Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - Platforme blockchain si caracteristici (part. 1).

Agitatia pe scara larga in jurul cryptocurrency si ICO, a stabilit un ritm deosebit pentru dezvoltarea blockchain-ului, care, practic in toate cazurile, reprezinta piatra de temelie a oricarei lansari in acest domeniu.
In prezent, datorita numeroaselor neintelegeri privind modul in care ar trebui sa fie construita interactiunea cu tehnologia blockchain si procedeele de incorporare in afacerile reale, pe piata se dezvolta un numar mare de platforme care propun diferite solutii de interactiune cu contractele inteligente. Ca sa nu ne incalcim in numeroasele propuneri din acest capitol, vom incerca sa ne descurcam cum sa alegem platforma potrivita si la ce ar trebui sa acordam atentie, mai intai de toate.

In primul rand, trebuie remarcat faptul ca toate platformele pot fi impartite in doua grupuri - globale si private.

Platformele globale se concentreaza la permisiunea utilizatorilor si dezvoltatorilor de aplicatii sa utilizeze retelele blockchain accesibile tuturor in care corectitudinea si responsabilitatea furnizorilor fata de clienti se confera contractelor inteligente. 

In cazul celor private sau corporative, companiile care doresc sa puna in aplicare blockchain-ul si contractele inteligente la nivelurile interne, au posibilitatea de a nu permite accesul utilizatorilor la conectarea directa cu acestea. De exemplu, un magazin on-line poate folosi blockchain-ul drept un nucleu pentru tranzactii, insa utilizatorul poate nici sa nu cunoasca acest lucru. Astfel, compania va primi avantajele blockchain-ului precum securitatea sporita si siguranta impecabila a tranzactiilor, in timp ce utilizatorii vor beneficia in continuare de serviciile obisnuite, calitatea carora nu provoaca indoeli.

Desigur, fondatorul si liderul neindoelnic in sirul platformelor care ofera oportunitati de a lucra cu contractele inteligente, inca ramane a fi Ethereum, dar, inainte de a va stabili cu alegerea in favoarea acestuia, va sugerez sa explorati toata gama ofertelor deoarece, este mult prea posibil ca parteneriatul cu unele proiecte in ascensiune poate deveni mai profitabil si mai interesant, deoarece fiecare dintre ele are anumite avantaje tehnice care pot fi mai potrivite pentru proiectul dvs. decat blockchain-ul Ethereum. Aceste sisteme, fiind pompate cu bani reali, sint dornice de lansari noi pentru a le atasa la ecosistemul lor si, bineinteles, sunt gata sa faca reduceri si rabaturi pentru a-si indeplini propriile ambitii.

Factorii selectiei.

Avantajele tehnice - principalul lucru in alegerea unei platforme blockchain, dar este, de asemenea, important sa tineti cont si de comunitatea din jurul acesteia. Exista platforme care finanteaza companii noi din fondurile proprii sau din fondurile investitorilor mari care stau in spatele lor si modul in care proiectul dvs. a trecut prin ICO devine secundar, cu toate acestea, creatorii de platforme nu dezvaluie astfel de informatii. Acestea pot fi obtinute doar in comunitati specializate sau din interior si exista motive sa presupunem ca, pe masura cresterii concurentei,, aceasta practica va deveni mult mai comuna si se vor da lupte intre retele pentru lansarea start-up-urilor noi care ar putea sa le ajute in construirea bazelor de utilizatori loiali.

Un alt factor important este faptul ca, pe baza Etereum, au fost create mii de aplicatii si va fi destul de dificil sa va evidentiati acolo, in timp ce alte retele introduc initiative noi pentru toti cei care intra, ajutand-ui sa stranga fonduri in diverse moduri posibile, deoarece, odata cu succesul start-up-urilor creste si autoritatea platformelor, ceea ce inseamna ca jetoanele pe care le produc sporesc la pret.

In blockchain, inca nu exista loialitate fata de marca, aici, mai bine zis, avem de-a face cu o lupta care se aseamana mult unei curse a inarmarilor, iar victoria va fi al celora care v-or crea un produs mai eficace, deoarece, in curand, Internetul va arata complet distinct, iar lupta care se intampla chiar acum va determina o mare parte al acestuia.

Deci cine este in cursa? Principalii concurenti pentru titlul de lider printre platformele descentralizate sunt:

1. Ethereum.

Ethereum este prima platforma descentralizata care a devenit punct de referinta pentru generatia urmatoare si a deschis o intreaga industrie cu oportunitati noi.
Este in multe feluri similar cu Bitcoin (algoritmul de consens al Proof-of-Work (inca)) si a mostenit deficientele sale, devenind lent si consumand o cantitate imensa de energie electrica. De asemenea, ethereum nu are management integrat, datorita naturii descentralizate a platformei. Comunitatea nu dispune de o modalitate eficienta de actualizare completa al protocolului fara amenintarea riscului de fork, drept rezultat, deja avem fork-ul Ethereum Classic.

Avantaje:
  • deschiderea si transparenta;
  • popularitatea imensa;
  • integrarea usoara cu bursele de valori;
  • cooperarea cu organizatii de renume;
  • platforma dominanta pentru ICO si DApps.
Neajunsuri:
  • supraincarcarea retelei;
  • viteza redusa;
  • performanta CPU limitata;
  • erori in contractele inteligente;
  • rolul prea mare al lui Vitalik Buterin in dezvoltarea platformei.
2. Stellar.

