pe tehnologia blockchain, se straduieste sa faca aceasta tehnologie mai interconectata, incercand sa reconstruiasca infrastructura financiara a lumii criptografice folosind contracte inteligente confidentiale.
  • AION - o retea blockchain din a treia generatie care a fost dezvoltata special pentru a rezolva problemele cu care se confrunta reteaua Bitcoin: scalabilitatea, confidentialitatea si interoperabilitatea.
  • NEBLIO - o platforma open source conceputa pentru a oferi solutii de business bazate pe blockchain, concentrandu-se pe simplificarea utilizarii API-urilor, instrumentelor si serviciilor, permitand chiar si utilizatorilor cu cele mai de baza abilitati de programare sa-si dezvolte proiecte, bazate pe blockchain, proprii.
  • LINK - Obiectivul LINK este de a rezolva problema conectivitatii blockchain-elor, care interfereaza cu eficienta contractelor inteligente.

Pentru a fi la curent cu cele mai proaspete opinii si analize, va puteti abona la canalele mele Telegram, Medium si Instagram


RusRabii

RusRabii

Un comentariu:

  1. Salut tuturor ... sper să vă simțiți binecuvântat așa cum sunt, așa că dacă aveți interes pentru tranzacționarea criptelor pe zi și nu aveți cunoștințele necesare pentru a maximiza un portofoliu crypto, atunci vă recomand să investiți cu Maja Morr ... cu strategiile sale de tranzacționare și serviciile de broker pe care le am a fost capabil să investească în bitcoin și să obțină profituri zilnice cu sisteme de retragere cu adevărat flexibile ... o puteți contacta prin intermediul ei
    EMAIL: Maja.morr@gmail.com
    WHATSAPP: +12192430203
    TELEGRAM: +12192430203

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.