Ultimele stiri
recent

Tehnologia blockchain - Contractele inteligente.

Contractul inteligent - un algoritm necesar pentru transferuri de informatii si pentru asigurarea indeplinirii conditiilor contractului, fara a recurge la interventia partilor terte. Acesta combina posibilitatea de a inscrie conditiile contractului si mecanismul de punere in aplicare stricta al acestora. Dupa stabilirea conditiilor si lansarea tranzactiei in retea, modificarea sau afectarea executarii acestora devine imposibia. Drept instrument financiar serveste valuta criptata din sistem.

1. Clasificarea contractelor inteligente.

Pentru clasificarea contractelor inteligente, putem specifica diferite grupuri de criterii, cu toate astea, la momentul dat al dezvoltarii tehnologice, doar patru din ele sunt relevante:
  • Dupa aria executarii. Poate fi centralizata sau descentralizata, dar in cazul descentralizarii, dispunem de mai multa independenta si flexibilitate la executarea contractelor inteligente.
  • In functie de procesul de stabilire si de indeplinire al conditiilor. Contractele inteligente pot fi programabile in mod arbitrar, limitate sau presetate, astfel de contracte pot sau nu fi Turing-complete (atunci cand puteti sau nu puteti scrie cicluri si algoritmi proprii) sau pe platforma exista mai multe contracte inteligente specifice pentru tranzactionare, managementul contului, gestionarea platformelor etc. iar parametrii lor pot fi setati in mod arbitrar, adica selectati un contract din lista si treceti parametrii.
  • Prin initiere. Exista contracte inteligente automate si manuale (neautomatizate). Pentru automatizare, este caracteristic faptul ca, avand toti parametrii cunoscuti si conditiile indeplinite, contractul inteligent se executa automat. Pentru a initia un contract inteligent manual, practic, la fiecare pas trebuie sa creati o tranzactie noua, care va apela la etapa de executie urmatoare sau la metoda urmatoare a contractului, sa platiti comisionul corespunzator si sa asteptati confirmarea tranzactiei. Executia poate fi realizata cu succes sau nu, deoarece codul contractual este arbitrar si pot exista momente imprevizibile, cum ar fi un ciclu etern, lipsa unor parametri si argumente, momente brute exceptionale etc.
  • Dupa caracterul confidentialitatii. Contractele inteligente pot fi fie complet deschise, partial sau complet confidentiale, ceea ce inseamna ca observatorii terti pot, saunu pot vedea conditiile prescrise in aceste contracte.
2. Principiile de lucru si elementele obligatorii ale contractelor inteligente.

De obicei, un contract inteligent este inregistrat intr-un bloc din reteaua blockchain, care imbina toate mesajele legate de acest contract. Mesajele pot juca rolul de intrari si iesiri ale codului de program si pot initia orice actiuni in afara blokchain-ului, in lumea reala sau digitală.

Atributele obligatorii ale unui contract inteligent:
  • Utilizarea metodelor de semnatura electronica bazate pe chei publice si private detinute de doua sau mai multe parti al acordului;
  • Prezenta unui mediu privat descentralizat (de exemplu, Ethereum) in care sunt scrise contractele inteligente si care sustin intrarile si iesirile pentru oraculele ce asigura comunicarea intre lumea reala si cea digitala;
  • Contractul insusi, precum si disponibilitatea instrumentelor necesare pentru executarea acestuia;
  • CondiÈ›iile precise de execuÈ›ie ale contractului confirmate, prin semnatura, de catre toate partile, precum si autoritatea sursei datelor digitale.
3. Oracolii si contractele inteligente.

Orice retea descentralizata distribuita este, intotdeauna, determinista - tranzactiile se desfasoara intr-o secventa strict cronologica, iar reteaua, in sine, nu poate primi informatii din surse terte sau din lumea exterioara in mod independent. Pentru acest lucru, in blockchain exista oraculi - algoritmi de infrastructura ce traduc informatia care iese din retea intr-un format sesizabil pentru blockchain. Astfel oracolul poate fi privit drept o modalitate de conexiune dintre blockchain si lumea reala.

Oracolii joaca un rol important in ecosistemul oricarui blockchain (mai ales in utilizarea contractelor inteligente), deoarece acestea reprezinta o solutie pentru una dintre problemele-cheie ale retelelor distribuite - lipsa modalitatilor de comunicare cu lumea reala.