Stellar are un protocol relativ ieftin si rapid (100.000 de tranzactii costa doar un cent), este mai fiabil decat eterul, cu un sistem mai specializat pentru contractele inteligente, dar cu limita abilitatilor de a scrie cod, desi, simplitatea sa, il face ideal pentru aplicatii care nu necesita contracte inteligente Turing-complete (aceasta include marea majoritate a ICO). Pe scurt, Stellar este o plarforma de performanta inalta, rapida, sigura si cu tranzacții ieftine.

Avantaje:
  • tranzactii mai rapide;
  • comisioane mici;
  • performanta buna;
  • lichiditate;
  • securitate;
  • schimb descentralizat propriu.
Neajunsuri:
  • centralizare;
  • rol mai mic in ICO;
  • integrare cu schimburile mai complexa.
3. NEM

Platforma NEM, New Economy Movement (Miscarea pentru economia noua), se afla pe piata inca din 2015 si este foarte populara in Japonia. Asa-numitul blockchain de active inteligente poate procesa 4000 de tranzactii pe secunda, adica sa reziste la un volum de munca suficient.

NEM are propriul algoritm de consens (Proof-of-Importance), iar in locul mineritului, jetoanele sale sunt supuse colectarii (acest proces se numeste harvesting). Toate monedele au fost emise imediat, iar utilizatorii sunt recompensati pentru confirmarea tranzactiilor in noduri atunci cand detin, deja, in portofelele sale cel putin 10.000 de NEM (XEM).
Sistemul permite organizatiilor sa-si configureze si diferentieze blockchain-ele, fiind conceput pentru a rezolva problema incorporarii acestora in retelele existente, care este considerat un proces costisitor si irositor de timp. NEM incearca sa depaseasca industria financiara si se concentreaza pe vanzarea cu amanuntul. Sistemul de active inteligente al acestui proiect poate transforma programele de loialitate intr-o forma de bani pe care clientii ar putea s-o utilizeze, dar poate functiona si ca un serviciu de autentificare securizat criptografic.

Avantaje:
  • platforma a fost creata luand in considerare experienta si erorile Ethereum;
  • foarte popular in Japonia, unul dintre centrele de criptoeconomie mondiala;
  • algoritmul de consens Proof-of-Importance;
  • cheltuieli reduse de energie electrica pentru sprijinul retelei.
Neajunsuri:
  • necunoscut;
  • marketing slab;
  • rezolva aceleasi probleme precum Ethereum (insa Ethereum o face mai incet).
4. NEO

Proiectul necomercial NEO vizeaza dezvoltarea unei "economii inteligente" descentralizate, conceputa pentru crearea si gestionarea activelor digitale prin contracte inteligente. In ciuda faptului ca ambele platforme au acelasi scop - de a deveni o platforma pentru economia viitorului, Ethereum si NEO au abordari complet diferite: Ethereum este un jucator de frunte pe piata contractelor inteligente si DApps (Decentralized Applications), in timp ce NEO lucreaza la un produs care va fi solicitat in viitor - o platforma a unei "economii inteligente" noi, in care utilizatorii vor putea lucra cu active digitale noi, unde dovada de proprietate va fi realizata in blockchain, iar datorita contractelor inteligente, activele digitale vor putea fi tranzactionate, schimbate sau utilizate drept fonduri imprumutate. In acelasi timp, o astfel de "economie inteligenta" va fi, neaparat, reglementata de state, in special atunci cand vine vorba despre companii sau conglomerate care lucreaza cu active digitale, in plus, identificarea digitala va fi unul dintre aspectele esentiale ale ecosistemului NEO.

Pentru obtinerea consensului, se utilizeaza protocolul dBFT (Delegated Byzantine Fault Tolerance), care este un standard modificat al protocolului PoS (Proof of Stake). Acest protocol are cateva avantaje semnificative si un dezavantaj important - dBFT prevede participarea la consens a mai multor delegati, numiti contabili (bookkeepers), care sunt alesi de catre detinatorii jetoanelor NEO, acestia sprijina reteaua prin confirmarea tranzactiilor, iar identificatorii lor digitali sunt cunoscuti de catr toti participantii retelei. Pentru a ajunge la consens, 66% din contabili trebuie sa ajunga la o opinie comuna si sa voteze pentru decizia corespunzatoare. Datorita acestui fapt, reteaua NEO este mai rapida si mai eficienta, insa, acest protocol nu poate fi considerat descentralizat.

Contractele inteligente utilizeaza masini virtuale, sau VM (Virtual Machines) care devin un fel de mediu de analiza a eficientei acestora. Deci, pentru verificarea unui contract inteligent, trebuie mai intai sa-l analizati pe VM, care-i optimizeaza codul in mod automat inainte de lansarea acestuia in retea, organizandu-l astfel incat sa functioneze cu cea mai mare eficienta. Dar, in ciuda faptului ca aceasta abordare este mai eficienta, reorganizarea codului, pentru lansarea si executarea un contract inteligent, dureaza mai mult timp in reteaua NEO decat in ​​Ethereum.

Avantaje:
  • securitate (are protectie impotriva hacking-ului prin computerele cuantice);
  • algoritmul de consens dBFT;
  • functionalitate larga si oportunitati excelente de utilizare;
  • compatibilitatea cu alte blockchain-e;
  • incearcari de compromis cu guvernul chinez, in ciuda interdictiilor si a sanctiunilor;
  • publicitate si deschidere;
  • cooperarea cu companiile mari.
Neajunsuri:
  • centralizarea;
  • cea mai mare parte a jetoanelor se afla in mainile creatorilor;
  • algoritmul de consens dBFT este utilizat doar in blockchain-ele private;
  • blockchain-ul sau exclude anonimatul;
  • white paper-ul nu contine informatii clare si specifice.

Ma puteti urmari si pe Telegram, adresa: t.me/ROBlockchain



RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.