Spre deosebire de blockchain, lumea din afara retelei distribuite nu este deloc determinista si este probabil ca una dintre parti (sau ambele) sa se confrunte cu circumstante neprevazute care vor afecta conditiile pentru executarea contractului inteligent. In acest caz, oracolul va permite contractelor inteligente sa actualizeze conditiile de indeplinire a acestora, primind informatii din lumea exterioara. Astfel, oracolul va lucra ca un fel de consilier, caruia i se poate aplica un contract inteligent, pentru interpretarea anumitor evenimente.

Deoarece contractele inteligente sunt dezvoltate intr-un mediu de neincredere, pentru ca evenimentele sa le atinga intr-un mod fiabil, verificabil, consecvent si transparent, sunt necesare trei componente:
  • Sursa de date - resursa care ofera informatiile necesare oracolului. Tipurile de date pe care le folosesc oracolele variaza foarte mult, astfel incat sursele pot fi foarte diferite - de la resursele meteorologice pana la informatiile despre fluctuatiile preturilor de pe piata de valori.
  • Cererea - un cod special care functioneaza cu o anumita sursa de date. Datorita cererii, oracolul primeste datele contractului inteligent necesare.
  • Oracolul/Consensusul de oracoli. Acesta este un algoritm/grup de algoritmi care lucreaza in blockchain, si sunt responsabili pentru conectarea la sursele de date si pentru interpretarea informatiilor primite intr-un format inteles de catre blockchain.
In functie de scopul si utilizarea lor, oracolii pot fi de mai multe tipuri:

Oracol software.
Oracolul, disponibil in format software, opereaza cu informatii online. Un astfel de oracol poate furniza date despre vreme, temperatura, preturi pentru servicii sau marfuri, calendare si asa mai departe. Oracolul primeste aceste date de pe site-urile companiilor, le proceseaza si le ofera contractului inteligent.

Oracol hardware.
Unele contracte inteligente au nevoie de informatii reale despre performanta fizica al anumitor conditii. De exemplu, un contract inteligent poate avea nevoie de date despre o masina care se afla in raza unui anumit senzor. De asemenea, oracolul hardware poate interactiona cu etichetele RFID (eng. Radio Frequency IDentification) pentru operarea contractelor inteligente in logistica. Principala problema pentru acest tip de oracol este asigurarea unui nivel adecvat de protectie al informațiilor citite.

Oracol de intrare.
Acest tip de oracol lucreaza direct in cadrul contractului inteligent si ofera, conform anumitor conditii, informatii din lumea exterioara. De exemplu, pentru a executa o comanda de achizitie automata al unei cryptocurrency, un contract inteligent trebuie sa stie cand rata acesteia ajunge la un anumit punct si, anume, aceste date sunt furnizate de catre oracolul de intrare.

Oacol de iesire.
Oracolul de ieșire, dimpotriva, poate trimite informatii lumii exterioare. Astfel, un sistem de blocare inteligenta, care exista in lumea reala poate acorda automat accesul utilizatorului imediat ce primeste informatii despre o plata reusita de la un oracol.

Consensul de oracoli.
Pietele de prezicere au nevoie de oracoli pentru a prezice in mod fiabil cursul evenimentelor si rezultatelor finale. Cu toate acestea, utilizand o singura sursa de informatii, este imposibil sa se determine cu exactitate fiabilitatea acesteia, in acest sens, pietele predictiilor, pentru prezicerea consecintelor evenimentelor, utilizeaza mai multi oracoli, concomitent. 

4. Domeniile de aplicare a contractelor inteligente.

Contractele inteligente pot simplifica activitatea umana in mai multe domenii - de la servicii financiare, pina la asistenta medicala, asigurari, lege, chiar si in alegeri. Mai jos, vom examina doar cateva optiuni pentru utilizarea contractelor inteligente.

Alegerile si administratia publica.
Spargerea sistemelor de vot electronic este aproape imposibila chiar si fara utilizarea contractelor inteligente, dar cu ajutorul acestora, puteti sa nu va mai faceti griji cu privire la corectitudinea alegerilor. In primul rand, descifrarea si inlocuirea voturilor stocate intr-un registru distribuit va necesita o putere de calcul asa cum nu exista in intreaga lume. In al doilea rand, introducerea unor contracte inteligente poate avea un impact pozitiv asupra participarii la vot, deoarece multi oameni (in special tinerii) sunt prea lenesi pentru a vota, din cauza necesitatii de a sta la coada, de a se incurca cu documente si de a completa formulare.

Management.
Blockchain-ul nu ofera doar un registru unic pentru stocarea informatiilor, ci rezolva proactiv si multe conflicte posibile de lucru, datorita acuratetei, transparentei si sistemului sau automatizat. In afacerile traditionale, operatiunile birocratice, necesita cheltuieli mari de timp, pe cand blockchain-ul este capabil sa simplifice si sa formalizeze aceste procese.

Logistica si aprovizionare.
Achizitiile sufera prea des din cauza birocratiei si necesitatii de aprobare a numeroaselor formulare care, mai si dau posibilitati de castiguri suspecte pentru infractori, pe cand companiile suporta pierderi evidente. Blockchain-ul evita aceste probleme, deoarece fiecare participant din lantul de aprovizionare are acces la un sistem electronic securizat care controleaza executia muncii si a plstilor.

Imobiliare.
Contractele inteligente pot contribui unei economii de surse eficace, deoarece, daca in sistemele traditionale de comert imobiliar, trebuie sa recurgeti la serviciile intermediarilor, plus sa si mai platiti pentru a va asigura cum ca cumparatorul a efectuat toate platile din formular, in registrul distribuit aceste cheltuieli sunt eliminate. Tot ce aveti nevoie, este sa introduceti contractul corespunzator in blockchain, care va deveni imediat disponibil public.

Asistenta medicala.
In blockchain poate fi stocat istoricul tuturor pacientilor, intr-o forma criptata, utilizand o cheie privata care ofera acces doar unor persoane anumite. Pentru asigurarea respectarii tuturor legilor referitoare la siguranta si confidentialitatea datelor, poate fi utilizat un mecanism similar. Registrul poate fi utilizat in multe obiective din sistemul de protejare a sanatatii, de exemplu, pentru combaterea aprovizionarilor cu produse contrafacute, pentru verificarea respectarii legii si controlul furnizarii medicamentelor etc.

Alte domenii.
Alte domenii prcum: juridicul, imprumuturile si contabilitatea, vor utiliza, de asemenea, contractele inteligente - de exemplu, pentru evaluarea si auditul riscurilor in timp real, iar avocatii vor putea trece de la elaborarea contractelor traditionale la crearea unor esantioane standard de contracte inteligente.

5. Avantajele si neajunsurile contractelor inteligente.

Putem enumera cateva avantaje ale contractelor inteligente numele carora, indica, din starat, faptul cum ca contractele inteligente sunt in mod semnificativ diferite de sistemele traditionale, mai atente si eficiente:

Avantaje:
  • Independenta. Pentru incheierea contractului nu aveti nevoie de intermediari.
  • Securitate. Tehnologiile descentralizate stocheaza datele criptate intr-un registru distribuit.
  • Transparenta. Tranzactiile sunt deschise si pemit, fiecarui participant sa poata urmari la ce etapa este executat contractul.
  • Fiabilitate. Sistemul blockchain contine multe copii ale tuturor documentelor.
  • Economie. Nu este necesar sa platiti intermediari, deoarece, in cazul indeplinirii conditiilor contractului, intre parti, se petrece un schimb automat de active.
  • Precizie. Lipsa diferitor formulare care necesita completari va avertizeaza impotriva riscului de erori din cauza lipsei de atentie si al altor factori umani.
Deoarece tehnologia blockchain si contractele inteligente abia au depasit etpa de "nou-nascut", dezvoltarea si imbunatatirea lor ulterioara nu provoaca indoieli, iar lista avantajelor va creste odata cu evolutia acestora.

Neajunsuri:
Pe langa aspectele pozitive, enumerate mai sus, contractele inteligente au si deficiente obiective:
  • Lipsa statutului juridic. Instrumentul financiar in contractele inteligente este criptocurrency, care, dupa cum stim, inca nu are statut oficial, in plus, se adauga dificultati in desfasurarea contractelor inteligente internationale, deoarece nu este clar care legislaÈ›ie, al carei tari, trebuie utilizata.
  • Posibilitatea unor erori. La elaborarea unui contract inteligent, este necesar sa se prescrie toate conditiile si optiunile pentru dezvoltarea tranzactiei si, cu cat mai complexa este tranzactia, cu atat mai dificila devine crearea unui contract inteligent, impedimentul caruia creste succesiv varietatii condiilor.
  • Incompetenta utilizatorilor. Cei mai multi utilizatori nu au o idee clara despre principiile de functionare al contractelor inteligente, fapt, din cauza caruia apar multe intrebari, indoieli si preocupari.
In ciuda neajunsurilor sale, care, fara indoiala, vor fi in cele din urma eliminate, contractele inteligente isi extind sfera de influenta si prezenta in viata noastra de toate zilele. La urma urmei, tot mai multe lucruri vor fi conectate la Internet pentru deveni virtuale.

Ma puteti urmari si pe Telegram, adresa: t.me/ROBlockchain
RusRabii

RusRabii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.